Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Petak 28.06.2013.
07:46 >> 12:23h
D. N. Petrović - Vesti A

Pazarac poginuo boreći se protiv Asada

Informacija da je jedan Pazarac poginuo u Siriji boreći se protiv Bašara al Asada neke je iznenadila, a neke, pomalo, i uplašila. Na umrlici u tom gradu pisalo je da je Eldar Kundaković poginuo na Alahovom putu, 14. maja, u 27. godini života. Zajedno sa Ebu Berom, kako je bilo Eldarovo borbeno ime, stradao je i Rožajac Almir Salihović, borbenog imena Ebu Merdija, inače otac petoro dece.

MUSLIMANI PROTIV MUSLIMANA: Svakodnevica u Siriji

U noći između 14. i 15. maja u Siriji su, tokom napada na jedan zatvor pod kontrolom trupa lojalnih predsedniku Bašaru el Asadu, poginuli Novopazarac Eldar (Esada) Kundaković i njegov prijatelj Adis Salihović iz Rožaja. Obojica su sahranjena u Siriji, po islamskim, a posebno vehabijskim pravilima, šehid(poginuli za veru) sahranjuje se tamo gde izgubi život.


U pismu koje je iz Sirije novopazarskom portalu "Sandžak haber" poslao njihov neimenovani prijatelj i saborac ističe se da su šehidi Ebu Bera i Ebu Merdija, kako su se u formaciji koja se borila protiv Asada zvali Kundaković i Salihović, poginuli hrabro u bombaškom napadu, braneći ugrožene i obeščašćene braću i sestre, a na čitulji koja se pojavila u Novom Pazaru, porodica Kundaković je napisala da je Eldar poginuo "na Alahovom putu u Siriji".
Oni koji su bili u porodici da izjave saučešće kažu da je Eldar otišao pre tri meseca, da je trebalo da se vrati za desetak dana i navodno nameravao da se oženi u Novom Pazaru gde Kundakovići važe za uglednu porodicu, kako se Eldar našao u vehabijskom pokretu i koje su ga vode odnele daleko do Sirije niko u Novom Pazaru još ne zna.


Porodica Adisa Salihovića potiče iz sela Balotići, poslednjih godina žive u rožajskom

Kukavice


U pismu koje je braći u Sandžaku iz Sirije uputio Kundakovićev i Salihagićev saborac između ostalog stoji da su kukavice i da, dok se oni, kao mudžahedini, bore za čast svojih sestara, mnogi sede u udobnim foteljama sa svojim ženama i ništa ne preduzimaju. Reakcije u Sandžaku su različite: od podrške i priznanja za hrabrost i žrtvovanje za islam, do tvrdnji da njihova borba nema nikakve veze sa borbom za veru, jer su svi u sirijskom sukobu muslimani, pa do naglaska da su uludo pali za veliki Izrael.

naselju Carine, Adis je odavno u vehabijskom pokretu, ima petoro dece i suprugu obučenu po strogim vehabijskim pravilima, boravio je u Austriji, Nemačkoj i Luksemburgu, dolazio je najčešće leti. Pretpostavlja se da je za odlazak u Siriju vrbovan u Beču, odakle se inače finansiraju vehabije na Balkanu i da je već duže vremena u ratnom vihoru ove zemlje, važio je za iskusnog borca, a u napadu na Asadov zatvor bio je komandant akcije.


U novopazarskoj i rožajskoj policiji ne znaju (ili neće da kažu) koliko se "boraca za islam" trenutno nalazi u Siriji, procenjuje se da se radio o brojci između 30 do 70 mudžahedina.

Pretpostavlja se da najpre odlaze u Mioču (BIH), a potom u centre za obuku širom Evrope odakle se uključuju u jedinice pobunjenika koje se bore protiv režima Basara el Asada. Veruje se da većina odlazi iz verskih pobuda, da se bori "na Alahovom putu", ali ima i onih koji tvrde da se u Siriju odlazi i zbog - novca.

