Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 23.06.2013.
14:25
Beta A

Šefovi diplomatija preporučuju, vođe EU odlučuju

Šefovi diplomatija Evropske unije će sutra i u utorak u Luksemburgu najverovatnije zaključiti da treba pokrenuti pregovore o članstvu sa Srbijom, ali će tek šefovi država i vlada 28. juna doneti konačnu odluku.

Eštonova i File poslali svoju preporuku za dobijanje datuma
 

Zvaničnici u Evropskoj komisiji smatraju da postupak pregovora svakako treba da počne, čak i ako ne bude utvrđen baš tačan datum početka. Očekuje se da će odluka svakako biti da se " krene u pregovore " i Evropskoj komisiji bi odmah bilo naloženo da spremi pravila za "pregovarački okvir", a krenulo bi se i u dubinsko snimanje svih reformi i sprovođenja evropskih zakona u Srbiji. Potom bi "međuvladinom konferencijom" članica EU i Srbije i zvanično počeli pregovori.

Ministri inostranih poslova EU će sutra najpre "politički pretresti" da li je u primeni sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine ostvaren "vidljiv i postojan napredak", što je glavni uslov EU za pokretanje pregovora o članstvu sa Srbijom i sporazumu o pridruživanju s Kosovom.

U utorak će Savet ministara EU u formatu "opšti poslovi " koji je nadležan da odlučuje i usvaja zaključke o pitanjima ulaska novih članica, najverovatnije usvojiti stav da pregovore s Beogradom i Prištinom treba početi, ali će konačnu odluku, uključujući eventualne datume, vrlo verovatno doneti šefovi država ili vlada dva dana kasnije u Briselu.

Vođama EU će predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, u dogovoru sa Savetom ministara i Evropskom komisijom, pripremiti nacrt zaključaka o pregovorima sa Srbijom i Makedonijom o članstvu, kao i pridruživanju s Kosovom. S tim u vezi se s pažnjom očekuje i za nemačku vladu nužna odluka parlamenta, Bundestaga, o pokretanju pregovora sa Srbijom i Kosovom.

Visoki zvaničnici Evropske komisije Ketrin Ešton i Štefan File su u pismu šefovima diplomatija EU predložili da se pokrenu pregovori o članstvu sa Srbijom i sporazumu o pridruživanju s Kosovom. U pismu se navodi da su Beograd i Priština ostvarili vidan napredak u normalizaciji odnosa, što je bio ključni uslov da EU odobri pregovore sa Srbijom i Kosovom.

"Mi se veoma nadamo da će Savet ministara doneti povoljnu odluku", rekao je Fileov predstavnik za štampu Peter Stano.

Posle pregovora u noći između četvrtka i petka visoka predstavnica EU Ketrin Ešton saopštila je da su Ivica Dačić i Hašim Tači "postigli saglasnost o nizu otvorenih pitanja, posebno o policiji, pravosuđu i opštinskim izborima".

Eštonova je naglasila da će zemlje članice EU izvestiti da su "dve strane učinile opipljive korake ka vidljivom i postojanom poboljšanju svojih odnosa". Ona je u saopštenju predočila da je u susretu Dačić-Tači "obavljen valjan posao i ostvaren opipljiv napredak".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online