Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Četvrtak 15.08.2013.
09:24
Jutarnji A

Branitelji traže spomen-ploču u NS

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da neće prihvatiti zahtev za postavljanje spomen-ploče hrvatskim braniteljima, koji je uputilo Udruženje hrvatskih branitelja domovinskog rata 91. iz Koprivnice. Vučević je ocenio da postavljanje takvog obeležja politički realno i ne doprinosi dobrosusedskim odnosima Hrvatske i Srbije.

Novi Sad: Gradonačelnik odbio zahtev hrvatskih veterana rata
 

"Ne osporavam ničije pravo, pa ni pravo spomenutog udruženja da iznese svoj stav, ali ne vidim na koji bi način nešto takvo doprinelo unapređenju dobrosusedskih i partnerskih odnosa između naše dve države, i mislim da nije politički realno da se takvo spomen obeležje postavi u Novom Sadu", rekao je Vučević.

Gradskim vlastima Novog Sada u utorak je stigao zvanični zahtev udruženja iz Koprivnice, kojim se od gradonačelnika i gradskoga veća traži da se na nekom istaknutom mestu u Novom Sadu postavi spomen-ploča poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u ratu u Hrvatskoj.

Vučević je rekao da mu nije jasno šta se time želi postići i zbog čega je baš Novi Sad odabran kao grad u koji bi trebalo postaviti takvo obeležje. On je naglasio da u  Novom Sadu živi veliki broj izbeglica s prostora cele bivše Jugoslavije i da je i zbog toga nelogično što je udruženje odabralo baš Novi Sad za grad u kome bi trebalo postaviti spomen-ploču.

Koprivničko Udrženje hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91) zatražilo je dopisom od uprave i gradonačelnika Novoga Sada da joj omogući da u tom gradu 18. novembra, na dan "okupacije Vukovara", podigne spomen-ploču za sve poginule hrvatske branitelje i civile u ratu u Hrvatskoj. Na ploči bi pisala rečenica: "Svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima i civilima u obrambeno-oslobodilačkom Domovinskom ratu 1990.-1996. – da se ne zaborave", saopštilo je koprivničko Udruženje branitelja.

Ovaj zahtev usledio je pošto je novosadsko Udruženje učesnika oružanih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije najavila da želi u Donjem Žirovcu, nedaleko od Siska, da postavi spomenik za srpske žrtve stradale u izbegličkoj koloni između Gline i Dvora tokom akcije Oluje, čemu su se žestoko usprotivila udruženja branitelja Sisačko-moslavačke županije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.08.2013. 09:50
Ма неће га они поставити у НС, али зато у БГ хоће сигурно !!! А откриће га заједно Николић и Јосиповић, под изговором помирења и толеранције !!!!!
Četvrtak 15.08.2013. 09:52
Koja glupost,Srbi poginuli u izbjeglickoj koloni su zivjeli i poginuli u Hrvatskoj,imaju veca prava da im se podignu spomenici,koji su to Hrvati poginuli u obrani Novog Sada ili mozda u okupaciji. Bolje im je podizati spomenike u zemljama koje su ih nagovarale i pomagale da ratuju,poginuli Hrvati su zrtve svojih savjetnika.
Četvrtak 15.08.2013. 10:28
srbijanski političari su osmislili, planirali, pokretali i financirali sve ratove na prostoru bivše Juge, onda znači da su odgovorni za poginule, logoraše i protjerane. A ove spomen ploče su samo podsjetnik jednog vremena i da se ne ponove takve stvari
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online