Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 10.07.2013.
02:29
Đ. Barović - Vesti A

Zaseda za šiptarsku bandu

Pripadnici Žandarmerije ranili su najmanje šest Albanaca u najozbiljnijem oružanom incidentu za proteklih deset godina na administrativnoj liniji uže Srbije i Kosmeta. U sukobu koji trajao oko pola časa, preksinoć u ataru kuršumlijskog sela Borovac, srpska Žandarmerija je bila prinuđena da otvori vatru na organizovanu grupu kradljivaca drveta koja je stigla sa Kosova.

 

Oštar odgovor na napad: Pripadnici Žandarmerije ekspresno razbili grupu pljačkaša koji su s Kosmeta prešli administartivnu liniju
 



Komandant Žandarmerije Bratislav Dikić rekao je da je grupa Albanaca napala patrolu Žandarmerije, a da su srpske snage bezbednosti na mestu događaja pronašle traktor sa drvima, motorne testere i delove lične garderobe.


- Prema informacijama Kosovske policijske službe, ranjeno je najmanje šest Albanaca, ali naše snage i dalje vrše pretragu šume. O svemu smo blagovremeno obavestili oficire za vezu Euleksa i Kfora, a nadležni pravosudni organi će izvršiti uviđaj. Žandarmerija preduzima mere i radnje iz svoje nadležnosti, kako bi obezbedila sigurnost građana na ovom prostoru - rekao je Dikić.


Meštani obližnjeg Borovca ne kriju da su se tih pola sata osećali kao da je ponovo rat.

Bratislav Dikić, komadant žandarmerije
 


- Pucalo se kao da je rat. Iz više vrsta naoružanja. Pored jedinačne paljbe čula se i rafalna. Meštani ovog sela su vrlo uznemireni i uplašeni - i dalje vidno uzbuđen prokomentarisao je predsednik Saveta Mesne zajednice Merdare Časlav Milošević.
Jedna od žiteljki sela, 65-godišnja Ratomirka Pavlović u blizini čije kuće se pucalo, kaže da je bilo stravično.


- Meci su fijukali sa svih strana. Čuli smo kako se zabadaju u stabla i kako kidaju lišće sa drveća - kazala je Ratomirka Pavlović i objasnila da u Borovcu živi dvadesetak meštana među kojima je petoro dece.


Meštani su rekli i da je za poslednjih desetak dana ovo treći incident u kome je korišćeno vatreno oružje.


Vojni analitičari iz Srbije ocenjuju da ovaj događaj neće proizvesti dodatne komplikacije na jugu Srbije, ali ukazuju da je napad na Žandarmeriju dokaz o razmerama organizovane krađe drveta u ovom delu republike.


Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da Albanci već godinama unazad kradu srpske šume, ali da im je "Žandarmerija sada očitala dobru lekciju".


- Žandarmerija je uradila ono što joj je posao, a to je sprečavanje ilegalnog prelaska administrativne linije i pokušaje krađe. Činjenica da su ti kradljivci poneli toliku količinu oružja ukazuje da ih je obezbeđivala neka paravojna formacija, ali i o kom obimu krađe je reč. Zato su sada na potezu i Kfor i Umnik koji bi morali da reaguju, ali očekujem i reakciju takozvanih vlasti u Prištini, jer će u suprotnom može doći do destabilizacije kojom će biti ugrožen Briselski sporazum - ocenio je Drecun.


Za nekadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije, generala Branka Krgu, ključno pitanje je da se sprovede detaljna istraga kako se ne bi dao ni najmanji povod za sumnju u opravdanost reakcije Žandarmerije.

Uviđaj: Policija na mestu okršaja na jugu Srbije
 


- Iz dosadašnjih novinskih izveštaja ne saznajemo ključnu informaciju, a to je ko je prvi otvorio vatru i zašto. Jako je bitno da se posle ovakvog incidenta ne pojavi i najmanja sumnja u ispravnost delovanja naših snaga bezbednosti - ističe general Krga koji takođe ne očekuje da bi moglo da dođe do eskalacije sukoba.


- Na ovakve incidente treba računati i u budućnosti, ali sumnjam da će doći do eskalacije zato što to nije u interesu ni Albanaca ni države Srbije - objašnjava Krga.
I profesor na Fakultetu bezbednosti, Zoran Dragišić upozorava da je bitno potpuno razjasniti ovaj incident kako ne bi došlo do moguće političke instrumentalizacije. 

Dragišić: Tapkanje u mestu

- To što su se sukobili policajci i kradljivci drveta je jedan nivo priče. Sasvim drugi je da su u pitanju naoružani Albanci s jedne i Žandarmerija MUP Srbije - s druge strane - ističe Zoran Dragišić i upozorava da bi ovaj incident lako mogao da skrene pregovore u Briselu na sasvim drugi kolosek.
- Umesto pregovora o energetici i telekomunikacijama, plašim se da bi priča mogla da se vrati na pitanje bezbednosti. To bi onda bilo tapkanje u mestu koje nikome ne odgovara, a ponajmanje Srbiji - kaže Dragišić.

 

Drecun: Neka Tači naredi svojima

Milovan Drecun kaže da je ovaj događaj i dobar ispit za međunarodnu zajednicu i prištinske lidere.
- Hašim Tači je ta figura koja može i ima moć da spreči radikalizaciju ovog događaja. Međutim, na potezu je i međunarodna zajednica koja mora Prištini da objasni da je destabilizacija bezbednosne situacije na jugu Srbije, po njih katastrofalna opcija. Pritom, i Kfor, Euleks, ali i KPS ubuduće moraju ozbiljnije da se suoče sa organizovanom krađom srpske šume - ističe Drecun.

POVEZANE VESTI

Sreda 10.07.2013. 03:50
Da li ce anti-Srpske politicke ekipe u Beogradu ovu pravednu akciju nasih snaga tolerisati? Videcemo.
Sreda 10.07.2013. 09:10
Krađa drveta!Kako da ne!Nego se cela stvar mora što pre smiriti da se pažnja ne usmeri na jug centralne Srbije, a da se skrene pažnja sa Kosova.To je cilj ovih provokacija.U tom slučaju bi pitanje Kosova počelo nepovoljnije da se rešava po nas, u pozadini dešavanja kod Preševa, Bujanovca i Medveđe.ČESTITKE ŽANDARMERIJI!SAMO TAKO NASTAVITE, MOMCI!
Sreda 10.07.2013. 10:09
Kakva je to armija kad okupatorima polaze racune. Milovan Drecun nema sta da bleji , on je u sluzbi veleizdajnicke trojke ,Dacica ,Vucica i Grobara.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online