Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 31.07.2013.
12:44
M. Purić - Vesti A

U Americi sve počeo iz početka!

Energija, abmicija i želja za stručnim usavršavanjem odvele su psihologa iz Kragujevca Marka Mihailovića (36) u Nemačku, gde je aplicirao za doktorske studije u Hajdelbergu. Ipak, dobijanje zelene karte na lutriji dovelo ga 2006. u Ameriku.

- Odlučio sam da odem u inostranstvo i da ostvarim svoj cilj, a to je bila organizaciona psihologija, psihoterapija i klinička istraživanja - kaže Mihailović, danas zaposlen na uglednom čikaškom Northwestern Univerzitetu.

Marko Mihailović


Na pitanje da li su se njegova očekivanja poklopila sa realnošću u "obećanoj zemlji" Marko kaže da je znao da neće biti lako.


- Čuo sam iskustva drugih ljudi, saznavao sam o Americi gledajući TV, filmove, ali realnost se razlikuje od svega toga. Bilo mi je teže nego što sam očekivao. Iznenadilo me je to da sam bio totalni autsajder, imigrant bez iskustva, bez igde ikoga, i to da se moje prethodno obrazovanje nije uvažavalo i da sam morao da

Svrha života da pomaže drugima


Kao diplomirani psiholog Marko Mihailović kaže da je svrha njegovog života da pomaže drugima.


- Prema učenju čuvenog psihijatra Alfreda Adlera potreba da se pomogne drugima predstavlja odrednicu za psihičko zdravlje individue. Ukoliko čovek nema tu potrebu verovatno je da postoji neki unutrašnji problem ili konflikt koji sprečava ovu prirodnu potrebu da se realizuje, jer smo mi u svojoj prirodi socijalna bića koja su usmerena jedna na druge - kaže on.

počnem iz početka. Svi mi imigranti smo prošli kroz taj period preživljavanja, borbe da pokrijemo troškove života i morali smo da radimo razne stvari. Ipak stalno sam imao cilj da se usavršim profesionalno - dodaje on.


Stav pun entuzijazma i vere se isplatio. Marko Mihailović sada radi sa uglednim istraživačima i profesorima na Northnjestern univerzitetu, Feinberg Medicinskom fakultetu, na odeljenju psihijatrije i bihevioralnih nauka. Koristeći svoje znanje iz organizacione psohologije on radi kao menadžer koji koordinira između kliničkih istraživača i profesora, a glavni fokus njihovog tima je usmeren na šizofreniju, bipolarne poremećaje i depresiju.


- Mi radimo na ispitivanju lekova za šizofreniju. Imamo svetski poznate profesore i doktore psihijatrije, kao i profesora Herberta Melcera koji je od 1991. svetski lider u ispitivanju nove generacije antipsihotika za šizofreniju koji su se pokazali efikasnim kod pacijenata koji nisu pokazivali nikakav boljitak koristeći dotadašnju zvanično priznatu terapiju. Trenutno laboratorija dr Melcera radi na izuzetno značajnom projektu: u komplikovanom mikrobiološkom procesu uzimamo iz krvi stem ćelije i iz njih pravimo nervne ćelije. Potom presađujemo te nervne ćelije u mozak životinja i gledamo da li je došlo do određenih promena. I ustanovili smo da jeste, da se stare nervne ćelije regenerišu. To nas dovodi do zaključka da to isto možemo da uradimo sa pacijentima koji su oboleli od šizofrenije i kojima je jedan deo mozga izgubio svoju funkciju usled odumiranja nervnih ćelija. Ako presadimo te nervne ćelije onda bi taj

Strastveni fotograf


Osim velike strasti prema psihologiji i psihijatriji, Marko je strastveni fotograf. Zasad njegova dela dobijaju komplimente na Fejsbuku gde redovno postavlja umetničke fotografije Čikaga, ali razmišlja i o izložbi jer je sve više prijatelja koji ga nagovaraju na to. On je takođe veliki filmofil. Dok je studirao uradio je nekoliko kratkometražnih filmova, učestvovao na brojnim festivalima, a u kući je imao mali studio gde je snimao, montirao, režirao filmove, pisao scenarije...

deo mogao da se regeneriše. Ako bi se ostvarilo ovo revolucionarno otkrice dr Herbert Melcer bio bi jedan od ozbiljnih pretendenata da dobije Nobelovu nagradu za svoj naučni doprinos u ovoj naučnoj disciplini - priča Mihailović.


Osim rada sa tako velikim naučnikom Marko Mihailović kaže da je veoma zainteresovan za psihoterapeutski rad i da bi želeo da ima svoju praksu i sam radi sa pacijentima. Takođe, planira da koristi svoja znanja iz organizacione psihologije i radi sa velikim kompanijama koje traže usluge iz oblasti konsaltinga.

Takođe je aktivan u humanitarnom i volonterskom radu. Kaže da se iznenadio kad je došao u Čikago i video da ne postoji nikakav servis koji bi pomagao pridošlim Srbima i pružao im korisne informacije. U nekadašnjem Kulturnom centru "Sveti Sava", a sadašnjem Muzeju, osnovao je i bio predsednik Serbian American Resource Center. Sada je u toj instituciji aktivan volonter i član upravnog odbora koji, kako kaže, pokušava da sve svoje veštine stavi u službu ove organizacije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online