Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.08.2013.
14:13
D. N. Petrović - Vesti A

Starci čame na planini

Leto je na Rogozni, trava rodila kao nikad do sada, a nema ko da je kosi, njive su odavno u korovu, kuće takođe... Nigde čoveka da sretneš. Svuda - muk, ni pas da zalaje. U Rajetićima, nekada centru mesne zajednice, gde je živelo 1.000 duša, ostalo joj petoro staraca, ne radi prodavnica, prazna ambulanta, ne dolazi autobus...

Ostali samo stariji u Rajetićima

U ovoj nekada najvećoj mesnoj zajednici, na planini koja pokriva prostor veći nego ostatak novopazarske opštine, gde živi 120.000 stanovnika, više nema ljudi, desetak sela i zaseoka u kojima su pomrli i poslednji žitelji, izbrisano je iz spiska živih, kad ja i moja Draguna odemo na onaj svet, a skoro ćemo, ni Rajetića, poput Kašlja, Smilovog Laza, Zlatara, Javora, Junaka, Vranovića i drugih ispražnjenih sela, više neće biti na geografskoj karti - žali se, dok se jedva kreće, Kamenko Ilić, bivši šef mesne kancelarije u Rajetiću, višegodišnji predsednik mesne zajednice i, kako sam sa setom voli da kaže, neuspeli borac za spas Rogozne.


- Rogozna će definitivno ostati pusta, doživeli smo ekonomski genocid, sve što je moglo da ode otišlo je, čak 80 stanovništva se odselilo, opstalo je poumiralo. Dok je Rogozna tiho nestajala, u Novom Pazaru (najveći deo planine pripada ovoj opštini, ostatak Zubinom Potoku i Zvečanu) i prestonici Beogradu ni prstom nisu mrdnuli da nam pomognu, prazni se ogroman strateški prostor, ali Vlada Srbije izgleda za to mnogo ne haje - naglašava Ilić.

Država lagala

Bivši poslanici iz Novog Pazara, Milan Veselinović i Radenko Joković kažu da je žalosno što se država odriče tako važnog i tako velikog prostora na granici sa Kosovom.
- Još pre dve decenije obijali smo mnoge pragove u Beogradu, govorili u skupštini Srbije, upozoravali na seobe sa Rogozne i opšte iz Raške oblasti, ali nije vredelo. Vlasti su se menjale, svaka je obećavala brda i doline, mnogo ministara obilazilo je ovaj kraj, a
nijedan ništa nije uradio. Na Rogozni se i danas živi kao pre 50 ili 70 godina - kaže bivši poslanik Milan Veselinović.

- Kao da se neko zaverio protiv nas, poslednji smo u opštini dobili struju, puta još nemamo, autobusa takođe... Živimo kao u srednjem veku - žali se Desko Vukosavljević, jedan od poslednjih žitelja nekada velikog sela Javor.


U mom Negotincu bilo je 50 domaćinstava i 200 stanovnika, sad sam ja, ako ne računamo i moju kravu "Ružu", jedina duša u selu. Ako odem kod dece u Kraljevo ili umrem i Negotinac će biti izbrisan sa spiska živih sela na Rogozni - kaže Drina Veljović.


- Dođu leti deca, obiđu me, budu koji dan i odu, a ja ostajem u ovoj nedođiji. Da je država izgradila put do sela, a mogla je da je htela, ne bi baš svi otišli, moglo je lepo da se živi i od poljoprivrede, posebno od stočarstva, nije lako ni onima koji su otišli, fabrike ne rade, neki bi se i vratili, ali ne vide nikakvu perspektivu u bespuću - ističe Drina.


Malo dalje, na drugom delu Rogozne, Gorica i njen brat Milan Acković žive sami u selu Odojeviće, udaljenom od Novog Pazara 30 kilometara: do grada leti mogu kamionom i većim putničkim vozilom, a zimi samo pešice.
 

Nekada je u Rajetićima bilo 1.000 ljudi, a sada samo petoro staraca
 

Najbliži komšija nam je na kilometar i po, starac koji živi sam, svi u selu su starci, ja sam sa 60 godina najmlađi, ostao sam ovde zbog bolesne sestre, inače bi, kao i drugi otišao jer na Rogozni više ni za mlade, ni za stare nema života - žali se Milan Acković.

Raj za krompir

Do pedesetih godina prošlog veka Rogozna je bila jedan od najvećih proizvođača krompira u Srbiji, postojala je i posebna robna marka "beli krompir sa Rogozne". Zemlja na celoj planini je, kažu stručnjaci, kao stvorena za ovu kulturu. Proizvodnja je moguća bez ikakvih hemikalija, a krompir sa Rogozne bi kao zdrav proizvod iz netaknute prirode mogao i u Evropu. Na to računa i Emin Hamzić iz sela Brđani, nešto bližeg Novom Pazaru i asfaltu, koji je ove godine krompirom zasejao dva hektara. Ako posao krene planira da zaseje 10, a potom i 50 hektara.

POVEZANE VESTI

DRUŠTVO Beda gasi sela
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online