Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.07.2013.
18:11
RTS A

Evidencija pedofila za zaštitu dece

Srbija bi uskoro trebalo da dobije evidenciju onih koji su ugrozili polnu slobodu maloletnika i dece. To, pored ostalog, predviđa Marijin zakon. Jedna od dilema pri donošenju zakona bila je ko će imati uvid u podatke i da li to može da onemogući resocijalizaciju prestupnika.

Ilustracija: U registru će se naći imena svih silovatelja maloletnika
 

Na jednom mestu naći će se imena silovatelja maloletnika, onih koji su počinili obljubu nad nemoćnim osobama i decom i onih koji se bave dečijom prostitucijom i pronografijom. Kada se jednom unese ime, prezime, DNK profil i drugi lični podaci pedofila, u toj evidenciji ostaju trajno. Danilo Nikolić, državni sekretar u Ministarstvu pravde, kaže da će kada se uspostavi evidencija pedofila, biti dostupna organima koji imaju to pravo po zakonu u cilju vođenja krivičnog postupka, a to su tužilaštvo, sudovi i policija.
 

"Tu su, naravno i svi oni organi koji su u funkciji da angažuju ili zaposle neko lice da radi sa maloletnicima ili sa decom", kaže Nikolić.
 

Zakonom su predviđene i posebne mere koje traju i do 20 godina posle odslužene kazne. Osim obaveze da se redovno javljaju nadležnim organima, idu na savetovanje, prijavljuju promene prebivališta, zabranjen im je rad na javnim funkcijama i u ustanovama koje rade sa maloletnicima, kao i prilazak mestima na kojima se deca okupljaju.
 

"Ne bi to moglo da se smatra nekom vrstom stigmatizacije ili žigosanjem, kako je to bilo u nekoj prošlosti, kada su to činile društvene zajednice koje su bile manjeg karaktera, jer ovde to u suštini nije ni potrebno", kaže Milan Kostić, forenzičar psiholog.
 

Pred istim zadatkom je Hrvatska. Zakon će uskoro biti donet, ali i tamo je dilema ko treba da ima uvid u podatke.
 

"Kada je neko osuđen, tada kazna koja je njemu izrečena, ima i onaj deo resocijalizacije, jer mi te ljude želimo vratiti u sistem. Onda vam se ta dva interesa preklapaju, jedan je resocijalizacija, a drugi, opet, nekakva prevencija od ponovnog počinjenja takvih dela. I tu je potrebno pronaći nekakvu sredinu", kaže Dražen Bošnjaković, bivši ministar pravde Hrvatske.
 

Istu dilemu, pre gotovo tri godine, imala je Slovenija. Tamo su odlučili da pristup podacima o pedofilima imaju samo neke institucije koje se bave decom, poput škola i vrtića.
 

"Štite se oni koji su potencijalne žrtve, najčešće su to deca, nemoćni ljudi, tako da je to sigurno dobro rešenje, ali je osteljivo, jer sa druge strane, to donosi neke dodatne sankcije, pored one koje odredi sud pedofilu, a ta sankcija se odnosi na to da on nema mogućnosti da se zaposli u nekoj institiuciji", kaže Aleš Zalar, bivši ministar pravosuđa Slovenije.
 

Ipak, u katalogu u Sloveniji i posle gotovo tri godine od kada je napravljen, nema nijednog imena, jer se evidentiraju samo pedofili sa pravosnažnim presudama, donetim posle usvajanja zakona.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online