Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 17.07.2013.
18:26
Beta A

Islamska zajednica traži odštetu za džamiju

Islamska zajednica Srbije pokrenuće pitanje odštete za paljenje beogradske Bajrakli džamije u neredima 2004, najavio je danas generalni sekretar Rijaseta te zajednice Eldin Ašerić.

Bajrakli džamija zapaljena je u neredima 2004.
 

"Ogorčeni smo na samu optužnicu u ovom slučaju, jer ne pominje se organizator i podstsrekivač, jer ovo nije bilo spontano i nije se džamija zapalila sama od sebe. Ne pominje se ni odšteta islamskoj zajednici koja je oštećena. Sledeće pitanje je kada će da se pokrene taj postupak", kazao je Ašerić novinarima nakon današnjeg izricanja presude okrivljenima za nerede ispred Bajrakli džamije.

Jedan od vođa navijača Partizana Miloš Radisavljević Kimi i još dvojica optuženih osuđeni su danas na po četiri meseca zatvora zbog povređivanja policajaca tokom nereda u kojima je zapaljena Barjakli džamija, odlučio je Prvi osnovni sud u Beogradu. Preostalih sedmorica optuženih za taj slučaj oslobođeni su optužbi, a dvojica osuđenih su dobili i dodatne zatvorske kazne za druga krivična dela.

Predstavnik Islamske zajednice je naveo da slučaj praktično nije vođen zbog paljenja Bajrakli džamije, već zbog napada na policajce.

"Osuđeni su za učešće u skupini koja čini nasilje, a za to je mogao biti osuđen bilo ko ko se u tom trenutku zatekao ispred džamije", kazao je Ašerić.

Zastupnik Islamske zajednice Srbije Rajko Danilović, takođe najavljuje da će se pokrenuti pitanje odšte zbog paljenja Bajrakli dzamije.

"Država će biti obuhvaćena tom tužbom, jer država je sklonila policiju i dozvolila je da se dođe do dzamije i dzamija zapali", kazao je Danilović. On je ocenio da je tužilac "traljavo" vodio postupak.

"Obuhvaćeni su momci koji su naneli povrede policajcima, nisu bili obuhvaćeni oni koji su palili džamiju, nisu obuhvaćeni ni organizatori ni naručioci. Javna tajna je da je ovo jedan sakati postupak koji je namerno tako vođen", kazao je Danilović.

I advokat oslobođenih Jugoslav Tintor smatra da je javna tajna to da je glavni krivac, zapravo, policija koja je propustila da obezbedi džamiju.

"Činjenica je, utvrđeno je u postupku, da je žamdramerija dobila naređenje da ne nosi suzavce i gas maske. Da su imali suzavac dzamija bi ostrala čitava", kazao je Tintor.

On je ocenio da je policija pokušala da skrene pažnju sa svojih propusta, ali da im to nije uspelo pa je u slučaju njegovih klijenata jedini bilo moguće doneti oslobađajuću presudu.

Preostalih sedmorica optuženih za taj slučaj oslobođeni su optužbi, a dvojica osuđenih su dobili i dodatne zatvorske kazne za druga krivična dela. Bojan Hrvatin, Miloš Radisavljević Kimi i njegov otac Rade Radisavljević danas su osuđeni na po četiri meseca zatvota. Međutim, Hrvatin ima jedinstvenu zatvorsku kaznu od 15 godina zbog drugih krivičnih dela koja nemaju veze sa incidentima kod Bajrakli džamije. Rade Radisavljević ima jedinstvenu kaznu od osam meseci, takođe zbog drugih krivičnih dela.

Svedoci su tokom suđenja potvrdili da su otac i sin Radisavljević i Hrvatin naneli teške telesne povrede policajcima prilikom nereda i paljenja Barjakli džamije. Za preostalih sedam optuženih nisu postojali dokazi da su učestvovali u nasilju, a samo prisustvo na mestu događaja nije dovoljno da bi bili kažnjeni.

Beogradska Bajrakli džamija zapaljena je u noći između 17. i 18. marta 2004. godine, u demonstracijama koje su u Beogradu izbile zbog nasilja nad Srbima na Kosovu.

Tada je provaljeno u dvorište, razbijeni su prozori i zapaljena džamija. U neredima je do temelja izgorela i biblioteka sa više od 7.000 knjiga, a iz džamije je ukradeno 50.000 evra.

Optuženima se na teret stavlja da su u Gospodar Jevremovoj ulici gde se nalazi džamija, učestvovali u skupini koja je zajedničkim delovanjem zapalila džamiju, pričinivši tako štetu od 23 miliona i 650 hiljada dinara, oštetili okolna vozila i unuštili inventar iz džamije.

U optužnici stoji da su okrivljeni Miloš Radisavljević, njegov otac Rade, Bojan Hrvatin iz grupe demonstranata gađali kamenicama kordon policije, pa su policajci iz kordona ispalili gumene metke od kojih je jedan pogodio okrivljenog Mitraševića u nogu.

Ubrzo je pod pritiskom demonstranata kordon probijen, a povređeno je više od 20 policajaca.

POVEZANE VESTI

Petak 19.07.2013. 13:05
Registrovao sam se samo povodom ovog clanka.Nije mi jasno kako neko moze u komentarima da izjednacava Albance i ostatak muslimanske zajednice u Srbiji.Tokom studiranja sam upoznao dosta muslimana,a veliki broj njih su mi drugari,jedan cak i prijatelj.Oni sami se groze i ogradjuju od siptara i ne zele da imaju nista sa njima.Ako ovo paljenje prodje nekaznjeno to je veliko pljuvanje po njima,a koliko znam,oni isto kao i mi privredjuju,placaju porez,doprinose ovoj sirotoj drzavi Srbiji...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online