Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 31.07.2013.
16:43
Beta A

Hapšenje Srba pretnja po sporazum

Tim za sprovođenje Briselskog sporazuma upozorio je danas visokog predstavnika Evropske unije da će prekinuti svaku aktivnost na implementaciji dogovora ukoliko Priština nastavi da "samoinicijativno tumači i sprovodi odredbe sporazuma". Oni su, takođe, upozorili da Euleks ne može samoinicijativno da hapsi, pogotovu ne sa pripadnicima KPS-a iz južnog dela Mitrovice.

Tim čine Srbi sa Kosova izabrani tokom pregovora u Briselu: Igor Kalamar (Kosovska Mitrovica), Dragan Jablanović (Leposavić), Ljubomir Marić (Zvečan) i Dejan Radojković (Zubin Potok). Članovi tima su, kako se navodi u njihovom saopštenju, juče razgovarali sa visokim predstavnikom EU za Kosovo Samuelom Žbogarom i njegovim saradnicima i uputili oštar protest zbog "neopravdanog i
nezakonitog hapšenja Srba sa severa Kosova i Metohije".

Foto: Ilustracija

"Dogovoreno je da visoki predstavnik EU preduzme odgovarajuće korake kod nadležnih organa u cilju razrešenja situacije oko hapšenja i hitnog puštanja iz pritvora svih uhapšenih, a da nadležni pravosudni organi u skladu sa zakonom nastave postupke protiv privedenih ako za to ima osnova", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je zajednički konstatovano da Euleks "ubuduće ne sme samoinicijativno, a pogotovu ne sa pripadnicima KPS-a iz južnog dela Mitrovice, da preduzima nikakve radnje bez koordinacije i asistencije komandira KPS-a iz regiona severne Kosovske Mitrovice".

U saopštenju se dodaje da je imenovanje šefa operacija KPS-a za region severa KiM, koje je sproveo ministar policije samoproklamovanog Kosova, suprotno Briselskom sporazumu i da će "EU naložiti Prištini da se imenovano lice odmah razreši dužnosti, da se imenuje drugo u skladu sa Sporazumom i uz obavezno učešće regionalnog komandira KPS-a za sever Kosova i Metohije".

Regionalni komandir KPS za sever Kosova po sporazumu mora da bude iz srpske zajednice i za prvog komandira je izabran Nenad Đurić. Predstavnici tima za sprovođenje Briselskog sporazuma su "visokom predstavniku EU stavili do znanja da ukoliko Euleks još jednom izvede hapšenja ili privođenja lica sa severa KiM bez znanja i asistencije komandira KPS-a iz regiona sever, pozvati komandira i KPS sa severa da otkažu dalju saradnju sa Euleksom i Ministarstvom policije" Kosova.

"Oni će nastaviti da na severu pokrajine čuvaju red i mir i štite građane i njihovu imovinu u skladu sa Briselskim sporazumom i važećim zakonima", navodi se u saopštenju.

U poslednjih nedelju dana na severu Kosova uhapšena su četvorica Srba pod različitim optužbama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online