Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 01.07.2013.
19:37
Beta A

Van Rompej javno hvali Kosovo i Tačija

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej pohvalio je danas u Prištini premijera Hašima Tačija zbog istorijskih koraka ka pomirenju Kosova i Srbije, koji su, kako je ukazao, osnov za otvaranje pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i povezivanju (SSP) EU-Kosovo.

Van Rompej čestitao Kosovu na SSP
 

Van Romepj je nakon sastanka sa Tačijem rekao da mu je veliko zadovoljstvo što ima priliku da prvi, u ime EU, čestita Prištini otvaranje pregovora o SSP koji čvrsto povezuje Kosovo na putu ka integraciji u EU. Navodeći da mu je izuzetno drago što je ponovo na Kosovu.

"Drago mi je da sam opet ovde u ovom istorijskom trenutku za vašu zemlju. Kosovo je napravilo veliki korak na putu ka EU. Vaša zemlja je radila teško da ispuni sva očekivanja, i rezultat je stigao. Sve zemlje članice EU jednoglasno su preporučile i pohvalile napore Vlade u Prišitni", istakao je on.

Vladi Kosova je čestitao i zbog rezultata u dijalogu sa Srbijom za koji je rekao da je od velikog značaja.

"Želim javno da pohvalim premijera Hašima Tačija zbog istorijskih koraka na putu ka pomirenju i stvaranju zajedničkog prosperiteta i mirne budućnosti sa susedima. To je bila neophodna osnova za put koji ćete graditi. Bez njega danas ne bih bio ovde", kazao je Van Rompej.

"Svesni smo da je ovo dostignuće rezultat napora obe strane. Zahvalan sam rukovodstvima Kosova i Srbije zbog posvećenosti dijalogu, zbog fer i konstruktivnog pristupa koji su imali radeći s nama. Sada treba da osigrate da se sporazum primeni", rekao je on.

"Drago mi je da je mandat za pregovore o stabilizaciji i Sporazum o pridruživanju sveobuhvatan jer će omogućiti Kosovu da uspostavi politički dijalog s Evropskom unijom, da ostvari napredak na polju reformi u pravosuđu, borbe protiv korupcije, sloboda i bezbednosti, ekonomske i trgovinske politike", nabrojao je van Rompej.

"SSP će čvrsto vezati Kosovo na putu EU integracije", kazao je on i dodao da zna koliko za žitelje Kosova znači i proces vizne liberalizacije.

"Ono što ste postigli zajedno s Beogradom je u najboljem duhu EU. Posle drugog svetskog rata EU je izgrađena na pomirenju. Ostavljajući prošlost iza sebe, pokazujući odgovornost u sadašnjosti, gledajući u budućnost", rekao je van Rompej i naglasio: "Pomirenje je mnogo više od zaboravljanja ili opraštanja".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.07.2013. 20:03
Pa normalno je da hvali tvorevinu SAD I EU ! Nije došao da dijeli ucjene, kao Beogradu, npr ! Dok naši shvate, prošo voz !
Ponedeljak 01.07.2013. 20:16
Srbija jos odavno hvali Kosovo,zasto sada da i Rompej da ne hvali....
Ponedeljak 01.07.2013. 21:33
Beba iz epruvete se rodila, sada mora da se ljulja i da joj se pevaju uspavanke.Dok ne prohoda Srbija ce je dojiti a Evropa pojiti,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online