Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 28.06.2013.
14:49
Beta A

LDP: Vlada nesposobna za reforme

Liberalno demokratska partija smatra da sadašnja vladajuća koalicija nema sposobnosti niti dovoljno političke volje da sprovede reformu pravosuđa i da se izbori sa korupcijom, izjavila je danas u Skupštini Srbije poslanica te stranke Judita Popović.

Skupština Srbije raspravljala predlozima strategija za borbu protiv korupcije i za reformu pravosuđa
 

"Da sam ironična, rekla bih da je ova nacionalna strategija za reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije 'trla baba lan', ali nisam ironična i zato kažem da je reč o eufemizmima. To su sve prazne reči ako ih ne prati suština, a postoji osnovana sumnja da se ta suština negde izgubila ili da nije postojala", rekla je ona u skupštinskoj raspravi o predlozima strategija za borbu protiv korupcije i za reformu pravosuđa.

Popović je rekla da se ne može govoriti o uspešnoj reformi pravosuđa i efikasnoj borbi protiv korupcije bez promene sistema vrednosti u Srbiji.

Nikola Selaković

"Vaše ponašanje kao ministra (pravde Srbije) i ono što radi vase ministarstvo ne daje nam za pravo da kažemo da je vrednosni sistem promenjen. Vi ne mislite da je nešto loše kada razmenjujete slatkiše sa haškim optuženicima, a zaboravljate zašto su se oni našli u Hagu i zašto odgovaraju pred međunarodnim sudom za ratne zločine", rekla je Popović obraćajući se ministru pravde Nikoli Selakoviću.

Poslanica LDP-a je ministru zamerila i to što je tokom obavljanja svoje funkcije na ulici ispred Skupštine Srbije zajedno sa desničarskim grupama demonstrirao posle pojedinih presuda Haškog tribunala.

"To je taj problem nerazumevanja jednog vrednosnog sistema koji bi trebalo da promovišete, a za to niste sposobni", rekla je Popović i dodala da smatra da predložene strategije za reformu pravosuđa i za borbu protiv korupcije nemaju izgleda da uspeju.

Poslanica LDP-a je rekla da Ministarstvo pravde na čelu sa Nikolom Selakovićem nema kapacitete ni sposobnosti da iznese reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije.

Laslo Varga iz Saveza vojvođanskih Mađara rekao je da nije dobro što se u strategiji za reformu pravosuđa ne govori o zastupljenosti predstavnika nacionalnih manjina u pravosuđu i službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina u pravosuđu u Srbiji.

"Ova pitanja su od izuzetnog značaja ako imamo u vidu cilj strtategije a to je pribiližavanje pravde građanima. Pravo na prevodioca ne znači nužno i službenu upotrebu jezika, to se pre svega odnosi na strance. Zbog toga smo predložili nekoliko amandmana kojima smo pokušali da ispravimo ove nedostatke, a jedan je prihvaćen", rekao je on.

Olgica Batić iz Demohrišćanske stranke Srbije rekla je da bi podržala predložene strategije za reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije ako bi to podrazumevalo i promenu Ustava Srbije.

"Ono što se predlaže ovim strategijama podrazumeva promenu Ustava i ako bi to značilo ulazak u procedure promene onog kozačkog, hajdučkog Ustava, mi bismo bili spremni da podržimo strategije. Moj konačni sud o strategijama zavisi od akcionog plana, a ono što je dobro u strategiji za reformu pravosuđa je to što se ne predviđaju veliki lomovi u pravosuđu", rekla je Olgica Batić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online