Džamije u BiH regrutni centri

Najmanje 340 državljana BiH ratuju u Siriji protiv pristalica Bašara Al-Asada, tvrdi ekspert za terorizam Dževad Galijašević. On ističe da ratnika pod zastavom džihada iz BiH ima na svim krajevima sveta i da "u ovom trenutku više od 530 državljana BiH ratuje pod zastavom radikalnog islamizma".


Podsetimo, potvrđeno je da u Siriji poginuo Muaz Šabić iz BiH, dok su Enver Lilić i

Al Nusra


Obaveštajne službe u BiH tvrde da je iz Sandžaka, BiH i Crne Gore do sada u Siriji poginulo više desetina pripadnika vehabijskog i selefijskog pokreta. Većina njih bori se "pod zastavom" pokreta Al Nusra za koga Amerika tvrdi da je deo Al Kaide.

Bajro Ikanović ranjeni u žestokim sukobima u ovoj zemlji. Šabić je ukopan u Siriji, a njegova porodica, koja živi u naselju Puhovac u blizini Zenice, neće tražiti njegovo telo.


Inače, Šabić je svojevremeno učestvovao u verbalnom napadu na bivšeg ministra bezbednosti BiH Sadika Ahmetovića.Šabić je poginuo rame uz rame sa Adisom Salihovićem i Eldarom Kundakovićem iz Novog Pazara, a počast im je odata na jednom ekstremističkom veb portalu preko koga se i saznalo za taj događaj.


- Regrutacija dobrovoljaca koji su spremni da se bore protiv Asada takođe se odvija po brojnim džamijama. Iako ne postoje pouzdani podaci, izvesni izvori tvrde da su u FBiH u proteklih mesec dana takođe sahranjena dvojica boraca protiv Asadovog režima, jedan na području Srebrenika, dok je drugi sahranjen na teritoriji Zeničko-dobojskog kantona. Islamski dobrovoljci iz BiH u Siriju putuju bez ikakvih problema, prvo se prebacujući redovnim avio-linijama do Istanbula, odakle ih sirijski pobunjenici prebacuju preko granice do prvih borbenih linija - kaže Galijašević.
 

Slučaj Ikanović


Slučaj Bajre Ikanovića posebno privlači pažnju s obzirom na to da je reč o ekstremisti koji je 2007. u Sudu BiH osuđen na četiri godine zatvora zbog pripremanja terorističkog čina. U pitanju je proces protiv Mirsada Bektaševića, a ova presuda bila je prva za terorizam na ovom sudu. Nakon odslužene kazne Ikanović se vratio džihadu.


Tirana utočište za mudžahedine


Iran je upozorio Albaniju da će prijemom 14 od ukupno 210 članova organizacije Mojahedin-eKhallj, (MKO) poznatih kao Iranski mudžahedini, ugroziti nacionalnu bezbednost države. Baćer Hoseini Sejed iz iranskog parlamenta kaže da vlada u Tirani ne sme ponoviti grešku koju su napravile druge zemlje prijemom članova MKO-a.

POVEZANE VESTI

SRBIJA Vodič za raj
Petak 28.06.2013. 08:16
Anvar el ASad kao i njegov sin Basar su sinonimi Otpora prema svakom neprijatelju koji je protiv Sirije, to je trebao da zna i ova budala iz Pazara. U Siriji se ne prodaje vera za veceru i ne poklanjaju se teritorije svakoj budali.
Petak 28.06.2013. 08:32
Kao ga nije strah od Boga.Nije otisao da brani tkz "Bracu" terotiste,nego je otisao da profesionalno ratuje za 500$ po danu rata. Koliko se ja razumem on je otisao da ratuje kao frakcija "sunit" protiv frakcije "siti", a sve zajedno cine pripadnike islamske veroispovesti."znaci otiso je brat udari na brata" Za njegovu smrt samo mu star i njegova stara.
Petak 28.06.2013. 10:06
Otisao da ratuje za bracu muslimane a oni protv kojih ratuje kao nisu muslimani.Sad se neki njegov predak Obren obrce u grobu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online