Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 24.07.2013.
13:12
D. N. Petrović - Vesti A

Otadžbini još 260.000 evra

Prigodnom svečanošću, kojoj je, osim čelnika opštine Raška i Raškog okruga prisustvovao i vladika-šumadijski Jovan, žiteljima Jošaničke Banje podno Kopaonika predata je na upotrebu nova zgrada Doma kulture sa vrtićem koji je svom rodnom kraju poklonio poznati dobrotvor iz Kanade Milomir Glavčić.

NOVI POKLON OTADŽBINI: Dom Kulture Milomir Glavčić 


U izgradnju doma, koji će nositi Milomirovo ime, uloženo je oko 350.000 evra, nešto više od 260.000 evra obezbedio je Glavčić, a ostatak opština Raška. Dom raspolaže sa oko 600 kvadrata, ima modernu pozorišnu dvoranu, biblioteku i, kao dodatak, posebne prostorije za dečiji vrtić.


Milomir potiče iz obližnjeg sela Kovači, tačnije iz zaseoka Pope, u Kanadu je otišao pre šest decenija, kao siromašni mladić, teškom mukom uspeo je da postane uspešan biznismen, poslednjih decenija puno je ulagao u svoj rodni kraj, pomažući meštanima i rođacima za Božić, Vaskrs i druge praznike. Pomagao je bolesnima, siromašnima, ostarelima, usamljenima, dobrim đacima. Računa se da je samo u svoju rodnu mesnu zajednicu Kovači i opštinu Raška uložio oko tri miliona evra, a u Srbiju više od šest miliona evra. Gradio je puteve, vodovode, crkve, pomagao kulturno-umetničkim društvima, književnicima, slikarima i drugim kulturnim stvaraocima...

Milomir Glavčić

Mada pomno brine o svom rodnom kraju, Milomir za šest decenija nijednom nije bio u Srbiji. Nije došao ni na svečano otvaranje doma kulture u Jošaničkoj Banji, ali je poslao pismo u kome svojim sunarodnicima i komšijama poručuje da, kad mu se obraćaju za pomoć, ma kakva bila ne kude vlast i državu.


- Nemojte samo da od države tražite pomoć, zapitajte se šta ste vi učinili za državu. Ni ja od kanadske države nisam dobio ništa, sve sam morao sam, ali sam, pošto sam uspeo u biznisu, kanadskoj državi do sada platio bar 20 miliona evra poreza. Zato, dragi moji Srbi, manje odmora i hlada, a više rada - poručio je u pismu iz Kanade veliki donator rodnom kraju Milomir Glavčić.


- Do neba hvala mom stricu, našem Milomiru koga bi voleli da što pre vidimo ovde u Jošaničkoj Banji i Kovačima, malo je danas tako velikih ljudi, zahvalan mu je ceo kraj, on je naš ponos i naš heroj - kaže Radoje Glavčić koji u Milomirovo ime nadzire sve radove i vodi računa da se svaka donacija iskoristi na najbolji način i na dobrobit svih žitelja ovog siromašnog dela Srbije.
 

Nagradio školu i đake


Pošto nije mogao da lično dođe i prisustvuje otvaranju doma, a i upozna se sa najboljim učenicima osnovne škole u Jošaničkoj Banji, za koje veruje da su budućnost ovog kraja, Milomir je školi poslao 6.000 evra, a posebnim novčanim nagradama darivao je po tri najbolja đaka iz svakog odeljenja. 


Milion evra za most


Milomir je donirao milion evra za izgradnju mosta preko Ibra u Kraljevu. Reč je o mostu dužine 240 metara i širine 11 metara, u naselju Ribnica, koji se uveliko gradi i koji će, u saradnji sa opštinom Kraljevo, uskoro biti završen. Za doprinos razvoju rodnog kraja, Milomir Glavčić je dobio najviša priznanja Eparhije žičke i opština Raška i Kraljevo. 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Jedan portret bez slike
HUMANITARNI MOST Srbijo, ne zaboravljamo te!
Sreda 24.07.2013. 13:20
Свака част ! Нешто ми је само нејасно... надовезаћу се на преписку са једним порталџијом од синоћ - КОЈА ТО СИЛА баца "гастосе" у трип да нам соле памет како, да би имали пара - "мора да се ради" ??? јел' стварно верују да ми беремо динаре са кокосових палми ? А пошто кокосове палме баш и не успевају на овим просторима - је*еш га, зато и нема пара ? Ил' се толико осете моћним кад дођу до новца, по могућству - великог - да морају неком то да набију на нос ? извињавам се на дигресији....
Sreda 24.07.2013. 14:21
skupite pare da napravimo stranku srba iz srbije i srba /nekomunista/!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online