Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 08.07.2013.
18:10
Telegraf A

Albanci godinama kradu srpske šume

Od ulaska međunarodnih snaga na Kosovo i Metohiju 1999. godine počela je masovna krađa i otimanje srpskih šuma od strane Albanaca, kako u južnoj srpskoj pokrajini, tako i u opštinama koje se nalaze u zoni administrativne granice.

Ilustracija: Albanci masovno kradu sprske šume
 


 

U MUP-u Srbije za Telegraf tvrde da su oni obavešteni o svakoj pljački, ali da Euleks i KFOR na to ne reaguju.


- Sve krađe su prijavljene državi, koja ih je prijavila Euleksu i Kforu, ali međunarodne snage su gluve na naše apele. Šumokradice uništavaju nacionalno i prirodno blago Srbije, ali našoj državi je onemogućeno da se bori sa šumskom mafijom na Kosmetu – kažu u policiji.
 

U najnoviju krađu šume na administrativnoj granici s Kosovom umešala se i srpska Žandarmerija, koja je u oružanom sukobu koji je trajao skoro pola sata ranila šest Albanaca.

- Grupa Albanaca je napala iz automatskog oružja patrolu Žandarmerije na teritoriji Srbije u ataru kuršumlijskog sela Borovac, potvrdio je komandant Žandarmerije Bratislav Dikić.


 

Javno preduzeće "Srbijašume" sačinilo je izveštaj o o bespravnoj seči šuma na teritoriji Republike Srbije u kome se navodi da je seča od strane albanskog življa bila najveća kod šumskog gazdinstva "Kuršumlija", gde je od početka 2011. ilegalno posečeno 10.315 kubika. Kako kažu za Telegraf u Vladi Srbije, država nema preciznu službenu evidenciju o količini ukradene šume na KiM.
 

- Znamo da su šumski predeli oko kosmetskih gradova i oko administrativne granice sa Kosovom opustošeni. Međutim, Srbija nema preciznu službenu evidenciju o količini ukradene šume na KiM – kažu u Vladi i dodaju da Albanci poslednjih godina napadaju najkvalitetnije šume na Prokletijama, Šar planini, ali i na jugu Srbije.
 

- Albanci su opustošli sve šume u pokrajini. Da bi se grejali, vade iz zemlje stare panjeve već posečenog drveća. Oni organizovaniji Albanci, međutim, upadaju u opštine Medveđa, Raška, Kuršumlija, Leskovac i Vranje da kradu stabla i trupce, koje potom preprodaju na Kosmetu – kaže dr Predrag Aleksić iz "Srbijašuma" i dodaje da albanske bande, organizovane poput vojske, vršljaju bez problema. Imaju izviđače, naoružano obezbeđenje, specijalizovanu mehanizaciju i kamione.
 

Podsetimo, Albanci iz Podujeva su u više navrata upadali u selo Borovac i krali drva, a u jednom od tih "naleta" prosto su ojadili šumu i u jednom danu isekli oko 300 kubika zdrave šume. Prema rečima meštana Borovca, albanska šumska mafija je organizovana u grupe, koje obično imaju tri traktora, desetak motornih testera i kamion za prevoz.  Upadaju i u najtesnije kanjone, svuda gde postoji šumski put. Da bi zastrašili čuvare šuma, albanske šumokradice na srpskoj teritoriji pucaju ili bacaju bombe u njihovom pravcu. Sumnja se da albanska šumska mafija ima saradnika među Srbima, koji žive u opštinama Kuršumlija, Leskovac, Vranje, Raška i Medveđa.
 

- Najveći deo ukradene šume u Srbiji, koji se prebacuje u pokrajinu, prodaje se za ogrev po ceni oko 45 evra za kubik. Pored toga, na Kosmetu postoje divlje pilane, čije gazde od šumske mafije naručuju krađu trupaca iz srpskih šuma. Oni upadaju, seku zdravo truplo stabla, prevoze na Kosmet, dok isečeno granje ostavljaju u šumama na jugu Srbije. Iako su ovi slučajevi prijavljeni, Kfor i Euleks odbijaju da štite srpsko šumsko bogatsvo i da hvataju šumokradice na Kosmetu – kaže dr Aleksić.
 

Nije retka pojava da albanske šumokradice nakon obavljenog krivičnog dela podmetnu i požar kako bi prikrili tragove svog zločina.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 08.07.2013. 19:30
Bas kao u 19om veku..Nemacki kancelar, Bizmark, ih je nazivao 'divljim plemenima koja silaze sa planina u doline samo kada zele da pljackaju srpsku stoku i letinu'. Bizmark ih ni kao narod nije priznavao. Srbi nisu nista naucili iz istorije pa su se odrekli Boga i Krsta i prihvatili tita i raskrecenu zabu za novu veru i simbole. tito zabrani povratak prognanih Srba i oduze Kosmet i stvori uslove i da se Vojvodina otcepi. I danas mLogi srbistanci placu i kunu se u tita im njihovog. Zato Srbi i nestaju iz dana u dan..I sluzbini popovi-lopovi samo u novac veruju. Cast izuzecima u SPC (kojih je postenih bar 50%) ali dok se ne pobune protiv svojih lopina kako da verujem da nisu svi isti !?
Ponedeljak 08.07.2013. 18:32
хахаа...знао сам ја да би Србин за паре све урадио...оца продао, а камо ли шуму...
Ponedeljak 08.07.2013. 21:05
Арнаути деценијама краду и отимају много чега српског...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online