Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 23.07.2013.
12:24
telegraf.rs A

Albanci s juga ukrali od Srbije više od 300 miliona dinara struje

Albanci s juga Srbije godinama kradu struju i odbijaju da plate račune za utrošenu električnu energiju EPS-u. U vranjskoj Elektrodistribuciji, filijali preduzeća Jugoistok iz Niša, kažu da dug koji stanovnici Preševa i Bujanovca imaju prema EPS-u iznosi više od 300 miliona dinara, saznaju beogradski mediji.

Pre skoro deset godina Koordinaciono telo za tri opštine juga Srbije, preko Vlade Srbije, otpisalo je 43 miliona duga za utrošenu i ukradenu električnu energiju na području opština Bujanovac i Preševo. Kako za ''Telegraf.rs'' kažu u vranjanskoj Elektrodistribuciji, dug stanovništva s juga zemlje sada premašuje iznos od tri stotine miliona dinara i ne nazire se rešenje kako bi on mogao biti naplaćen.

Foto: Ilustracija

''U najvećem broju slučajeva reč je o klasičnoj krađi električne energije kroz divlje priključke na mrežu'', kažu u Elektrodistribuciji Vranje.

Kako navode, više od sto miliona dinara iznosi dug stanovnika najvećeg albanskog sela na jugu Srbije Veliki Trnovac, gde je registrovano 1.492 domaćinstva.

''Žitelji Lučana, nadomak Bujanovca, duguju 64 miliona dinara, a po istom osnovu dug stanovnika sela Končulj, uz administrativnu liniju sa KiM, iznosi 49 miliona dinara'', tvrde u EDB-u Vranje.

''Simptomatično je da u ukupnom dugu jednu trećinu čine neplaćeni računi, dok čak dve trećine predstavlja ukradena električna energija'', navodi Zoran Knežević, direktor vranjske Elektrodistribucije, koja je filijala preduzeća Jugoistok iz Niša.

Potpredsednik vladajuće Demokratske partije (DP) i kordinator kancelarije za mala i srednja preduzeća u opštini Bujanovac Nedžat Behljulji kaže da nema govora o bojkotu plaćanja obaveza od strane Albanaca s juga Srbije.

''U ovom slučaju ne radi se o bojkotu plaćanja obaveza, jer ne treba zaboraviti da ima i urednih platiša struje među Albancima. No, problem je prisutan i on mora da se rešava ekonomskim, a ne političkim merama. Jer i struja je roba, kao i benzin ili telefonski impuls, i to mora da se plati''. kaže Nedžat Behljulji, i dodaje da “EPS ima pravo da zakonskim putem naplati svoja potraživanja od svih građana, pa i Albanaca“.

Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela, kaže za Telegraf da ovaj problem nije nepoznat i podseća da svaki građanin Srbije “ima obavezu da redovno izmiruje svoje obaveze, pa tako i da plaća struju“.

''Država, ipak, mora da ima sluha i saznanja, te da na osnovu materijalnog stanja proceni u kojim slučajevima i na koji način će pomoći ljudima koji nisu u situaciji da redovno izmiruju svoje obaveze u ovom slučaju za električnu energiju'', navodi Stanković.

POVEZANE VESTI

Utorak 23.07.2013. 12:49
Ето посла за приватне судске извршитеље ? Имате ли, другови, коогле да одете код "браће" и покушате заплену имовине ? Лако је малтретирати старце и сиротињу по пашалуку...
Utorak 23.07.2013. 12:51
Sta reci bedno je sve!!A Siftari iskljucuju Srbima Struju bez Razloga,u Srbiji se ne pomaze Ljudima koji stvarno nemaju Para kamoli da plate Struju!Odma seku Struju i prete im jos,a u Velikom Trnovcu nesme ni da prdne,kakvi ste Lesinari!!
Utorak 23.07.2013. 15:52
Ta kradja sigurno pre 12 1/2 godina pocela,pre toga su redovno placali,jel su znali,sta ´ih ocekuje ako ne izmire racune....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online