Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.07.2013.
17:38
Beta A

Ministarstvo: Budite oprezni u Egiptu

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije preporučilo je danas građanima Srbije koji borave ili nameravaju da borave u Egiptu da izbegavaju okupljanja i demonstracije u toj zemlji, čak i kada se odvijaju na miran način i da izlaske svedu na minimum.

Građanima Srbije se savetuje da ne izlaze na demonstracije
 

U saopštenju ministarstva navodi se da Ambasada Srbije u Kairu 24 sata prati događaje širom Egipta, da je u stalnom kontaktu s diplomatskim korom u toj zemlji od početka demonstracija i izbijanja sukoba u velikim gradovima i da redovno obaveštava Ministarsvo o razvoju situacije. Ambasada je takođe u stalnom kontaktu sa srpskim državljanima koji su turoperateri u Hurgadi i Šarm el Šeiku i prati broj turista koji borave u tim letovalištima, kao i broj turista koji će doći. U kontaktu je i sa odgovarajućim egipatskim institucijama, radi procene bezbednosti, dodaje se u saopštenju ministarstva.

Građani Srbije se savetuju da se u potpunosti uzdržavaju od korišćenja kamera i foto-aparata, da izbegavaju i korišćenje mobilnih telefona na javnim mestima, a poželjno je da osobe ženskog pola budu u pratnji muškarca. Navodi se da u letovalištima na Crvenom moru (Šarm el Šeik, Hurgada, Taba, El Guna) nisu zabeleženi incidenti i da nema najava da će ih biti, i da je prema do sada dostupnim informacijama boravak za turiste u tim mestima bezbedan. Ipak se smatra da je avio transport jedino preporučeno sredstvo za odlazak sa ove destinacije.

Demonstracije su moguće u letovalištima na Mediteranu (Marsa Matruh), navodi se u saopštenju i ukazuje da je sa izbijanjem demonstracija koje su politički motivisane stvoren i ambijent koji ide na ruku teroristima čija meta mogu da budu posete hrišćanskim znamenitostima u Egiptu, kao što je manastir Svete Katarine na Sinaju.

"Zato je potrebno izbegavati posete takvim lokacijama, a iz istih razloga trebalo bi izbegavati i sve izlete lokacijama u dolini Nila (Luksor, Asuan i dr), dodaje se u saopštenju.

Prema podacima ministarstva spoljnih poslova Egipta, u toj zemlji je 48 građana Srbije s prijavljenim boravkom. Ambasada će pojačanim intenzitetom nastaviti da prati razvoj situacije u zemlji, eventualne implikacije po turiste iz Srbije i reagovaće na odgovarajući način, navodi se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online