Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 05.08.2013.
17:11
Beta A

RTS i RTV sledeće dve godine na budžetu

Pomoćnik ministra kulture i informisanja Dragan Kolarević rekao je danas da će se Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine u naredne dve godine finansirati iz budžeta, dok će Novinska agencija Tanjug biti transformisana u Vladin Biro za kominikacije.

Tijanić za sada nema šta da kaže o ovoj odluci
 

Kolarević je za Televiziju Pink 3 rekao da je doneta odluka da se javni servisi RTS i RTV Vojvodina u naredne dve godine finansiraju iz budžeta, uz mehanizam po kojem se novac prebacuje iz budžeta tako da niko na to ne može da utiče.

"Ekonomski i medijski stručnjaci smatraju da će, ukoliko se javni servisi finansiraju iz budžeta, biti uticaja na njihovu uređivačku politiku. Nacrtom zakona o javnim medijskim servisima uvodi se mehanizam po kojem se novac prebacuje iz budžeta tako da niko na to ne može da utiče, tako da će medijski servisi u tom smislu biti nezavisni", rekao je Kolarević.

On je rekao da će se posle dve godine odlučiti koji model finansiranja javnih servisa će biti uveden - da li pretplata ili naknada, kako je rekao: zavisno od prakse u Evropskoj uniji.

Kolarević je kazao da će Novinska agencija Tanjug ići u proces vlasničke transformacije i postati Vladin biro za komunikacije, po nemačkom modelu. "Taj deo agencije obavljaće poslove od neposrednog značaja za Vladu, prikupaljaće informacije i emitovati informacije koje su u interesu Vlade po svetu, na raznim jezicima", rekao je Kolarević.

Prema njegovim rečima, nije isključena ni mogućnost socijalnog programa, pošto budu doneti medijski zakoni. Govoreći o lokalnim medijima, Kolarević je rekao da se uvodi projektni način finansiranja što znači da će opštine, Grad Beograd i ostale lokalne samouprave raspisivati konkurse za oblast informisanja.

Stručne komisije će odlučiti ko najviše odgovara potrebama konkursa, a za sredstva će moći da konkurišu i privatni mediji i oni koji su do sada finansirani iz budžeta.

"Neće se finansirati komercijalni programi, već samo ono što je interes građana u Beogradu, Čačku, Lazarevcu... Ugovor može biti i na tri godine", rekao je Kolarević.

On je kazao da su mediji koji su finansirani iz budžeta imali povoljniji položaj i poručio da će se država povući iz medija, a niko neće biti privilegovan.

Direktor Radio-televizije Srbije Aleksandar Tijanić izjavio je da ne može da komentariše odluku o prelasku na budžetsko finansiranje RTS dok se ne objavi zvanično rešenje i konkretni detalji tog rešenja, jer će tek tada biti jasno šta su dobre a šta loše strane.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.08.2013. 17:36
слушам пре неки дан жалопојку екипе са РТ Војводине и просто чуду не могу да се начудим... Никако да схватим КАКО је могуће да комерцијалне телевизије опстају само захваљујући рекламама и маркетингу, а РеТеСе не може ? А плус још прикупљају харач од "претплате" ?? Чудно ми да их то нико никад није питао ? И постоји ли неки државни ревизор да бар једне године испита и провери пословање РеТеСе-а ? Да КОНАЧНО видимо те њихове расходе због којих "не могу" да опстану ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online