Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 09.08.2013.
09:48
seebiz.eu, Slobodna Dalmacija A

Hrvatski kanaderi će Srbiji besplatno gasiti požare (ako zatreba)

U BiH na području Jablanice požare su ovih dana gasila dva hrvatska kanadera CL-415 i nakon uspešne akcije gde su izbavili više od 400 tona vode vratili su se u bazu u Zemuniku. Uskoro bi ti kanaderi mogli otići i u Srbiju ako stigne poziv iz Beograda.

"Braća Hrvati" će pomoći za "dž"
 

Troškovi angažmana dva kanadera Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva na dva dana u susednu državu procenjuje se na 80 hiljada evra. Problem u slučaju da kanaderi odu za Srbiju jeste što da bi taj angažman trebalo da bude besplatan, piše Slobodna Dalmacija.

Na nedavnoj sednici Vlada Zorana Milanovićeva je odlučila da pokrene postupak za sklapanje sporazuma sa srpskom vladom o saradnji u zaštiti od prirodnih i drugih katastrofa. Jedna od stavki jeste i pružanje protivpožarne zaštite s hrvatskim kanaderima u slučaju velikih požara u Srbiji. Kako sada stvari stoje ta usluga će biti besplatna.

Na pitanje Slobodne Dalmacije čemu takva velikodušnost koja će skupo koštati hrvatske porezne obveznike, iz Vlade su odgovorili:

"U nacrtu sporazuma, u članku 17. stoji da pružatelj pomoći nema pravo da zahteva povraćaj troškova. Takođe, u istom članku se navodi da će spasilačke jedinice i pojedinci koji učestvuju u spašavanju i pružanju pomoći biti pripremljeni za samostalno delovanje u trajanju od 4 dana. Nakon tog razdoblja, onaj koji traži pomoć osiguraće spasilačkim ekipama nužna sredstva za njihov rad".

Stručnjaci navode da je problem što usluge kanadera Hrvatska ne može da naplaćuje jer se radi o komercijalnim uslugama kakve svuda u svetu pružaju civilni avioni.

POVEZANE VESTI

Petak 09.08.2013. 10:04
Ми Срби треба да се клонимо Хрвата као што се ђаво клони крста. Не треба им вереовати чак и кад поклоне носе!!! Јер, историја је учитељица живота.
Petak 09.08.2013. 09:48
Време је и за сарадњу!!! За свађе увек има времена.
Petak 09.08.2013. 10:25
na kraju dugog i bolnog pocetka uvidjamo polako da se moramo u nekim situacijama podrzavati - slozno i iskreno jer oni koji su nas zavadili hteli su SAMO da nas zavade samo da je manje i manje i na jednoj kao na drugoj strani onih koji veruju da mogu da zive dok imaju neprijatelja na kraju je hrvat srbin kao i ostali okolo naokolo sad pogledajmo ko smo sve - Osim temeljiti divni...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online