Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 11.07.2013.
17:23
D. N. Petrović - Vesti A

Zidaju kuće na srpskoj zemlji

Nakon što je grupa Albanaca pre tri dana došla u naselje Brđani kod Kosovske Mitrovice i pokušala da nastavi radove na prošle jeseni nelegalno započetim kućama, Srbi iz severnog dela grada juče su u ovom naselju, inače oduvek srpskom, organizovali protest koji je trajao dva sata i koji će, ako bude novih pokušaja ilegalne gradnje, biti nastavljen i narednih dana.

PROTESTI SVAKI DAN: Dragiša Vlašković

Predsednik opštine severna Kosovska Mitrovica Dragiša Vlašković kaže da Albanci u Brđanima grade kuće bez potrebnih dozvola, da je cela operacija naložena iz Prištine s ciljem da se promeni etnička struktura u severnoj Kosovskoj Mitrovici, da se Srbi okruže albanskim doseljenicima i srpski narod krene u seobu.


- Na ovom mestu nikada nije bilo kuća i niko nije tražio dozvolu za gradnju, reč je o akciji koja ima za cilj da isprovocira srpski narod i da promeni etničku strukturu stanovništva, nećemo im to dozvoliti, okupljaćemo se i narednih dana, sve dok ne povuku odluku o izgradnji - kaže Vlašković i naglašava da rukovodstvo opštine severna Kosovska Mitrovica nema ništa protiv povratka Albanaca koji su tu ranije živeli, ali da se odlučno protivi dolasku albanskih porodica koje nikada nisu živele na severu Kosova i Metohije.


Ovim povodom oglasio se i predsednik nedavno formirane Skupštine AP KiM Slavko Stevanović koji je upozorio da se aktiviranjem bespravne i ilegalne gradnje u Brđanima pogoršava bezbednosna situacija na severu Kosova i Metohije.


- Oni koji iz Prištine planiraju i finansiraju ilegalnu gradnju kuća na srpskom zemljištu u opštinama severna Kosovska Mitrovica i Zvečan imaju samo jedan cilj - destabilizaciju severa i proterivanje Srba. Ovim pitanjem ozbiljno moraju da se pozabave Kfor, Euleks, Umnik i Kancelarija za Kosovo i Metohiju - upozorava Stevanović.


Naselje Brđani već godinama je mesto sporenja Srba i Albanaca zbog pokušaja Albanaca da bez ikakvih dozvola i silom izgrade čitavo naselje, bilo je na desetine protesta Srba, fizičkih obračuna, pa i pucnjava u kojima su učestvovali Kfor i Euleks.

Daju im pare samo da grade

Pošto će Zajednica srpskih opštine, predviđena Briselskim sporazumom, preuzeti sve ingerencije u prostornom planiranju i gradnji na severu KiM, u Prištini su "skovali plan" da, pre kosovskih izbora i pre formiranja Zajednice, dakle pre jeseni, u Brđanima izgrade 150 albanskih kuća. Vlada Hašima Tačija prosto moli i tera Albance iz južne Kosovske Mitrovice, Vučitrna, Srbice i drugih delova Kosova da po vrlo povoljnim uslovima uzmu kredite (neki veruju da dobijaju i bespovratna sredstva) i grade kuće u Brđanima.

 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.07.2013. 17:56
OTETO PROKLETO !!!!!!!!!!!!!!!!
Četvrtak 11.07.2013. 17:28
I treba, kad im se moze. Sta Srbija radi po tom pitanju? NISTA.Bljei po UN i Hagu bez rezultata. Tesko ce da se ovisnost od Koka kole promeni.Vole Srbi jeftinu Koka kolu. Juznoamerikanci i Azijati su za nas ideal slobode i intelekta.Mi mozemo da damo ruku samo slicnima jos u Africi. Idiotizam i mazohizam je neunistiv u Srba.Za njih ce ili Komiterna (nekad KPJ, danas Liberalna bezalternativna EU) ili sam Bog da resi probleme, oni ne moraju da maknu prstom ili prljaju ruke nekad, piju kafu i zadovoljni su Koka kolom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online