Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.08.2013.
13:10
J. L. Petković - Vesti A

Nikakve šanse ni za goli život

- Živim sa strahom i nedostatkom slobode, ali to me sve ove godine nije nateralo da pomislim da napustim rodni Goraždevac. Posle svega što sam preživela, odavde me tera to što nemam nikakve šanse da nađem posao, da radim i privređujem. Zato sam odlučila da odem sa Kosova, priča Dragana Srbljak, 24-godišnjakinja iz Goraždevca, koja je pre 10 godina teško ranjena u reci Bistrici, kada je dvoje srpske dece ubijeno, a četvoro ranjeno.

Krivci za taj zločin nikada nisu pronađeni, a meštani Goraždevca ostali su da žive u svakodnevnom stresu, izolaciji i strahu za goli život. U tim uslovima Draganina majka Mirjana, koja radi kao laborant u lokalnoj ambulanti i otac Radomir koji je nezaposlen, uspeli su da odškoluju 26-godišnju Slađanu, Draganu i 23-godišnju Tamaru, dok je osmogodišnji Vasilije još u školi.

- Završila sam srednju farmaceutsku školu, a u međuvremenu sam upisala psihologiju na Filozofskom fakultetu prištinskog Univerziteta gde sam apsolvent. Koliko znam, Ministarstvo zdravlja odobrilo je da se zaposlim u apoteci koja se nalazi u okviru ambulante u Goraždevcu, ali neko tu odluku ne sprovodi u delo. Nema kome roditelji i ja nismo pisali i molili za posao, ali ništa od toga. Posle svega, pitam se ima li svrhe više čekati? Verujte, samo kada bih dobila posao nikada ne bih otišla odavde. Ovde su mi svi najmiliji. Ali, kako dalje - pita se Dragana. kojoj je metak, dok se kupala na Bistrici, pogodio u desnu nogu, na samo santimetar od glavne arterije.

Kome smo mi smetali


- Tragedija sa Bistrice mi je stalno na pameti. Svaki dan prolazim pored groblja gde su sahranjeni Ivan Jovović i Pantelija Dakić. Ne mogu nikako da shvatim kome i zašto smo smetali. Ko je mogao tako svirepo, sakriven iza žbuna, da otvori paljbu na nas nedužnu decu koja su se kupala u reci?! Od 1999. godine mi smo bukvalno u izolaciji i to nam je bila jedina zanimacija - priča Dragana, koja od tada na Bistricu više ne odlazi.


Dva kilometra slobode


- U Goraždevcu živi nas oko 900, od toga oko 250 mladih. Naš život se svodi na kretanje unutar sela i to u prečniku od oko dva kilometra - priča Dragana Srbljak. Meštani svake godine imaju leti problema sa vodom, a zimi sa strujom.


Majka Mirjana kaže da mnoga druga deca u Goraždevcu praktično nemaju izbora, jer za njih posla nema.


- Toliko je mladih, lepih momaka i devojaka stasalo, ali sede kući i ne znaju šta će sa sobom i kako da zarade za život. Ne mogu da verujem šta me je snašlo posle svega što smo preživeli. Samo mi znamo kako nam je bilo. Mnogo smo razočarani, a od silnog stresa smo već i oboleli - žali se Mirjana.

Najstarija ćerka Slađana je udata, ali Mirjana kaže da je porodica u kojoj živi socijalno ugrožena, jer tamo takođe niko ne radi.

- Tamara je završila za fizioterapeuta. Dragana je bez posla. A sve ove godine mučila sam se kao crv da ih šaljem u školu. Samo moja duša zna kako je bilo da ih u dva sata ujutru ispraćam sa konvojem za Mitrovicu i da čekam da se vrate. Kopala sam, radila neprestano da ih školujem. I šta nas je sačekalo? Ne kažem, ima i gorih slučajeva od nas, ali ispada da smo bili samo tema o kojoj se piše, da ima čime da se vodi TV Dnevnik, da se bave političari, a da je za državu mnogo da obezbedi jedno skromno radno mesto - kaže Mirjana. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online