Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 27.06.2013.
12:04
J. L. Petković - Vesti A

Na Gazimestan bez Miloševića

Ovoga puta Srbima za Vidovdan na Gazimestanu neće biti kao lane oduzimane zastave, majice sa ćiriličnim natpisima, ali neće biti dozvoljene majice sa likom Slobodana Miloševića i ostalih političkih lidera koji su optuženi za ratne zločine ili zločine protiv čovečnosti.

Ovako je bilo lane: Policija na Gazimestanu oduzima zastavu Srbije
 

"Vesti" su ovo saznale uvidom u dokument Euleksa - instrukciju Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova o postupanju policije za predstojeće obeležavanje Vidovdana na Gazimestanu. Misija EU podseća policiju da će, ako primora ljude da skidaju majice sa "problematičnim" porukama i "polunagi" prisustvuju verskoj službi to biti "ozbiljno kršenje dostojanstva pojedinaca" i kršenje člana 3. Evropske konvencije o ljudskim pravima. Policija će prekršiti zakon i ako baci oduzete predmete u kontejnere bez izdavanja potvrde vlasnicima.

U delu teksta koji se odnosi na proslavu, a pozivajući se na iskustvo Evropskog suda za ljudska prava se kaže da bi "iskazivanje srpske zastave i majica u toku proslave Vidovdana bilo zaštićeno članom 10. Konvencije naročito u vezi sa ograničenjem političkih govora i izjava koje su predmet veoma striktne i bliske kontrole suda".
 

Međutim, isticanje portreta Miloševića ili ostalih političkih lidera koji su bili optuženi za ratne zločine ili zločine protiv čovečnosti, mogu kratko pasti pod zaštitu zagarantovanu članom 10, smatra Euleks.  Kosovsku policiju misija EU podseća i da je "korišćenje simbola, uključujući i zastave, zaštićeno je načelom slobode izražavanja".
 

Upozorava se i da, ukoliko policija nasilno oduzme zastave i majice, a ne pruži alternativne u smislu davanja odeće, takva akcija se može smatrati kršenjem člana 3. Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Takođe, Euleks podseća kosovsku policiju da ukoliko se osobe koja učestvuju na proslavi Vidovdana nalaze u autobusu, a ne na ulicama, i zastave su uvijene, a ne istaknute i postavljene na autobus - ne postoji mogućnost da one podstiču na javno širenje mržnje ili narušavaju javni red i izazivaju bezbednosne incidente".

- U toku proslave na Gazimestanu, ukoliko lokalno stanovništvo nije prisutno, svako prikazivanje verskih ili nacionalnih srpskih simbola ne može da izazove bilo kakav incident ili javni nemir. Svi policajci važe za profesionalne javne službenike kojima je data jedinstvena nadležnost koja se mora sprovoditi bez diskriminacije.

Kancelarija za ljudska prava i pravna pitanja Euleksa podseća kosovske policajce da su u obavezi da "zaštite i poštuju osnovna prava i slobodu pojedinaca", kao i da "policijsko osoblje treba da bude u stanju da iskazuje javnu presudu, otvoren stav, zrelost, nepristrasnost poštenjem, neutralnost..."

 

KRITIČNO U SEVERNOJ KOSOVSKOJ MITROVICI

Albanci isključili vodu

Stanovnici severnog dela Kosovske Mitrovice i Zvečana drugi dan nemaju vodu za piće, jer je obustavljeno snabdevanje iz južnog dela Mitrovice, naseljenog pretežno Albancima.

Direktor Vodovoda Ibar u Kosovskoj Mitrovici Vladimir Rakić apelovao je da sve koji mogu pomognu da bi se izbegle nesagledive posledice.

- Ponašanje odgovornih u Vodovodu u južnom albanskom delu Kosovske Mitrovice prevršilo je svaku meru i prelazi sve norme korektnog ponašanja - rekao je Rakić. On je ocenio da je na delu "iživljavanje i maltretiranje" građana koji žive u severnom delu Kosovske Mitrovice i Zvečanu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.06.2013. 12:38
na kosmetu nema prava i pravde kosmet je okupirana teritorija ! i tacka ! dogodine u prizrenu !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online