Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 25.06.2013.
22:12
Beta A

File: Pregovori do januara 2014.

Evropski komesar Štefan File izjavio je da su ministri EU jednoglasno doneli odluku o pokretanju pregovora sa Srbijom najkasnije do januara 2014, ali da pregovori mogu početi i ranije.

Evropski komesar Štefan File
 

File je to rekao na završetku zasedanja šefova diplomatija EU i podvukao da za ovu odluku, koju konačno treba da usvoje lideri EU u petak, nema nikakvih novih uslova za Srbiju i naglasio da to nije postupak u dve etape.

On je rekao da jedino u petak lideri EU treba da zaključe da li će ili ne tražiti da potvrde mandat za pregovore sa Srbijom koji bude izradila Evropska komisija i potvrdi ga Savet ministara EU.

Evropski komesar je podvukao da je jednoglasno zaključeno da se s pregovorima kreće i da će Evropska komisija sve učiniti da mandat, odnosno "okvir za pregovore za Srbijom", pripremi već u oktobru i da se pokrene "dubinsko snimanje" reformi u Srbiji koje se tiču vladavine prava i temeljnih sloboda.

EK se jako nada da će Evropski savet prihvatiti preporuku da se zvanično pokrenu pregovori o članstvu sa Srbijom. File je naznačio da danas usvojeni zaključci Saveta ministara inostranih poslova takođe navode koji su sledeći koraci u postupku, a prvo je da će Evropska komisija što pre pripremiti "okvir za pregovore".

"A mogu vas uveriti da mi na tome marljivo već radimo neko vreme", dodao je evropski komesar.

I rekao da će onda Savet ministara usvojiti "okvir" s ciljem da se održi međuvladina konferencija EU-Srbija, što je i zvanični početak pregovora, najkasnije u januaru 2014, što ne isključuje da se to dogodi ranije i Evropska komisija će snažno delati da
tehnički omogući već u oktobru, za šta su se jednoglasno založile sve članice EU.

Evropski komesar je dodao da to znači da će od Evropske komisije ujedno biti zatraženo da izvrši analizu (screening) o reformama i ugrađenosti "pravne tekovine" EU u zakone i praksu u Srbiji, naglasivši da se to prvenstveno odnosi na poglavlja pregovora o pravosuđu i temeljnim slobodama, pravdi, slobodama i bezbednosti. Naglasak će biti stavljen i na poglavlje 25 pregovora koje će biti iskorišćeno za pospešenje dalje saradnje Srbije s Kosovom. Evropski komesar za proširivanje je naglasio da su Beograd i Priština ispunili uslove koje im je u decembru postavio Evropski savet i "premašili naša očekivanja".

POVEZANE VESTI

Utorak 25.06.2013. 23:02
Увалиће швабе битумена коферџији,прстоспојеном и лопатару...nicht datum,op-trt-gevezn zajn!
Utorak 25.06.2013. 22:58
Isecka se malo crna luka (ako se ima) I stavi se datum , pa se to krcka par sati a onda se zacini sa izjavama politicara (ko voli ljuto). Nadam se da ste ce te isprobati ovaj recept novopecene Srpske kujne. Prijatno!
Sreda 26.06.2013. 00:11
Do kraja januara ce se pregovarati o novim datumima pregovaranja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online