Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.03.2010.
01:57
J. L. Petković - Vesti A

Vraćanje viza bio bi presedan

Pojedini evropski političari izrazili su bojazan zbog priliva velikog broja Srba, Makedonaca i Crnogoraca u države EU nakon ukidanja viza. Neki se otvoreno plaše da je tu reč o velikom broju ilegalnih migranata koji će ostati da žive i rade u zemljama u koje su doputovali kao turisti.

Ako bi se takav scenario ostvario, bivše jugoslovenske republike koje su se tek nedavno upisale na belu šengen listu mogle bi da snose posledice, a krajnja mera je i povratak na "crni spisak". Međutim, za takve prognoze prilično je rano jer će se prvi presek o efektima ukidanja viza praviti tek trećeg meseca od kada je odluka stupila na snagu - 19. marta.
 

Da li će nam opet biti potrebne: Viza

Takva mera bi zaista bila presedan jer, osim u slučaju Ekvadora 2005. godine, vraćanje viza se ne beleži. Razlozi za bojazan ipak postoje jer je prema podacima makedonskog MUP-a, do sada 170.000 Makedonaca napustilo zemlju, što je nešto manje od polovine ukupnog broja stanovnika Skoplja i značajna cifra za državu koja broji nešto više od dva miliona stanovnika. Dve trećine se još nisu vratile. Takođe, čak 5.000 Makedonaca je u Belgiji zatražilo azil, naivno verujući turističkim agencijama koje su im to obećale. Kad je reč o Crnoj Gori, za sada nema sličnih podataka, kao ni u Srbiji, gde je primećen samo povećan broj odlazaka u EU.
 

Nezvanično, prevoznici iz Sandžaka i Raške trljaju ruke jer će ove godine lepo unovčiti beli šengen. Prema njihovim procenama, u narednih nekoliko meseci u EU bi mogli da prevezu i 20.000. putnika, što nije nimalo neverovatno, s obzirom na to da je od 19. decembra do danas iz te oblasti otputovalo već 10.000 ljudi. Mnogi se nadaju da će tamo i ostati, a kako prevoznici kažu, uglavnom je reč o osobama koje obilaze rođake, a usput traže posao. Neki su se odmah snašli u Finskoj, Norveškoj, Danskoj i Holandiji, a najtraženija zanimanja su medicinske sestre i građevinari.
 

Riza Halimi

I poslanik u Skupštini Srbije Riza Halimi nedavno je saopštio da je veliki talas iseljavanja zahvatio Preševsku dolinu i da, prema podacima kojim raspolaže, samo u Belgiju iz te države otišlo je 5.000 ljudi. Popularne destinacije su i Švedska i Nemačka, ali u srpskim konzulatima kažu da nisu obavešteni o nekom povećanom dolasku i zadržavanju državljana Srbije, niti je bilo negodavanja domaćina.
 

- Ni zvanično, ni nezvanično nam niko nije rekao da postoje problemi. Sve protiče uobičajeno i ni o kakvim promenama nismo obavešteni - rekli su nam u ambasadi u Berlinu.
 

Iznenađen je i Vladimir Petronijević iz "Grupe 484", nevladine organizacija koja pruža informativnu, pravnu i psihosocijalnu pomoć najugroženijim izbeglicama i raseljenim licima koje se bavila problemom ukidanja viza i readmisije.
 

- Prošlo je malo vremena od ukidanja viza da bi postojale zvanične statistike. Cifre nisam video, pa ne bih mogao da komentarišem. Izveštaji se tek očekuju i tek onda će moći da se govori o pravom stanju - kaže on.
 

Ukoliko se zaista ispostavi da su građani tri zemlje u velikom broju zloupotrebili ukidanje viza, poledice po državu bi, kako kaže Petronijević, zavisile od političke volje.
 

- Sankcija za zemlje koje ne poštuju standarde jeste da se vrate na crnu listu. To je krajnja mera, a građani koji krše pravila nanose štetu i sebi i državi. Pre svega, ukoliko budu prinudno vraćeni u Srbiju, sleduje im kazna, odnosno pet godine zabrane ulaska, mada ta mera zavisi od države do države. Na taj način država gubi ugled - zaključuje Petronijević.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online