Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 22.07.2013.
04:07
b92.net A

Tesno u srpskim zatvorima

Zakon o probaciji, čija je izrada u toku i čije usvajanje se očekuje do kaja godine, trebalo bi da pomogne da se smanji broj osuđenika i do 20 odsto. Prenaseljenost je najveći problem svih zatvora u svetu, pa i srpskih.

Foto: Ilustracija
 

U iščekivanju ovog zakona, novinari B92 je posetila zatvor u Sremskoj Mitrovici.

Pre nekoliko godina 80-120 osuđenika boravilo je u jednoj prostoriji, bez privatnosti, bez adekvatne higijene i uslova života. Loši uslovi, ali i pobuna iz 2000. godine, u kojoj je deo zatvora i izgoreo, naterali su državu da potraži novac i popravi stanje, pa zahvaljujući pomoći EU, pojedini paviljoni izgledaju drugačije.

“U ovoj sobi ima 6 ljudi, 6 osuđenika, s tim što za razliku od pre, imamo kupatilo, tuš, toplu vodu”, kaže osuđenik Vladimir Zorić.

“Ranije si morao sa 80 ljudi da izlaziš napolje, na kupaonu... Sad je to u sobi, imate i toplu vodu, ogledalo, podno grejanje, vidite plafon spušten, lepo urađen, sve okrečeno, normalno”, dodaje.

Prenaseljenost je i dalje najveći problem svih zatvora u zemlji. U KPZ Sremska Mitrovica kaznu izdržava 2.050 osuđenika, što je oko 300 više nego što su kapaciteti ustanove.

Zakon pred Skupštinom Srbije do kraja godine?

Izrada nacrta Zakona o probaciji, kako mu glasi radni naslov, je u završnoj fazi i očekuje se da bi, nakon svih potrebnih procedura, sam zakon mogao da se nađe pred poslanicima Skupštine Srbije do kraja godine.

“Dovijalmo se tako što dodajemo ležajeve i pokušavamo da ih smestimo na odgovarajući način i ispunimo uslove zakona”, kaže za B92 Marko Sekulić, upravnik KPZ Sremska Mitrovica.


Upravnik i njegovi saradnici sa nestrpljenjem očekuju zakon o probaciji, za koji veruju da bi mogao da bude ključ za smanjenje prenaseljenosti. Očekuju da će se, njegovim donošenjem, smanjiti broj osuđenika za oko 20%, ali i da će pomoći resocijalizaciju osuđenika, kako bi se smanjio broj onih koji se vraćaju u zatvore, a takvih je oko 70%.

Upravnik zatvora žali se da je najveći problem to što osuđenici ne dobijaju dovoljnu podršku države kada izađu iz zatvora, pa se čak i ustanove koje bi o njima morale da brinu, kao što je Centar za socijalni rad, oglušuju o molbe uprave.

“Vrlo često ne odgovaraju na službene dopise, tipa porodice, tipa gde će se vratiti kad izađe sa izdržavanja kazne, da li ima porodicu, da li članovi porodice imaju prihode, od čega ce živeti i slično, to je problem”, kaže upravnik Sekulić.

On dodaje da se zato sa osuženicima radi intervju kako bi se saznalo gde mu je porodica, gde će živeti, sa kim, ima li stan, smeštaj, krov nad glavom, elementarne stvari...

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.07.2013. 08:00
Napraviće Toma još jedan krug...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online