Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 09.07.2013.
09:23
RTS A

Gimnazije popunili "vukovci"

Zbog poništenja maturskih ispita, u nekim srednjim školama previše je đaka sa istim brojem bodova. Ministarstvo prosvete najavilo je otvaranje novih odeljenja kako bi se rešio ovaj problem.

U popularnim gimnazijama ima i "viška" vukovaca
 

Više od 65 odsto učenika biće upisano u škole prema prvoj želji. Upravo to zadalo je problema najtreženijim školama, koje su primale isključivo najbolje učenike. U Ministarstvu prosvete, da niko ne bi bio oštećen, obećavaju otvaranje novih odeljenja.

U Trećoj beogradskoj gimnaziji potukli su sve rekorde iz prethodnih godina. Upisom na prirodnomatematički smer predviđeno je 120, a prijavilo se 180 učenika. I svi su vukovci, i svi će biti primljeni.

Direktorka Treće beogradske gimnazije Dragana Vasić rekla je da će jedna od opcija biti da im dodatno odobre odeljenja. Kako kaže, preveliki broj đaka u odeljenju ne bi bio pedagoški, a svima je u interesu da nastava bude dobro organizovana.

"Prekobrojnih" sa maksimalnih šezdeset bodova iz škole ima i u Novom Sadu i Nišu. Direktor Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" iz Novog Sada Radivoj Stojković rekao je da je i poslednji učenik na prirodno-matematičkom smeru, koji je primljen preko broja, takođe vukovac.

Učenik iz Niša Aleksandar Dinić kaže da se plašio da neće raditi "neke veze", prilikom upisa. "Ispalo je kako je ispalo, nadamo se najboljem", kaže Aleksandar.

U resornom Ministarstvu odgovaraju će u školama za koje vlada veliko interesovanje otvoriti nova odeljenja, a da mala matura u avgustu čeka oko hiljadu i po kandidata, koji zbog bolesti, ili nekih drugih razloga nisu mogli da polažu test u junu, iako su junski rezultatu poništeni.

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Zoran Kostić rekao je da osnovni uslov da bi neko završio osnovno obrazovanje, jeste da pristupi polaganju završnog ispita iz srpskog jezika i matematike.

"Upisivaće se takođe prema željama, a ostavimo da republička komisija radi. Znači, moraju izaći na završni ispit, to je ono što je bitno", naveo je Kostić.

U Sindikatu obrazovanja Srbije kažu da ima mnogo propusta u organizovanju ovogodišnjeg testiranja, a broj od 7.000 vukovaca zvuči im nerealno.

"Ono što je po meni najsmešnije, to je da će učenici koji nisu izašli na malu maturu, morati da je ponovo polažu. A onda im se neće računati ti rezultati sa toga ispita", rekao je predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović.

Malu maturu polagalo je oko 70.000 učenika, a slobodnih mesta ima oko 10.000 više nego kandidata. Tako će i ove godine prazne klupe ostati u školama koje obrazuju zanatlije.

Utorak 09.07.2013. 11:46
Od sada ima da sastavljače testova zatvore kao što to čine Japanci na nekoliko dana, uključujući i one koji štampaju, i da sem njih tamo zabrane pristup svima onima koji bi da uđu sa strane. Na dan ispita da blindiranim kolima prevoze testove do škola! A Obradović odmah da da ostavku i da se njima pozabavi državni tužilac!
Utorak 09.07.2013. 11:16
Hiperprodukcijom "Vukovaca" ta diploma je devalvirana
Utorak 09.07.2013. 10:01
све ми се чини да је ова ствар са "испитом" намештена ствар управо од стране министарства , подаци о тестовима су намерно процурели , а хаос у школству је намерно направио и сада ће се нека одељења "отварати" ... хм то је и био циљ изгледа , али не само гимназије ... у нишу за једно одељење фармацеута (за 30 ученика) уписало се 110... љуља се наше школство , неки тежак лоби га тресе ...још само да додам у неким школама су "направили" по 60 вуковаца, иштацани ко на покретној траци ове године, а на пример у основној школи иво андрић 14-16 вуковаца ,ове генерације , треба полиција да протресе све то редом, зар вам овај ДЕБЕЛО не СМРДИ !!! јадна деца која се сама , поштено пробијају !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online