Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.08.2013.
12:02
J. Arsenović - Vesti A

Miljenici vlasti ne plaćaju porez

Budućeg ministra finansija Lazara Krstića dočekaće mnogo problema, a jedan od urgentnijih jeste kako naplatiti poreze od velikih dužnika kojima je država godinama "gledala kroz prste".

UDOBNI DUŠECI, ALI: Tomislav Nikolić u pogonima Simpa
 


Na samom vrhu najvećih poreskih dužnika je Simpo iz Vranja, čuvena kompanija za proizvodnju nameštaja, koja na ime neisplaćenih poreza i doprinosa duguje čak 50 miliona evra! Ali, na listi dužnika ima još nekadašnjih ponosa i dika srpske privrede poput farmaceutskog giganta Galenike, koja posle neuspešne privatizacije za porez duguje oko 1,75 miliona evra. Direktor Poreske uprave Ivan Simič kaže da su poreznici i dalje za nultu toleranciju prema dužnicima. To bi trebalo da znači da niko ne sme biti oslobođen obaveze plaćanja dažbina državi, ali da republička vlada može da donese drugačiju odluku i napravi izuzetke.

Ivan Simič

- Ako Vlada donese zaključak, mi ćemo da ga poštujemo jer Vlada je ipak iznad Poreske uprave i mi tako postupamo. Kao direktor Poreske uprave znam da ako napravite jedan izuzetak, onda sam završio i počeće lavina, onda će svako reći: Kad si onome, hajde i meni - iskren je prvi poreznik Srbije.


Problem s velikim dužnicima jeste i taj što je većina i dalje aktivna, zapošljavaju na stotine, pa čak i hiljade radnika poput Simpa i Galenike, a naplata velikih iznosa na ime poreskog duga svakako bi ugrozila njihove poslovanje. To bi se odrazilo na isplate zaposlenima, dovelo bi i do otpuštanja, a u nekim slučajevima i do stavljanja katanca na bravu. Država bi tako dobila novi talas nezaposlenih, novu sirotinju na državnom kazanu. Istovremeno, država ima brojne obaveza prema osnovnim sistemima svakog društva kao što su prosveta, zdravstvo, bezbednost, tu su i penzije koje se isplaćuju iz tekućeg priliva novca, pa se vlast nalazi pred začaranim krugom - kako naplatiti porez a da u ovom lancu svi budu namireni?
 

Ovaj gorući problem sačekaće novog ministra finansija koji se školovao u sistemu gde su samo smrt i porez neizbežni, dok u Srbiji to samo važi za smrt, a porez može da bude, ali ne mora da znači. Prema nekim izvorima, Krstić je u preliminarnim razgovorima sa prvim potpredsednikom Aleksandrom Vučićem već najavio politiku nulte toleranciju prema poreskim dužnicima. Odlazeći ministar finansija Mlađan Dinkić se zalagao da se dužnicima pristupi na dva načina - da im se blokira račun ili da se dug konvertuje u vlasništvo države nad kompanijom, poreskim neplatišom.

Hroničan problem neplaćana poreza ima i još jedan aspekt. Kod poslodavaca koji redovno izmiruju obaveze to je izazvalo lavinu reakcija. Strani investitori kažu da to stvara ambijent neravnopravnog učešća kompanija na tržištu Srbije i da svakako odbija buduće ulagače, dok domaće uredne platiše prete da će i one odustati od svoje obaveze ako se prave izuzeci od zakona.


 

- Kao preduzetnik zalažem se da svi plaćaju poreze, ali i da svi imamo isti tretman. Ukoliko ne bude istog tretmana, mi ćemo svi uzurpirati tretman Simpa - upozorava Milan Knežević, predsednik Asocijacija malih i srednjih preduzeća i preduzetnika.
Knežević se ne libi da konstatuje kako u Srbiji plaćanje poreza "počiva na dobrovoljnosti ili partijskom uticaju, a ne na najsvetijoj obavezi privrede i građana da ispune javnu obavezu".

Povlašćeni Zvezda i Partizan

 

U Vladi se dovijaju na razne načine da se disciplinovanje velikih dužnika koji imaju posebno značenje u narodu, odnosno među glasačima ne sprovodi tako striktno. U suprotnom, to bi moglo da znači gašenje popularnih sportskih društava poput Partizana ili Zvezde. Zato se sama državna vrhuška upregla ne bi li spasla ova dva kluba od propadanja, pa je dug FK Partizan od 5,3 miliona evra u mirovanju, dok tekuće obaveze prema državi namiruju, kako se tvrdi, na vreme. Slično je i sa Zvezdom koja duguje 3,2 miliona evra. 


Nekad brendovi sada gubitaši

 

Na primeru Simpa i Galenike moguće je sagledati koliko je ovaj problem dalekosežan i kako se može reflektovati na najveću boljku sadašnje Srbije - ogroman broj nezaposlenog stanovništva.


Kompanija iz Vranja zapošljava oko 5.000, a Galenika 2.500 radnika. Ako se računa da svako od zaposlenih hrani porodicu sa četvoro članova, onda je to 30.000 ljudi koji zavise od likvidnosti ovih firmi. Pri tom su to samo dve kompanije od 6.000 preduzeća koja na ime neplaćenih poreza i doprinosa za zaposlene duguju oko 1,2 milijarde evra! Novac koji bi Srbiji omogućio da ne zavisi od MMF i drugih stranih finansijskih uterivača discipline.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online