Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 03.07.2013.
19:12
Beta A

Homofobija vlada među srednjoškolcima

LGBT populacija se u Srbiji i dalje suočava sa diskriminacijom i netolerancijom, a u tome se ističu srednjoškolci, među kojima bi oko 80 odsto podržalo diskriminaciju nad osobama drugačije seksualne orijentacije, pokazalo je predstavljeno godišnje istraživanje udruženja Labris.

Mini gej parada održana pre nekoliko nedelja u centru Beograda
 

Istraživanje je pokazalo i da bi 38 odsto mladića, uzrasta od 14 do 19 godina, opravdalo nasilje nad pripadnicima LGBT populacije, dok samo 16 odsto srednjoškolaca smatra da oni treba da imaju ista prava kao i svi ostali.

Zamenica ombudsmana Tamara Lukšić-Orlandić i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić zbog toga su uputile oštre kritike na račun Ministarstva prosvete.

"Izgleda mi da ministarstvo uopšte ne prati ovakva istraživanja, i da ne zna šta đaci misle", kazala je Lukšić-Orlandić.

Ona je istakala da je netolerancija među srednjoškolcima sada još alarmantija nego što je bila pre tri godine, a Ministarstvo prosvete na to ne reaguje.

Ona i Petrušić slažu se u tome da netoleranciji među đacima doprinosi i neprilagođen nastavni program i sadržaj udžbenika, koji podržava stereotipe. Naveden je primer Hrvatske koja je u nastavne sadržaje za sve đačke uzraste uvrstila i sadržaje koji podstiču toleranciju različcitosti i razumevanje prema LGBT populaciji.

"Još pre dve godine upućena je preporuka Ministarstvu da izmeni te sadržaje i do sada se to nije dogodilo", kazala je poverenica Petrušić i dodala da ministarsvo nije usvojilo ni pravilnike koji bi definisali šta je to diskriminatorno ponašanje u školama i kako treba postupiti u tom slučaju.

Kancelariji ombudsmana prošle godine prijavljene su dve žalbe zbog povreda prava LGBT osoba. Prvi prijavljen slučaj je iz jedne ugostiteljske škole, gde se đak požalio na uvrede i maltretiranje pojedinih vršnjaka.

Zamenica ombudsmana, navela je primer đaka koji je dajući iskaz o celom slučaju objasnio da su on i njegovi drugovi u hodniku videli "pedera" i zapitali se "šta će peder u školi, kada ovo nije škola za njih?".

Lukšić-Orlandić ističe i nedakvatnu reakciju same škole, pošto je prosvetni radnik koji je čuo sve uvrede upućene jednom učeniku rekao samo: "Stišajte se, deco".

Kancelariji ombudsmana obratio se i jedan policajac koji je iz manjeg mesta želeo da bude prebačen u Beograd, kako bi lakše mogao da javno otkrije i živi sa svojom seksualnom orijentacijom. Njegov zahtev je uvažen.

POVEZANE VESTI

Sreda 03.07.2013. 21:53
Чудите се зашто је сада више противника....па досадисте бре више са тим махањем испред носа....ајмо овако...ко вас је дирао до тада....али кад сте почели да нападно насрћете о неким правима(а нико вам није замерао где се крешете и са ким)...Досадили сте акција увек изазива реакцију...Ево где ја живим још нико није никог напао због истополне љубави...али ако крену да машу испред носа ....
Sreda 03.07.2013. 21:34
Ovo je samo logican nastavak urusavanja skolskog sistema i omladine uopste u Srbiji. U unistavanju generacija dece su vec daleko odmakli tako da se drasticne posledice urusavanja vec osecaju u drustvu i porodici a kao posledica je velika stopa kriminala koja je zahvatila mladju populaciju sto je i bio cilj.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online