Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 29.07.2013.
15:20
J. L. Petković - Vesti A

Srbi na KiM plaćaju slobodu kretanja

Sporazum o slobodi kretanja između Beograda i Prištine je potreban i neophodan, ali je u ovakvom obliku loš, jer je osiguranje koje se plaća na prelazima izuzetno skupo, i na srpskoj i na kosovskoj strani, ocenjuju učesnici debate "Sloboda koja se plaća" održano u Medija centru u Čaglavici.

- Sporazum o slobodi kretanja je sklopljen na štetu Srba, zbog kojih je navodno donešen, mišljenje je Bogoljuba Marinkovića, vlasnika preduzeća "Kim-ko", koje se bavi prevozom putnika na relaciji Gračanica-Beograd.

Foto: Ilustracija

On smatra da se glavni problem svih kompanija koje se bave prevozom, nalazi u Beogradu, koji nema sluha za probleme Srba koji žive na Kosovu, i dodaje da su prevoznici početkom februara ove godine, bili na sastanku sa predstavnicima Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, te da su tada dobili obećanje da će se osiguranje prilikom ulaska u Srbiju smanjiti na godišnji iznos u visini jedne registracije vozila, ali ništa nije urađeno.


Na debati održanoj u okviru "Srpsko-srpskog dijaloga", Fatmir Gaši, potpredsednik osiguravajućih društava Kosova, kazao je da je kosovska Asocijacija osiguravajućih društava spremna da potpiše memorandum o saradnji sa Nacionalnim biroom osiguranja Srbije.


- Ponavljam, dve Asocijacije osiguravajućih kompanija mogu da se dogovore.

Pročitajte i:

 

Zaboravimo vlade i oslobodimo ljude plaćanja ovih nameta. Reći ću vam da Vlada Kosova ne može da donese nijednu odluku koja se tiče graničnog osiguranja, kazao je Gaši.


Nenad Rašić, ministar u Vladi samoproklamovanog Kosova smatra da je neophodna modifikacija Sporazuma o slobodi kretanja zbog dažbina koje građani i prevoznici plaćaju na prelazima i da je za to potrebno samo malo dobre volje sa obe strane.


Posle potpisivanja Sporazuma o slobodi kretanja između Beograda i Prištine, prihod svih kosovskih osiguravajućih kompanija je povećan za 3.800.000 evra, od čega 16 odsto kao porez na dodatu vrednost ide u budžet kosovske vlade. To se odnosi na vozila koja imaju srpske tablice, a prihod od graničnog osiguranja koje plaćaju vozila sa drugim tablicama, uglavnom Albanci koji dolaze iz zapadnih zemalja je oko 9.000.000 evra.

Svi učesnici debate su zaključili da se nadaju da je ovo rešenje o naplati osiguranja privremeno i da će vrlo brzo na tehničkom nivou, dve delegacije pokušati da modifikuju deo sporazuma koji se odnosi na plaćanje taksi, na prelazima između Kosova i Srbije.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 29.07.2013. 15:43
Nasa tzv. vlada i tzv. SNS, ubrzano vec rade, i to dobro rade, na konacnom resenju ovog problema. Oni ubrzano idu ka uvodjenju "Kosova" u UN i sve druge medjunarodne organizacije. ONI PRIZNAJU "KOSOVO", DRZAVU U DRZAVI (Srbiji) !!! Oni se susrecu sa "funkcionerima" lazne drzave Kosovo na medjunarodnim skupovima, pozdravljaju se i razgovaraju sa njima, bas kao sa nekom delegacijom strane drzave!!! Dakle, bice ovaj problem "resen"! Jadni smo da jadniji ne mozemo biti!
Ponedeljak 29.07.2013. 16:22
То једино у Србији има! Власт, односно они који је имају, врши репресије над својим становништвом у корист шиптара а све ради затвора званог ЕУ којим руководи сотона! Бестидни преваранти који немају ничег људског у себи!
Ponedeljak 29.07.2013. 21:28
После огромног успеха Владе Србије у заокруживању друге шиптарске државе на Балкану, потписивања противуставног бриселског споразума и препуштања Срба на КиМ Тачијевом терористичком режиму, Влада Србије хрли у нове радне победе.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online