Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 28.06.2013.
14:28 >> 14:29h
Beta A

"Pregovori sa EU prilika da menjamo Ustav"

Profesorka ustavnog prava Marijana Pajvančić izjavila je danas da je početak pregovora Srbije sa Evropskom unijom "možda prilika" za promenu aktuelnog Ustava koji, kako je ocenila, "nije legitiman".

Ustav mora da se menja zbog evrointegracija

Marijana Pajvančić je u Skupštini Vojvodine, na okruglom stolu o mogućnostima promene Ustava Srbije, podsetila da aktuelni ustav nema evrointegrativnu klauzulu, bez koje Srbija neće moći postati članica EU.

"Srbija će pre ili kasnije biti prinuđena da uradi ono sve što su uradile evropske države, odnosno da jasno uredi primat međunarodnih pravnih normi nad domaćim pravnim normama", navela je Marijana Pajvančić.

Ona je dodala da je u Srbiji ustavno pitanje otvoreno već 20 godina i da se za državu koja ima otvoreno ustavno pitanje 20 godina, "može reći da nije država".

"Sadašnji ustav ne samo da nije legitiman, već i sa pravne tačke gledišta ima formalne manjkavosti pa se procedura njegovog usvajanja ozbiljno može osporavati", navela je Marijana Pajvančić. 

"Autonomija Vojvodine nije garantovana Ustavom"

 

Profesorka ustavnog prava Marijana Pajvančić izjavila je danas da autonomija Vojvodine nije garantovana Ustavom Srbije, već zakonima, što praktično znači da stepen autonomije ove pokrajine zavisi od političke volje bilo koje aktuelne parlamentarne većine u Skupštini Srbije.

 

"Jedina izvorna nadležnost Vojvodine po ovom ustavu jeste da Autonomna pokrajina može da odredi svoje simbole. Teško se može govoriti o autonomnosgti pokrajine, ako se ona svodi na simbole", kazala je ona.

 

"Sva ostala prava zavise doslovno od političke volje aktuelnog zakonodavca, odnosno od trenutne volje aktuelne parlamentarne većine. Potreban je ozbiljan razgovor o ograničenju vlasti, a autonomija i decentralizacija jesu mehanizmi za ograničenje vlasti", rekla je Marijana Pajvančić.

 

Prema njenim rečima, u aktuelnom ustavu ima "21 klonirani par odredbi, gde jedna kaže jedno, druga kaže drugo, a Ustavni sud odluči nešto treće".

"Nema nevinih kada je u pitanju ovaj ustav, uključivši i Venecijansku komisiju i međunarodnu zajednicu, ne samo domaće političke faktore. Ustavno pitanje je korišćeno u krajnje dnevno-političke svrhe", ocenila je Marijan Pajvančić.

Dodala je da je ključno pitanje da li danas u Srbiji postoji spremnost vlasti da svoju vlast stavi u granice prava.

"Ja nisam sigurna. Da li se stvari rešavaju u sferi prava ili u partijskom prostoru. Ja mislim da je ovo drugo na delu. Svako osetljivo pitanje rešava se političkim dogovorom, što je veoma opasno", rekla je Marijana Pajvančić.

Ona je kazala da ne veruje da će doći do suštinskih promena Ustava, već samo malih, odnosno "onih na koje će Srbija biti primorana". Okrugli sto organizovao je Komitet pravnika za ljudska prava (Jukom) a predstavljen je i sajt mojustav.rs, čiji je cilj da se utvrde glavni nedostaci Ustava Srbije u pogledu ljudskih prava, slobode i demokratije.

POVEZANE VESTI

Petak 28.06.2013. 17:56
MOZDA IMATE SKUPSTIMU ALI VIDIMO SE NA REFERENDUMU NECETE USPETI DA PROMENITE USTAV NA REFERENDUMU !!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online