Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 23.06.2013.
15:26
telegraf.rs A

Vračare i vidovnjaci opet među Srbima

Čitanje budućnosti iz karti, pasulja, snova, “na suvo”, pa čak i iz kašika, u medijima, prvi put je zabranjeno 2007. godine. Republička radiodifuzna agencija, Zakonom o javnom redu i miru RS, najstrože je zabranila praktikovanje veština ovih, kako za sebe vole da kažu, “neshvaćenih i odabranih ljudi” kao varanje lakovernog naroda.

Čuvena TV proročica Kleopatra
 

Da su vidovnjaci, proroci, vračare i nadrilekari svakako “nadareni” dokazali su pre svega time što su uprkos svim zabranama uspeli da nađu pukotine u zakonu, i najpre bojažljivo, a onda i veoma agresivno ponovo javno izađu u susret nesrećnima skidajući sa njih crnu magiju, i lečeći sve “u paketu” – depresiju, fobiju, sterilitet i visoki pritisak.

Od njih 2.000, koliko ih prema nezvaničnim informacijama “operiše” širom Srbije, odabranima je uspelo da u sitnim satima osvanu, uglavnom na kablovskim televizijama, a onim malo spretnijim pošlo je za rukom da svoje usluge čak proguraju u formi oglasa i to u nekim od najčitanijih novina.

Prema rečima nadležnih iz RRA, vidovnjacima i nisu bile neophodne naročite moći da bi se snašli. Većina njih je, kako navode iz ove agencije, našla načina da svoje programe prikazuje iz susednih nam država, preko kablovskih operatera.

- Na nama je čim primetimo emitovanje zabranjenog programskog sadržaja ovoga tipa da jednostavno uputimo operateru zahtev da prestane da distribuira program – objašnjavaju iz RRA dodajući da se međutim najređe suočavaju isključivo sa problemom emitovanja zabranjenog programskog sadržaja.

- Najčešće se susrećemo sa time da se nedozvoljeni sadržaj emituje na televizijama, koje uopšte nemaju dozvolu za emitovanje – priča izvor iz RRA – U tom slučaju odmah pozovemo operatera sa naredbom da se hitno ugasi pomenuta televizija. Sa njom jednostavno nestane i nedozvoljeni programski sadržaj.

Za odgovor na pitanje kako se i pored svih ovih metoda, vidovnjaci ipak provlače kroz medije, ostali smo uskraćeni. Slično smo prošli i u pokušaju da odgonetnemo kako se uprkos zabrani oglašavanja vidovnjaka, u pojedinim novinama, ipak može nabasati na oglase “vidovite prirode”.

Prisetite se kako Milan Tarot proriče sudbinu:

Ovom problematikom se prema rečima nadležnih iz RRA bavi “Savet za štampu”, međutim kako nam zaposleni u ovom preduzeću kažu, dužnost sankcionisanja vračara nije u njihovom sektoru.

- Mi se isključivo po žalbi građana bavimo zaštitom pojedinaca od pisanja profesionalnih novinara. Do sada nam se, međutim niko nije žalio na pisanje nekog vidovnjaka – objašnjavaju iz “Saveta”.

Zabrana, dakle, stoji na papiru, a magija funkcioniše u praksi! Da daleko od ovoga nisu ni u dalekom nam svetu i Evropi najbolje pokazuje primer magazina “Forbs”, koji je pozivajući se na “stručnjake” među proročanstva za 2015. uvrstio proizvodnju leka protiv autizma, 2016. prognozirao je rođenje prve bebe začete pomoću matičnih ćelija, a za 2020. zakazao poletanje prvog privatnog svemirskog broda sa dva muškarca i dve žene na Mesec, i to po ceni od 200 dolara.

Jedan od tamošnjih "futurista" je čak prognozirao i kako će se Kosmet vratiti u okrilje Srbije, a predsednik Srbije dobiti Nobelovu nagradu za mir.

POVEZANE VESTI

Nedelja 23.06.2013. 16:55
Uvek sam bio protiv vračara, i nikada nisam verovao u te đavolske prazne priče.Svi oni koji veruju u te vragove su jadni u mozak,a one koji varaju jadnike bi trebalo večito rešiti slobode,pa čak upotrebiti i smrtne kazne..
Nedelja 23.06.2013. 17:42
Skoro ste bas vi pisali u jednom tekstu o zeni u inostranstvu koja je opeljesena od strane nekog telefonskog operatera zbog zvanja nekih tzv astrologa...racunam prvo da je narod izuzetno lakoveran jer da nije ovakvi "strucnjaci" ne bi mogli da zarade ni za hleb...s druge strane puno je primera da svi oni imaju velelepne kuce i bogatstvo koje nisu stekli radeci po osam sati u firmi sasvim sigurno...da drzava stvarno hoce da im stane na put trebala bi sve da im konfiskuje da ih pozatvara i dakle preduzme sve da ovakve gluposti vise ne postoje...mislim da ipak neko ima koristi jos od svega pa su mali pokusaji da ih zabrane...
Nedelja 23.06.2013. 21:00
Озбиљне државе не дозвољавају оваквим шарлатанима и лоповима,да некажњено пљачкају народ!Телевизије које емитују њихове глупости,одавно сам избрисао са даљинског!Не желим бити саучесник онима који "помажу" заглупљивање српског народа!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online