Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 31.07.2013.
13:17
Vesti A

Znate li koji je "grad svilene bube"?

U srcu današnje Srbije razvilo se tokom srednjeg veka naselje koje je dobilo ime prema glavnom zanimanju svojih žitelja, gajenju svilene bube - Svilajnac. Prvi put se pominje 1467. godine u turskom popisu pokrajine Braničevo.

Svilajnac je tokom srednjeg veka dobio ime prema glavnom zanimanju svojih žitelja - gajenju svilene bube
 

Svilajnac je još u doba Prvog srpskog ustanka imao školu, koja je posle oslobođenja od Turaka zgradu delila sa magistratom, okružnim sudom. Ovaj sud je radio za celu Ćuprijsku nahiju. U prvoj polovini 19. veka grad je postao administrativno, vojno i privredno središte i sedište nahije. Razvojem zanatstva i trgovine prerastao je u izvozničko mesto i postao stecište poslovnog sveta.

Najzaslužniji za razvoj Svilajnca bio je Milosav Zdravković Resavac, junak oba srpska ustanka, koji je u miru postao prvi načelnik Resavskog sreza. Bio je jedan od malo pismenih i bogatih Srba onog vremena, a kao čovek od poverenja i saradnik knaza Miloša i član Sovjeta, tadašnje srpske vlade. Već 1820.

Slovačka apoteka

Otvaranje špitalja, bolnice u Svilajncu usledilo je prve godine srpske samostalnosti, 1831. po naredbi kneza Miloša, tako da su već naredne prispeli doktori u Svilajnac i "preuzeli bolne lečiti". Nešto kasnije u grad je došao slovački apotekar Julije Draškoci i otvorio prvu apoteku, a početkom 20. veka Svilajnac je dobio zgradu za sresku bolnicu koja je otvorena 1909. godine.

Svilajnac je počeo da se gradi prema regulacionom planu kojim su projektovane četiri glavne ulice, koje i danas čine gradsko jezgro. Zalaganjem kneza Miloša projektovan je moderan trg, danas zvan Lazin, a knez je "nalagao i pare davao" za gradnju crkve svetog Nikole. Stvaranjem narodne vojske na Preobraženskoj skupštini 1861. Svilajnac je postao sedište vojne komande Istočno-moravskog okruga. Ubrzo je dobio poštu i telegraf.

Tu je živelo oko 4.000 stanovnika od koji su polovina bili ratari, a ostali trgovci, mehandžije i zanatlije. Oni su početkom 20. veka imali čak 17 esnafa, udruženja. Pošto je 1866. proglašen varošicom, širom je otvorio vrata i kulturi. Omladina resavska je osnovala čitaonicu i pozorišnu družinu, počeli su da se otvaraju listovi, od kojh je 1871. prvi bio "Resavski poštonoša", a 1877. osnovana je niža gimnazija. Početkom veka Žika D. Kostić je otvorio prvu, i za dugo vremena jedinu štampariju u celom okrugu. Nazvao ju je Manasija, i počeo da objavljuje publikacije, plakate i razglednice.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online