Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 29.07.2013.
13:05

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

"Glas Rusije" o Srbiji: Strani agenti važniji od dece

Država Srbija pravda se da nema novca za lečenje bolesne dece, ali zato godišnje izdvaja iz budžeta na desetine miliona evra za raznorazne nevladine organizacije, među kojima su i one koje sa simpatijama gledaju na otcepljenje Kosova i Metohije, prenosi "Glas Rusije".

Za njih ima para: Skup jedne od nevladinih organizacija
 

Nedavna sahrana osmogodišnje devojčice Tijane Ognjanović iz Beograda, za koju je osiromašeni narod u Srbiji sakupljao novac kako bi mogla da ode na transplantaciju srca u Ameriku, otvara pitanje, ne samo u srpskim već i u ruskim medijima, zašto teški bolesnici, naročito mladi građani Srbije pred kojima je budućnost, da bi se izlečili ne mogu da računaju na plemenitost i pomoć svoje države iako ona prema budžetskoj liniji 481 godišnje za nevladin sektor izdvaja i do 90 miliona evra narodnih para.

"Proleće" u Srpskoj

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik svojevremeno je rekao da raspolaže informacijama da u RS godišnje uđe oko 10 miliona dolara da bi se podržale razne nevladine organizacije.
"Govori se o nekom proleću i ovde", kazao je Dodik.
Dodao je da on veoma precizno zna ko distribuiše pare, kome i sa kojim ciljem, napomenuvši da se vrše pritisci na medije, kako bi se realizovao pokušaj stvaranja atmosfere linča, ulice i nemira.

Sredstva se osim nevladinim organizacijama dodeljuju i sportskim savezima, verskim zajednicama, političkim strankama, nacionalnim savetima manjina itd. Prema podacima Centra za razvoj neprofitnog sektora, od pomenutih 90 miliona evra, 30 odsto, odnosno 27 miliona evra ide nevladinim organizacijama kojih je u Srbiji oko 20.000, pri čemu mnoge dobijaju još i dotacije iz inostranstva.


Takođe, u prethodne četiri godine država Srbija i lokalne vlasti iz budžeta su izdvojile skoro 400 miliona evra kroz budžetsku liniju 481 "dotacije za nevladine organizacije", istaknuto je na konferenciji pod nazivom Finansijska održivost trećeg sektora - linija 481, koju je proletos organizovao Centar za razvoj neprofitnog sektora.


Donedavno je, kaže "Glas Rusije", slična situacija sa nevladinim organizacijama bila i u Ruskoj Federaciji, "sve dok krajem prošle godine nije donet zakon prema kome nevladine organizacije koje dobijaju novac iz inostranstva, a bave se unutrašnjom politikom, moraju da se registruju pod nazivom 'strani agenti', tj. kao organizacije kojima strane države plaćaju političko delovanje u Rusiji".


"Izgleda da bi se nešto slično moglo reći i u Srbiji, pogotovo posla smrti bolesne devojčice Tijane, i mnogih drugih sličnih pacijenata koji nisu imali pomoć države za složene operacije. Odnosno, verovatno će se mnogi složiti da je bilo korisnije da je iz državnog budžeta plaćeno lečenje male Tijane i drugih pacijenata, nego što je za funkcionisanje nevladinih organizacija izdvojeno skoro čitavih 30 miliona evra.

Ali, kako sada stoje stvari - rad nevladinih organizacija je važniji od života dece. Stoga bi se možda moglo reći da u Srbiji nije tačna izreka da na 'mladima svet ostaje', nego da na 'nevladinim organizacijama svet ostaje' ", zaključuje "Glas Rusije".

Ponedeljak 29.07.2013. 13:17
поред тога, важни су и "национални инвестициони план" и "фонд за развој" разних мишковића, костића, дракулића и сличних го*ана... није то ни чудно за овакво друштво.... што рече један паметан човек, "што је криза већа, веће су шансе да вам оваква држава изгради фонтану на тргу...."
Ponedeljak 29.07.2013. 14:02
Nikom banda neda oni samo varaju i kradu.
Ponedeljak 29.07.2013. 14:56
Danas sam gledao na RTS-u kako lobiraju a istovremeno pokusavaju da ubede gradjane da moramo da udjemo u NATO jer je to za nase dobro. Ta djavolja organizacija u Srbiji ima gomilu lobista i svi se placaju iz naseg budzeta. Takvih ima veoma mnogo i ne znam kada cemo da ih proredimo. Cini mi se da sa dolaskom svake nove vlade i njihov broj jos naraste i ako u predizbornim obecanjima biva prioritet njihovo smanjenje . Ustede bi sa njihovim smanjenjem bile ogromne pa bi bilo para za nasu decu a bogami i za mnogo cega drugog.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online