Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 27.06.2013.
12:31
J. L. Petković - Vesti A

Za moguće nerede krivci Kfor i KPS

Da li će ovogodišnji Vidovdan proći bez incidenata zavisi od Kosovske policije. Ukoliko budu bolje organizovani i ako uklone one ljude koji su prošle godine pravili problem, onda bi moglo biti sve u redu, kaže za "Vesti" Branimir Stojanović, šef biroa Kancelarije za KiM u Gračanici.

Foto: Ilustracija

- Uvek je moguće da se nešto desi, jer ne možete da kontrolišete sve ljude i ne znate ko će sve da dođe. Mnogo toga zavisi od KPS-a. Lanjski incidenti ne bi se desili da policija nije reagovala pogrešno. Pa oni su pravili gužvu i skidali majice sa Srba - podseća Stojanović.


Zbog čega niste insistirali da se kazne ljudi koji su bacali kamenje, Molotovljeve koktele, pretukli Srbe iz Gračanice?

- Odgovor će uvek biti isti. Za poslednjih nekoliko meseci bilo je mnogo razgovara sa predstavnicima kosovske vlasti. Mogli su da pošalju drugačiju poruku time što bi kaznili počinioce, a ne da pišu izveštaje kako su bili "neki incidenti" između problematičnih grupa i KPS-a, i kako je KPS bio isprovociran, što nije istina. Ali, to govori o sistemu i o ljudima u njemu. Zato je sada važno da međunarodni faktor bude prisutniji, i vidljivo i nevidljivo, odnosno da Kfor bude i u civilu i u uniformama, a mislim da će se i KPS drugačije ponašati u njihovom prisustvu.


Bez pića i uvreda

 

Šta biste poručili onima koji planiraju da dođu?


- Pre svega da ne konzumiraju alkohol, a majice neka obuku prema svojim osećanjima. Neka to ne budu provokativne poruke koje će vređati Albance, ali sve što jeste deo našeg nacionalnog karaktera - četiri slova s, Bog čuva Srbe i slične mogu apsolutno da obuku. A da li će biti incidenata ili ne, zavisi od KPS-a ili Kfora.

A hoće li Kfor biti prisutan na taj način?


- Dobio sam informaciju iz Kfora da će rasporediti vojnike u civilu na nekim ključnim tačkama, onima koje su bile problematične prošle godine.


U Beogradu se prodaju majice na kojima je Kosovo obojeno u boje srpske zastave. Da li takva majica nekoga provocira ili ne?

- Što se mene tiče, to apsolutno nije provokacija. Ali KPS daje veoma široke formulacije o tome šta se sme, a šta ne. To je jedno vrlo zlonamerno gledanje na Vidovdan čija je suština da im smeta prisustvo Srba na KiM i onda zloupotrebljavaju svoja ovlašćenja da to spreče.

A da li se primenjuju isti aršini za Albance?

- Oni mogu da nose majice sa slikom velike Albanije koja zahvata i deo Makedonije, to nije problem, ali je problem ako neki Srbin nosi majicu na kojoj je označeno Kosovo kao deo Srbije. Zato je uloga međunarodnog faktora presudna. Euleks i Kfor moraju da izvrše pritisak na KPS da ne prekorači ovlašćenja i ne sprečava Srbe da obeleže Vidovdan.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.06.2013. 12:36
da ukloniti sve siptare i problljema nece biti , srbski praznik srbska svetkovina , ne treba nam kfor i siptarska policija ! dole okupacija i dogodine u prizrenu !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online