Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 28.06.2013.
16:08
Beta A

Patrijarh: Četiri S ne nosimo slučajno. Srbi, ujedinimo se!

Patrijarh Irinej je danas na Vidovdan, posle liturgije u porti manastira Gračanica, pozvao Srbe da budu jedinstveni i da se ne dele, jer, kako je ocenio, deoba je Srbe skupo koštala kroz čitavu istoriju.

Srbi treba da se ujedine samo u dobru

"Ono četiri S ne nosimo slučajno. To je tragedija koja nas prati od Kosova polja do danas. Podeljen narod je bez snage i bez ičega vrednog. Jedinstvo naše, kao i svakog naroda, dobro je i u duhovnom i u telesnom i materijalnom smislu. Zato vas molim nemojmo se deliti ni na partije niti na kakve druge podele", rekao je partijarh Irinej i pozvao Srbe da budu jedna jedinstvena srpska pravoslavna partija.

On je istakao da Srbi treba da se ujedine samo u dobru. Patrijarh je uputio molitvu Gospodu da sačuva "ostatke" srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

"Da im pomognemo i mi i da sa njima (povratnicima) zajedno i telom i duhom dođemo ovde da oživimo naše domove, naše hramove, svete manastire, da obnovimo groblja i spomenike", kazao je patrijarh i istakao da je najveći greh kada neko ruši grobove i spomenike.

Irinej je rekao da su se Srbi okupili na Vidovdan na Kosovu i Metohiji da se pomole kosovskim mučenicima, svetom Lazaru i bezbrojnim mučenicima koji su dali život za "krst časni i slobodu zlatnu", za te duhovne i neprolazne večne vrednosti.

"I brojni drugi živote svoje žrtvovali su i zemlju osvećivali, zato je Kosovo i Metohija sveta zemlja, zato je ovaj prostor naš, naša Palestina, naša Vitlejem, naša Golgota, a tamo gde je stradanje, tamo gde je razapinjanje na Krst, tamo je i Vaskrsenje, i mi verujemo u Vaskrsenje", kazao je patrijarh.

Za neke porušene crkve i manastire i razorene i napuštene na domove, Irinej je kazao da oni nisu razrušeni i napušteni voljom domaćina, nego silama onih koji kroje kapu čitavom svetu.

"Uzeli su nam kuće i imanja, prigrabili, uzeli za sebe, ali nam svetinje ne mogu uzeti, jer su one ona sila koja je ovoj narod držala i drži i danas. I dok je god svetinja naših na Kosovu i Metohiji dotle će biti i okupljanja, sabiranja i života u njima i oko njih", rekao je patrijarh često prekidan aplauzima vernika. Istakao je da su Srbi iz stradanja izlazili duhovno snažniji i hrabriji i izrazio uverenje da će Srbi na Kosovu i Metohiji ostati i opstati kao što su, kako je rekao, ranije kroz istoriju opstajali hiljadu i više godina.

Liturgiji koju je sluzio patrijarh sa vladikama Teodosijem i Justinom i umirovljenim vladikom Atanasijem, prisustvovao je ministar kulture Srbije Bratislav Petković i više stotina vernika sa Kosova i Metohije, iz Crne Gore, Republike Srpske, centralne Srbije i rasejanja.

POVEZANE VESTI

Petak 28.06.2013. 17:48
lepo je reka deda milije i lepo su rekli tarabici doci ce vreme da bi covek video coveka ima da pesaci danima, ti dani nam se vrtoglavo priblizava , nece vas eu fanatike spasti ni tri krstate gore jer ste se nabili po beogradu , dok se osvestite pola srbije ce pomreti !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online