Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.08.2013.
13:42
Z. Marjanović - Vesti A

"Helga Hartvig je moja tetka"

Posle objavljivanja teksta u našem listu o Nemici Helgi Hartvig (66) koja živi u nemačkom gradu Plejnštajn u kojem moli čitaoce "Vesti" da joj pomognu da pronađe svog oca koji je bio srpski ratni zarobljenik u nemačkom logoru u ovom bavarskom gradiću, našoj redakciji se javila Jelena Filipović iz Gornjeg Milanovca.

Jelena sa jedinom fotografijom deda Miloša iz 1965. godine
 

Ona, kao i Helga, traži ćerku svog dede Miloša, odnosno svoju tetku i ubeđena je da je Helga baš ta osoba za kojom traga već više godina. Prema onome što Helga zna na osnovu ispovesti njene majke Tereze Kirhen, ali i na osnovu sećanja Milana Jovičića koji je, takođe bio u zarobljeništvu u ovom logoru i koji je nakon oslobođenja ostao u Nemačkoj, ona je bila u vezi sa srpskim ratnim zarobljenikom iz Šumadije koga je nemački sveštenik upisao pod imenom Miloschenjic Moja, ali pored njegovog imena nisu upisani nikakvi dugi podaci.

Pročitajte još:

* Oca Srbina zna samo sa slike!

Iz te veze Nemice i Srbina koji se možda zvao i Miloš, a nakon rata se vratio u Jugoslaviju, 16. oktobra 1945. godine rođena je devojčica Helga Hartvig za koju Jelena Filipović misli da je Miloševa ćerka, odnosno njena tetka.


- Tekst iz "Vesti" sam dobila od svoje tetke koja živi u Parizu i koja je, kao i ja, ubeđena da je Helga naša rođaka. Odmah sam, zajedno sa reporterom "Vesti", obišla Udruženje boraca u Gornjem Milanovcu u nadi da ću dobiti podatak u kojem je logoru bio zatočen moj deda Miloš Filipović, rodom iz sela Velereč, ali oni nemaju takav podatak - kaže Jelena.
 

Do smrti zagonetan: Miloš Filipović

Taj podatak nemaju ni u Udruženju boraca Moravičkog okruga, ni u opštinskom Crvenom krstu, a u Crvenom krstu Srbije u Beogradu su je uputili na Međunarodni crveni krst u Ženevi gde se nalaze svi sačuvani podaci.


- Naziv logora se ne pominje ni u rešenju o priznavanju radnog staža, kao ni u uverenju br. 42033/46 da je bio zatočen, kao ni u objavi, verovatno objavi za putovanje, br. 457, ali ne gubim nadu da ću saznati podatak u kojem logoru i u kojem gradu je bio zatočen moj deda. Jer, ukoliko se ispostavi da je deda bio u logoru u Plejnštajnu, onda sam sam sasvim sigurna da je Helga Hartvig njegova ćerka - objašnjava Jelena Filipović.
 

Ćutao o zarobljeništvu

- Deda Miloš nikada nije želeo da priča o vremenu provedenom u logoru u Nemačkoj i o ćerki koju je tamo ostavio, ali je meni, kao što je i Helgi to životna želja, veoma bitno da saznam da li je ona ćerka mog dede Miloša. Deda nije imao hrabrosti da se suoči sa istinom, ali meni i mojoj familiji Filipović bio to bilo od velike važnosti zbog čega i očekujem da nam se javi još neko ko bi mogao da da neki podatak o Milošu Filipoviću, Terezi Kirhen i Helgi Hartvig - kaže Jelena Filipović uz napomenu da je već pokušavala da stupi u kontakt sa Helgom putem telefona i adrese navedene u tekstu "Vesti", ali da do sada nije dobila nikakav odgovor.

Miloš Filipović je kao vojnik 72. puka Vojske Kraljevine Jugoslavije zarobljen u Kragujevcu 1941. godine, a u zarobljeništvu u Nemačkoj je bio od 12. aprila 1941. godine do 13. jula 1945.


- Nakon dedinog povratka svi su u selu, pa i porodica, prema sećanju mog oca Vladana, znali da deda Miloš u Nemačkoj ima ćerku, ali se o tome ćutalo sve do 1970. godine kada je u naše selo doputovala Nemica kojoj je ime bilo Tereza, bar tako tvrde oni koji su je videli, ali deda Miloš nije želeo sa njom da se sretne jer je tada već bio oženjen i imao je decu. Tereza se vratila u Nemačku, a meni je taj podatak veoma bitan jer sam gotovo sigurna i intuitivno sećam da je to bila majka Helene Hartvig - nada se Jelena.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online