Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 14.07.2013.
15:55
Beta A

Šta su teme prvih pregovora sa EU?

Pregovori o članstvu Evropske unije sa Srbijom počeće poglavljima koja se tiču vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa, suzbijanja korupcije i organizovanog kriminala, a jedno poglavlje(35) o "ostalim pitanjima" obuhvatiće i sprovođenje sporazuma o normalizaciji odnosa s Prištinom.

To su agenciji Beta potvrdili upućeni funkcioneri u Evropskoj komisiji koji su istakli da će evropski komesar Štefan File i glavni odgovorni u Evropskoj komisiji za odnose sa Srbijom u sredu doći u političku posetu u Beograd, da bi u susretu sa srpskim zvaničnicima sagledali dokle se došlo u evropskim reformama u Srbiji.

Uporedo treba vrlo brzo da počne i tehnički, stručan postupak analize i procenjivanja reformi (screening) za svako poglavlje pregovora, što će verovatno trajati do kraja iduće godine. File će čelnicima Srbije uputiti čestitke za napredak, rekli su ovi izvori, objasnivši da, isto kao i u pregovorima s Crnom Gorom, pregovori treba da počnu od poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu zakona, pravosuđe i osnovna prava, pravdu, slobodu i bezbednost.

Štefan File i Ivica Dačić

Takođe će tim Evropske komisije u četvrtak održati seminar u Beogradu s nadležnima u državnoj upravi Srbije koji neposredno rade na reformama i odnosima s EU i samom Komisijom. Sam pregovarački okvir, mandat za pregovore o članstvu sa Srbijom će Evropska komisija podneti Grupi za proširivanje (prijem novih članica) EU na zasedanju u Briselu 26. jula, a rasprava o mandatu će početi u septembru.

Kako je u junu odlučio Evropski savet, vođi EU, okvir za pregovore mora da usvoji Savet ministara i da ga potvrdi Evropski savet. To će se, prema upućenim funkcionerima u Evropskoj komisiji, po svemu sudeći, dogoditi u decembru kad redovno zasedaju šefovi država ili vlada EU, a onda će do kraja januara biti održana međuvladina konferencija EU-Srbija čime će zvanično početi pregovori.

Za svako poglavlje biće dva sastanka, a glavna pažnja će odmah biti posvećena ključnim poglavljima 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, nezavisnosti i delotvornosti pravosuđa, temeljnih sloboda i prava, bitke protiv korupcije i organizovanog kriminala. Bez završetka pregovora o ta dva bitna poglavlja ne može biti završen celokupni postupak pregovora EU sa Srbijom o članstvu.

Jasno je i da će posebna pažnja biti posvećena "normalizaciji odnosa s Kosovom", najpre primeni sporazuma Beograd-Priština, a potom dugoročnom "sređivanju, uređivanju sveukupnih odnosa dve strane, kako bi obe bile u stanju da se uključe u strukture EU, kad za to ispune uslove", objasnili su izvori u Briselu.

Pregovarački okvir sadrži sve načine, zadužene zvaničnike i tela, to je vrlo podroban scenario. U okviru će stajati kako se poglavlja otvaraju i zatvaraju
međuvladnim konferencijama, ko pregovara i u ime koga, a navedeni će
biti i uslovi za otvaranje isto kao i za zatvarenje pregovora, o čemu moraju biti saglasne sve članice EU.

Analiza i procenjivanje (screening) jeste temeljno analitičko upoređivanje pravne tekovine EU, dakle evropskih zakona, propisa i standarda sa zakonodavskom zemlje koja se priprema i sprovodi reforme za članstvo u EU.

Po završetku tog postupka Evropska komisija daje izveštaj Savetu ministara EU i određuje merila za otvaranje i zatvaranje svih 37 poglavlja u pregovorima, a samo za dva od njih nije nužno usaglašavanje s pravnom tekovinom EU. Konačni povoljan ishod pregovora biće Sporazum o pristupanju Srbije Uniji. Pravna tekovina EU je podeljena u 35 poglavlja i pregovara se o svakom poglavlju ponaosob, a sve dok sve nije dogovoreno.

Pregovara se, pored ostalog, i o uključivanju u zajedničke ustanove EU, zajedničkoj poljoprivrednoj politici, zaštiti prirodne sredine, regionalnoj i politici strukturnog preobražaja, energetici, transportu, zaštiti konkurencije, državnoj pomoći, statistici po standardu EU, ekonomskoj i monetarnoj uniji EU i u poslednje vreme jako bitnoj budžetskoj politici.

Neka poglavlja će biti posebno teška i osetljiva, poput poglavlja 17 o ekonomskoj i monetarnoj politici, kojim će se tražiti nezavisnost centralne banke i onemogućvanje direknog finansiranja javnog sektora sredstvima centralne banke.

Poglavlje 5 se odnosi na stroga pravila za javne nabavke, a za zatvaranje poglavlja 15, recimo, Srbija će svoje tržište energije morati da otvori za dolazak inostranih kompanija.

POVEZANE VESTI

Nedelja 14.07.2013. 16:19
Ови политиканти су већ мислима увелико у преговарачком процесу са ЕУ,а још ни датум нису добили...психијатријски случајеви!
Nedelja 14.07.2013. 16:04
Ko je ovde lud, a tko laze?
Nedelja 14.07.2013. 21:42
Pa laze Srpska vlada koja je perfidnim manevrom od EU uterana u laz.A lud je svaki stanovnik Srbije koji poveruje Srpskoj vladi. Sve je tako jednostavno ali mora da izgleda komplikovano.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online