Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 12.08.2013.
13:56
N. Đorđević - Vesti A

Skupoceni sat kupio na buvljaku

Ukoliko se obistine nade Slobodana Stančića iz Kraljeva on bi mogao postati vlasnik jednog od najvrednijih satova. Ovaj radnik na održavanju kamiona u jednoj kraljevačkoj firmi ima sat iz 1842. godine za koji pretpostavlja da ga je lično napravio Žan Adrijen Filip, čuveni suosnivač još čuvenije švajcarske firme "Filip Patek".

Slobodan Stančić: Radnik koji obožava satove. Nadamo se da mu se zaista posrećilo sa ovim

Slobodan je raritet sasvim slučajno kupio na buvljoj pijaci u Kraljevu, a sada pokušava da potvrdi svoje sumnje da je ovo lični i prvi Filipov sat, koji predstavlja revoluciju u časovničarstvu. Fotografije je već poslao u Švajcarsku, u muzej "Philippe&Patek", firme čiji se časovnici na aukcijama prodaju za basnoslovne sume.

Nagodba za sedam evra


"Preprodavci koji su na najlon izneli ove satove kada je u Kraljevu bio pijačni dan prvo su ga cenili deset evra. To mi je bilo skupo, pa smo se nagodili na sedam. Kupio sam iz te gomile još jedan. Inače, mesečno od svoje zarade odvajam po tridesetak evra za kupovinu starih satova, koje obožavam. Neke od njih preprodam kolekcionarima. Najviša cena koju sam dostigao je oko 70 evra", kaže Slobodan.

"Sat ima ugraviran broj jedan na mehanizmu i poklopcu, na kome je i ručno ispisano ime 'Jean'. To bi mogao da bude i njegov lični potpis. Postoji i ispisano ime 'Philippe'. Navija se na krunicu, a ne na ključ i to je prvi sat koji predstavlja početak industrijske proizvodnje časovnika. Postoje i četiri žiga sa ispisanih 15 rubina. Ugravirana je i 1842. godina. Pretpostavljam da je Žan ovaj sat uradio kao prototip", kaže Slobodan Stančić.


Žan Adrijen Filip (1815-1894) bio je francuski horologist i suosnivač firme "Philippe&Patek". Da bi Slobodan mogao biti u pravu govori i istorijski podatak da je Žan 1842. godine izumeo mehanizam za satove koji su omogućili navijanje preko krune. Za svoj izum je 1844. godine na Svetskom sajmu industrijske izložbe u Parizu dobio zlatnu medalju. Tada se prvi put sreo sa Antoniom Patekom kada su sklopili sporazum o zajedničkoj firmi. Pokazao se kao veoma sposoban časovničar i 1851. godine je postao Patekov punopravni partner. Dvanaest godina kasnije objavio je knjigu u Ženevi i Parizu o funkcionisanju džepnih satova.

Sat koji je na buvljaku koštao samo sedam evra možda vredi milion
 


Slobodan ima još aduta u prilog tome da poseduje sat velike vrednosti, pa je čak i skoro stopostotno siguran u to. Na to ga navode i zlatne kazaljke na časovniku.


"Sat je težak 79 grama i prečnika je 4,5 centimetara. On precizno još uvek radi! Navija se svaki treći dan, na 60 sati. Istraživao sam mnogo i saznao da je Žan Adrijen Filip potpisao svega dva sata. Pretpostavljam da je ovo bio njegov lični časovnik", kaže Slobodan.

Čeka odgovor iz Švajcarske

 


Slobodan kaže da su sat prodali naši ljudi koji su vozili automobil švajcarskih tablica i maltene na najlonu pored gepeka imali desetak satova.


"Kupio sam nekoliko iz gomile, jer inače volim stare satove i redovno ih tražim po buvljacima. Mislim da potiču od nekog kolekcionara. Kasnije sam počeo da proučavam ovaj i mislim da imam časovnik pre svega, velike istorijske vrednosti. Prava je šteta da, ukoliko je ovo zaista prvi Filipov sat, bude u privatnoj kolekciji. Ja samo očekujem 20 odsto od njegove vrednosti, kao nagradu za poštenog pronalazača", dodaje Slobodan.


Slobodan kaže da je ovaj sat pokazivao jednom od svojih prijatelja iz Švajcarske. On se, kaže u šali Slobodan, malo hvalio kako ima "Philippe& Patek" sat koji je platio 17.000 evra.


"Rekao sam mu da ja imam vredniji sat. Opkladili smo se. Pokazao sam svoj koji sam kupio na buvljaku i on je zanemeo. Po njemu sam i poslao fotografije u Švajcarsku i sada čekam odgovor", objašnjava Slobodan.

Ponedeljak 12.08.2013. 18:46
Nema novina u regionu koje nisu objavile tu vest.Ako je stvarno taj sat onda cuti i uzmi lovu i ne prdi okolo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online