Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.07.2013.
18:08 >> 19:42h
J. L. Petković - Vesti A

Skupština Kosova odbila Zakon o amnestiji

Skupština samoproklamovanog Kosova nije usvojila danas Zakon o amnestiji, saznaju ''Vesti''.

Foto: Ilustracija

Zamenik predsednika skupštine Kosova Petar Miletić ocenio je za ''Vesti'' da ovakva odluka ugrožava primenu Briselskog sporazuma.

''Odbijanje zakona o amnestiji može da napravi ozbiljne probleme u implementaciji Briselskog sporazuma, koji je jedan od uslova da bi se taj proces nastavio. U planu za implementaciju decidno piše da je usvajanje o amnestiji neophodan uslov, koji je zapravo trebalo da bude ispunjen do polovine juna, a sada smo već u julu. Za usvajanje zakona bila je porebna 2/3 većina, ali je za zakon glasalo 70, umesto potrebnih, 80 poslanika. Ovo ozbiljno komplikuje sprovođenje Briselskog sporazuma’’, izjavio je Miletić za ''Vesti''.

Koha: Amnestija će štititi kriminalce

 

Prištinski mediji ranije su pisali da će korist od tog zakona imati biznismeni koji su budžet tzv. Kosova oštetili za milione i svi će profitirati na račun Srba osumnjičenih za slična krivična dela kojima su čitavu deceniju nanosili finansijsku štetu Kosovu.

 

"Od amnestije korist će imati i kosovske naftne kompanije koje su pod istragom. Koristi će imati i porodica Veselinović, sa severa, sa desetinama svojih firmi. Očekuje se da biznismenu Zvonku Veselinoviću bude oprošteno oko 20 dela", ranije je pisala "Koha ditore".

U raspravi koja je trajala više od šest sati, poslanici iz Demokratskog saveza Kosova i Alijanse za buducnost Kosova su oštro kritikovali glavna rešenja u zakonu. Prema odbijenom nacrtu zakoma bila je predviđena amnestija za 69 krivičnih dela.

Amnestiji su se suprostavile i brojne organizacije civilnog društva, optužujuci vladu da amnestijom nastoji da oslobodi krivične odgovornosti mnoge koji su došli u sukob sa zakonom, a bliski su vladajucoj koaliciji.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiji Milovan Drecun rekao je danas da je očigledno da je namera Prištine da u zakon o amnestiji unese "neke smicalice" ili dvosmislenosti da bi potom mogla da ih zloupotrebljava.

"To je za nas neprihvatljivo i to se svakako neće tolerisati", kazao je Drecun novinarima u Skupštini Srbije.

On je kazao da će Beograd insistirati na opštoj amnestiji koja ne uključuje najteža krivična dela.

"Cilj tog zakona treba da bude da se spreci mogućnost da Priština pod izgovorom da je neko od Srba radio u institucijama Srbije na Kosovu i Metohiji, to proglasi nedozvoljenim i protivzakonitim delovanjem i da na taj način spreči da te osobe rade u Zajednici srpskih opština", rekao je Drecun.

Predstavnici pokreta Samoopredeljenje i civlnog društva protestovali su danas na dva odvojena skupa ispred Skupštine Kosova zbog zakona o amnestiji.

"Zakon o amnestiji je protiv naših prava, jednakosti i ljudskih prava", ocenili su učesnici protesta i dodali da se protive amnestiji i srpskih i "Tačijevih" kriminalaca.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online