Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.08.2013.
06:43
B. Grujić - Vesti A

Zrenjanin: Voda obogaćena arsenom

Građani Zrenjanina osuđeni su ko zna koliko još dugo da vodu iz slavina koriste samo za tehničke potrebe, a pri tom je skupo plaćaju. Rok do kada grad Zrenjanin mora da obezbedi bankarsku garanciju od 25 miliona evra nemačkoj kompaniji VTE za izgradnju toliko dugo čekane fabrike vode istekao je u četvrtak 18. jula. Nije dobijena ni garancija države za realizaciju investicije, jer je republički budžet za 2013. skrojen bez zrenjaninske fabrike vode.

Zrenjanin na mukama
 

Političari lokalne samouprave na poslednjoj skupštinskoj sednici su lakonski zaključili da za sve što se događa ima vremena i da će o svemu raspravljati u septembru, kada odmori prođu!

Planovi propadaju

- Garancija države je naravno samo prvi korak u rešavanju izuzetno kompleksnog problema, a za tri decenije u Zrenjaninu je isprobano više od 10 pilot postrojenja, a u jednom vremenskom periodu postojalo je i posebno preduzeće, nazvano Fabrika vode u osnivanju. Sve je to propalo, ali mi imamo ideju kako dalje i odlučni smo da istrajemo u obećanju građanima da će konačno dobiti zdravu vodu - rekao je gradonačelnik Bošnjak.

Voda za piće iz gradskog vodovoda zabranjena je za piće od 2004. godine zbog višestruko povećane koncentracije kancerogenog arsena. Žitelji grada na Begeju, moraće i dalje da kupuju flaširanu vodu za piće i kuvanje.


Gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak obratio se nedavno javnosti i saopštio da ga je nemačka firma Vasertehnik (NjTE), koja bi trebalo da gradi fabriku, obavestila da je došlo do izvesnih problema jer se tokom rada pilot postrojenja pokazalo i prekomerno prisustvo bora, natrijuma i nekih drugih elemenata u vodi.


- Ovi elementi se, u stvari, uklapaju u evropske standarde, ali ne i u naše. Pravilnik o ispravnosti vode za piće donet je 1999. u SRJ, dve godine pre nego što je EU izdala svoju Direktivu o vodama. U zemljama EU, za natrijum maksimalno dozvoljena koncentracija iznosi 200 mg/l, a kod nas 150. Imamo i čak pet puta oštriju normu kada je o amonijaku reč, ali je jasno i da je obaveza da se uskladimo sa okvirima Direktive EU - objasnio je gradonačelnik.
 

Pilot postrojenje
 

Šef opozicione odborničke grupe Demokratske stranke, Goran Kaurić istakao je javno nezadovoljstvo građana Zrenjanina i okolnih mesta, koji su opet, po ko zna koji put za proteklih deset godina, obmanuti i prevareni i istakao da ukoliko se sada odustane od fabrike vode, ona neće biti izgrađena ni u sledećoj deceniji.
Pobunili su se i radikali i njihov odbornik Goran Tajdić tvrdi da Zrenjaninci zdravu pijaću vodu možda neće dobiti nikada.

Svakodnevni trošak građana

- Rok za dobijanje garancije od 25 miliona dinara je istekao ovih dana, a kako smo saznali, u međuvremenu taj kredit je narastao na oko 32 miliona evra. Govorili smo da je to problem ne samo Zrenjanina već i cele pokrajine Vojvodine i da je to preskupa investicija, što se pokazalo kao tačno - rekao je Tajdić.


Zrenjaninka Jelena Stojadinović kaže da njena četvoročlana porodica mesečno izdvaja ne male pare za nabavku pijaće vode.


- Bili smo prinuđeni da u stanu nabavimo aparat za vodu, tri balona od po 19 litara su oko 1.300 dinara, a mesečno potrošimo pet do šest balona. Ako uzmemo u obzir da moji roditelji prosečno zarađuju po 30.000 dinara mesečno, a da mlađi brat i ja nemamo prihode, jer smo oboje studenti, nije baš zanemarljiva stavka.


Snežana Šarović, trgovac po struci, sa članovima svoje porodice, svakodnevno pijaću vodu kupuje u balonima od šest litara.


- Za piće i pripremanje hrane potrošimo jedan i po, pa ponekad i dva balona, koji u proseku koštaju po 100 i nešto dinara. Imamo bebu i ne pomišljam da bilo šta od hrane pripremam s otrovnom vodom punom arsena iz gradskog vodovoda, čak i da samo njom operem voće ili povrće. Pri tom, redovno na računu za stan od 52 kvadrata, u kojem živi nas troje, dobijamo sumu za vodu od 650 dinara!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online