Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.10.2009.
15:09
Tanjug, Vestionline A

Talas gripa se širi Srbijom

U poslednjih nekoliko sati potvrđena su još tri slučaja novog gripa, kod dvoje mališana iz Beograda i jedne 25-ogodišnje Kragijevčanke. Jedno dete iz Beograda smešteno je na Institut za majku i dete i nalazi se u srednje teškom stanju, kao i pacijentkinja iz Kragujevca koja je od prekjuče na bolničkom lečenju zbog upale oba plućna krila, prouzrokovane novim gripom. Od 21. oktobra, kad je u Srbiji zabeležen prvi smrtni slučaj od virusa novog gripa tipa A (H1N1), za manje od nedelju dana zemlju je zahvatila prava panika, jer je prema najnovijim podacima prijavljeno još najmanje 12 slučajeva obolevanja od ovog virusa - tri kod đaka u OŠ "Milica Pavlović" u Čačku, četiri kod učenika Vojne gimnazije u Beogradu, kao i kod dvoje dece u Kraljevu, a sada i kod Kragujevčanke i još dvoje dece iz Beograda.

Pacijentkinja B. Đ. iz okoline Kraljeva bila je prva žrtva novog gripa u Srbiji
 

Da podsetimo, 21. oktobra u Urgentnom centru u Kragujevcu je od simptoma novog gripa preminula B. Đ. (46) iz Milatovca u okolini Kraljeva. Od tada su prijave novih

SAVETI LEKARA

* Što češće pranje ruku sapunom
* Upotrebljavati vlažne maramice i sredstva za dezinfekciju ruku
* Izbegavati rukovanja i ljubljenja
* Isključivo jednokratno upotrebljavati maramice za nos
* Aktivno pratiti zdravstveno stanje, naročito posle puta u zemlje u kojima je zabeležen grip

slučajeva zaraze ovim virusom postale sve češće, a najviše su pogođena deca školskog i predškolskog uzrasta. Kako su neke od zemalja u okruženju već počele da zatvaraju škole, reagovalo je i naše Ministarstvo prosvete i sporta.

"Tesno sarađujemo sa radnom grupom Ministarstva zdravlja po ovom pitanju i tačno se zna ko šta treba da čini u ovakvoj situaciji. Epidemiolozi će, shodno utvrđenom činjeničnom stanju u odeljenjima, doneti odluku da li treba neku školu zatvarati i na koje vreme. Nažalost, panika postoji, što kao roditelj razumem, ali kao ministar moram da vas uputim na epidemiologe i doktore", rekao je ministar prosvete Žarko Obradović.

Beograd: Mogući novi slučajevi 

Vojna gimnazija u Beogradu

Načelnik Uprave za zdravstvo u Ministarstvu odbrane Veljko Todorović potvrdio je u četvrtak da je kod četvorice učenika Vojne gimnazije u Beogradu dijagnostikovana infekcija izazvana novim virusom gripa H1N1. Učenici su izolovani, kao i oni koji su bili u kontaktu sa njima, a svi oboleli su "dobrog opšteg stanja, njihov tok bolesti je bio povoljan i niko nije imao komplikacije na plućima, sinusima ili bronhijama". Iako oni koji su bili u kontaktu sa obolelima trenutno nema simptome gripa, to nije isključilo mogućnost pojave novih obolelih.

"Ostali imaju znakove akutne respiratorne infekcije i može se reći da jedan manji broj njih, verovatno i onih kod kojih nismo dokazali, ima infekciju virusom H1N1. Možemo da kažemo da je epidemija sada stavljena pod kontrolu", rekao je Todorović.

Čačak: Još osam "verovatnih slučajeva"

Prema rečima Ane Mišović, epidemiologa Zavoda za zaštitu zdravlja u Čačku, troje učenika drugog razreda OŠ "Milica Pavlović" uspešno se oporavljaju od novog gripa. Deca u poslednjih 24 sata nisu imala temperaturu i nalaze se na kućnom lečenju. Ipak, kako je dodala Mišovićeva, još osmoro dece iz istog odeljenja je "na bolovanju - kod njih nije potvrđen novi grip i vode se kao verovatni slučajevi". 

Učenici OŠ "Milica Pavlović" iz Čačka sa zaštitnim maskama

Direktor ove škole Mirko Lazović je istakao da su ga iz Zavoda za javno zdravlje upoznali sa detaljnim uputstvom koje mere treba preduzeti.

"Zavod je izvršio uzrokovanje materijala, a mi sada radimo sve što su nam naložili, a tiče se higijene, provetravanja prostorija i vođenja svakog izostanka. Ako simptomi gripa postoje - naše je da obavestimo Zavod i pozovemo roditelje da deca ostanu kod kuće. Isto to važi i za radnike", rekao je Lazović.

Kraljevo: Tri slučaja za analizu 

Kraljevo

Vladan Šaponić, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu, izjavio je da je od novog gripa tipa A (H1N1) u ovom gradu obolelo dvoje mališana - jedno dete predškolskog uzrasta i jedan učenik osnovne škole.

Šaponić je predstavnicima medija kazao da je virus registrovan tokom redovne posete pedijatru i dodao da deca nisu hospitalizovana, već da su poslata na kućno lečenje gde im se daje terapija. Kako je Šaponić na kraju dodao, za troje osnovaca za koje se sumnja da su zaražena novim gripom čekaju se rezultati analaza.

Doktor Kon: Grip će se širiti po školama u Srbiji

Epidemiolog dr Predrag Kon, predsednik Radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje epidemije, istakao je da je pojava obolevanja školske dece od novog gripa u Čačku, Kraljevu i Beogradu je nešto što smo očekivali i što će se proširiti u svim školama u Srbiji, jer je virus A (H1N1) "prisutan daleko više nego što ga sada registrujemo.


On je istakao da su deca kod koje su potvrđeni simptomi novog gripa dobro, većinom se leče kod kuće, sem pojedinih koji se zbog izrazito povišene temperature nalaze u bolnici. Kon je naglasio da se može proceniti da je mnogo više obolelih nego što je broj registrovanih slučajeva.


"Pratićemo dalje situaciju i izveštavati građane", kazao je Kon, dodajući da je ova situacija bila očekivana i da nema razloga za previše brige. Prema njegovim rečima, treba pratiti sve preporuke koje su i ranije date. One su vezane za ličnu higijenu, za izostajanje sa nastave dece koji imaju respiratorne tegobe u vezi čega se prosvetnim radnicima preporučuje da, ako je moguće, priznaju i opravdanja koja školama daju roditelji, da bi se smanjila brzina širenja virusa.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online