Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 11.07.2013.
13:03
Đ. Barović - Vesti A

NATO stvara vojsku Kosova

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen u saopštenju objavljenom na sajtu ove organizacije ocenio je da su Kosovske bezbednosne snage "postigle pune operacione kapacitete", ali i da su "u potpunosti u stanju da izvrše sve zadatke koji im se povere u skladu s njihovim mandatom i standardima NATO-a".

Nije šija nego vrat: Kosovske bezbednosne snage su samo drugo ime za vojsku
 


Ovo saopštenje izazvalo je opštu euforiju u Prištini, a pohvalu su prokomentarisali sve ključne političke ličnosti samoproklamovanog Kosova.


Ministar bezbednosnih snaga Kosova Agim Čeku je izjavio da ovakva pohvala predstavlja međunarodno priznanje i da NATO u BSK vidi instituciju od poverenja i svog partnera.


- Za pretvaranje BSK u Vojsku Kosova treba izmeniti Ustav, a očekujem da će se u januaru sledeće godine tačno znati kako će funkcionisati sektor bezbednosti - pojasnio je Čeku.


Stručnjaci iz oblasti bezbednosti iz Srbije nemaju dileme da je ovo poslednji korak u formiranju kosovskih oružanih snaga i da je minut do dvanaest da Srbija nešto preduzme.

Pohvale za obučenost: Anders Fog Rasmunsen sa Hašimom Tačijem
 


- Albanci postupno ozvaničavaju svoju državnost, a stvaranje vojske je ključ. Otuda i koriste svaku priliku kako bi to potencirali. Međutim, indikativno je što je NATO odlučio da u tome otvoreno učestvuje mimo zvaničnih odluka Saveta bezbednosti UN - ističe nekadašnji načelnik Generaltašba SRJ, general Branko Krga.


Prema njegovim rečima, srpska diplomatija bi što hitnije trebalo da reaguje pošto ni Rezolucija 1244, ali i sporazum iz Brisela Albancima ne daju oružane snage.


- Očigledno vlasti u Prištini na svoj način tumače i rezoluciju SB UN, ali i Briselski sporazum. Pogrešno je misliti da je Srbija sada pred svršenim činom jer da se više ništa ne pita, onda ne bi bilo i ovolikih pritisaka - zaključuje general Krga.


Kosovske bezbednosne snage oformljene su 21. januara 2009. godine nasledivši nekadašnji Kosovski zaštitni korpus. U obuci su učestvovali većinom britanski vojni instruktori, a formalno, one broje 2.500 pripadnika i 500 rezervista i opremljeni su isključivo lakim naoružanjem.

Dobili državu, sad i vojsku: General Branko Krga
 

Nekadašnji načelnik Komisije za primenu Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu, general Milan Đošan ističe da Srbija i te kako ima razloga za zabrinutost, a posebno nealbanski živalj.


- Nemam dileme da je sve ovo uvertira u stvaranje Vojske Kosova što će biti veoma opasno za naš narod. Nažalost, svi smo bili svedoci da je međunarodna zajednica s jedne strane jačala bivšu OVK, a s druge strane svesno činila sve da se naša vojska što više uruši. Tužna je istina da su oružane snage Kosova danas znatno mnogobrojnije nego naše - ističe general Đošan i objašnjava da nikoga ne treba da zavarava podatak da BSK formalno ima samo 2.500 pripadnika.


- Vojska nisu samo ljudi u uniformi, već svi oni koji su spremni da na poziv pođu u rat, a na Kosovu se taj prioritet gradi godinama. Ne postoji škola u kojoj deca pod obavezno ne posete spomenik palim borcima OVK. Istovremeno, u Srbiji je problem čak i ako spomenete da znate nekog ko je ratovao na Kosovu, a kamoli da zamislite situaciju da se organizuje ekskurzija s ciljem polaganja cveća poginulim pripadnicima policije i vojske. To je naša tragedija - upozorava Đošan.
 

Spremni i za inostranstvo

Na sajtu samoproklamovane vlade Kosova stoji da su KBS "profesionalne, multietničke, lako naoružane i uniformisane bezbednosne snage" sa zadatkom da vode operacije "odgovora na krize na Kosovu i u inostranstvu, civilne zaštite na Kosovu i pomoć civilnim vlastima prilikom odgovora na elementarne nepogode i druge vanredne prilike".


Srbija nemoćna

Nekadašnji državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović i profesor na Fakultetu za bezbednost Zoran Dragišić ocenjuju da jačanje Kosovskih bezbednosnih snaga ne predstavlja realan rizik po bezbednost Srbije, ali je ipak "potencijalno velika opasnost".
- Ponašanje NATO-a je vrlo uznemirujuće. Umesto podsticanja na jačanje vojske, oni bi trebalo da stave jasno do znanja da vojska ne bi trebalo da postoji na Kosovu - ocenio je Ivanović, dok je Dragišić kazao da "Srbija nema kapacitet da zaustavi jačanje BSK, pošto te snage imaju podršku najjačih sila sveta".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.07.2013. 13:11
Nažalost Srbija nema vojsku.Nato-kvinslzi je rasformirali.
Četvrtak 11.07.2013. 13:44
На слици поред Тачија и Расмузена недостају њихове пицајзле, Вучић, Гробар и Дачи. Уктотитељка Ештонка је њеним подрепашима саветовала да закасне на снимање јер би бандитска Србија ( тако Вучић назива најбоље српске рогољубе и патриоте) могла да протестује!
Četvrtak 11.07.2013. 16:49
...gospodine Krga, ako u srbsku vladu ima ili imalo takvi ljudi(kako ste izjavili), da se stide ili zabranjuju dati 'pocas' palim borcima na Kosovo ili bilo gde u republike bivse jugoslavije, dali takav (kadar) u vladu srbije radu u koris drzave koje su pocinile zlocin nad srbiju i srbski narod?...ako takvi postoje, onda valsi srbije ne postuju ustav srbije,za nepostivat ustav, mislim da zokon postoju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online