Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 23.06.2013.
12:06
Z. Gligorijević - Vesti A

Dame biju čime stignu

Nevladina organizacija Muška sigurnost - Sigurnost za sve osudila je napad S. K. (44) na njegovu bivšu suprugu i jedanaestogodišnjeg sina, koji se nedavno dogodio u Sigurnoj kući u Rakovici. Zoran Jovanović, zamenik predsednika ove organizacije, smatra da je to neprihvatljiv vid "rešavanja" partnerskih, odnosno porodičnih problema, jer svako nasilje prouzrokuje drugo, posledično nasilje i tako nastaje krug iz koga nema izlaza.

Zoran Jovanović, zamenik predsednika NVO Muška sigurnost

Prema njegovom mišljenju, Vesna Stanojević, koordinatorka sigurnih kuća za žene, svojim protivzakonitim, protivustavnim i diskriminatorskim ponašanjem i ophođenjem, naročito u medijima i javnosti, sve muškarce opisuje i kvalifikuje kao nasilnike.

On još smatra da je ona ovaj slučaj htela da podigne na viši nivo, da dobije policijsko obezbeđenje na koje nema pravo, jer sigurne kuće nisu državni projekat, što znači da se na ovaj način policija zloupotrebljava.

Šta prouzrokuje takav stav Vesne Stanojević?
- Policija ne sme da se koristi u privatne svrhe, niti da danonoćno obezbeđuje privatna imanja. Mislim da policija ima mnogo važnija posla nego da čuva sigurne kuće u kojima su žene, koje najpre na razne načine provociraju svoje supružnike ili ih čak i psihofizički maltretiraju, a posle zatraže zaštitu u sigurnoj kući. Time što plasira takve informacije u medijima i takvim odnosom prema štićenicama, ona maksimalno podstiče ostale žene da u slučajevima partnerskih sukoba same iniciraju incident. A obračun među partnerima nekada ima fatalne posledice, jer različite osobe imaju različit prag tolerancije prema određenim situacijama. Pojedini muškarci u ovim situacijama najpre reaguju defanzivno, ali kada provokacije vremenom postanu jače i intenzivnije, dolazi i do neprihvatljive nasilničke reakcije. Zbog toga je potrebno potražiti uzrok nasilničkog ponašanja tih muškaraca.

Izborio se za decu
Zoran Jovanović rođen je 12. oktobra 1973. godine u Beogradu. Završio je srednju školu i radi kao državni službenik 19 godina. Živi sa ćerkama Jelenom (15) i Jovanom (11). Posle osam i po godina brakorazvodne parnice, dobio je puno roditeljsko pravo, dok je bivšoj supruzi zabranjeno i da viđa decu. Sarađuje sa brojnim nevladinim organizacijama.

 

 

Finansiraju se sami
NVO Muška sigurnost-Sigurnost za sve jedina je u Srbiji koja je registrovana za zaštitu prava porodice, dece, muškaraca i žena. Osnovana je 2007. godine, a registrovana godinu dana kasnije. Ima oko 200 članova iz cele Srbije. U okviru organizacije postoji i Sigurna kuća kroz koju je prošlo 214 muškaraca, koji su se u njoj zadržavali najviše mesec dana. Zanimljivo je da ova nevladina organizacija do sada nije dobila sredstva ni za jedan svoj projekat. U predizbornim kampanjama političari obećavaju da ih neće zaboraviti, ali to učine čim prođu izbori. Sve aktivnosti NVO finansiraju se isključivo iz ličnih sredstava članova rukovodstva, pa je pod znakom pitanja opstanak ove organizacije.


Da li je kod nas opšte prihvaćeno mišljenje da je muškarac uvek nasilnik i glavni krivac za sve što se dogodi?
- Apsolutno. Pomenuću slučaj iz 2008. godine. Najpre se pojavila vest da je jedan muškarac svoju suprugu i četvorogodišnje dete polio sonom kiselinom. Vesna Stanojević je iznela svoje mišljenje o događaju i svesno obmanula javnost, pa je čak tog čoveka kvalifikovala kao monstruma. Zbog pritiska na sud i feminističkog lobija, on je završio u pritvoru. Tek sedam meseci kasnije utvrđeno je da je, u stvari, njegova supruga učinila delo koje se njemu stavljalo na teret i da je čak više puta pokušavala da ubije i povredi to njihovo dete. Pojedini mediji su se samo izvinili zbog pogrešne informacije, kroz jednu do dve rečenice, dok je Vesna Stanojević nastavila da brani tu ženu. Ja samo pitam ko će tom nedužnom čoveku da nadoknadi sedam meseci provedenih u pritvoru. Bio je kriv samo zato što je muškarac.


Da li vaša organizacija reaguje u takvim slučajevima?
- Nažalost, mi gotovo da nemamo pristup medijima i javnosti. Kada se neki muškarac obrati za zaštitu, svi ga ismevaju. Posebno kada ode u Centar za socijalni rad u kojem uglavnom rade žene. Problem je i u tome što pravdu ne mogu da zadovolje ni na sudu, jer se postupci odugovlače da bi zastareli. Tužilaštvo drži predmet godinu-dve, onda odbaci krivičnu prijavu kao neosnovanu. Muškarac je na kraju prinuđen da sam preuzme krivično gonjenje, ali sud se opet vraća istražnim radnjama i odbacuje optužni predlog, kako bi prošlo vreme. Od velikog broja nasilnih žena
nijedna ne bude zvanično osuđena, upravo zbog zastarelosti krivičnog gonjenja.

Sa kojim se još problemima susreću muškarci koji traže pomoć i zaštitu od vas?
- Sa psihičkim, ekonomskim, ali i fizičkim nasiljem. Sve više žena zanemaruje kuću i decu, koju sve češće maltretiraju, pa i napuštaju. Jednostavno, one zloupotrebljavaju položaj koji imaju u društvu. Najteže posledice ostavlja psihičko zlostavljanje, ekonomsko je iznurujuće, jer koliko god im se pruži, one traže još. Kad je reč o fizičkom nasilju, žene više ne biraju čime udaraju muškarce. D. S. iz Jagodine su bivša supruga, koja je bila u vidno alkoholisanom stanju i njene dve ćerke iz prvog braka nanele više teških telesnih povreda metalnom šipkom i bejzbol palicom. Pored ostalih povreda, ovaj čovek zadobio je i frakturu lobanje i bio u komi nekoliko dana. Braneći se da ga ne prebiju, muškarac je bivšu suprugu uhvatio za ručni zglob od čega joj je ostao podliv na tom mestu. On je u nesvesnom stanju odmah odvežen u pritvor u kome je proveo 50 dana, a onda je za povredu koju je naneo u samoodbrani dobio osam meseci zatvora. Gospođa i njene ćerke oslobođene su bilo kakve krivične odgovornosti.

Postoje li slučajevi u kojima žene vrše nasilje nad decom i kakav epilog imaju takvi sudski procesi?
- Protiv jedne žene iz Beograda, koju je policija više puta privodila baš zbog nasilja nad decom, jer im je nanosila i teške telesne povrede, krivični postupak traje oko tri godine.
Nijedno ročište još nije održano, jer se odlažu iz raznoraznih razloga, a zakazuju se na pet do osam meseci. Istovremeno, ta ista žena je 20 dana posle incidenta odlazila lekaru u dom zdravlja i prijavljivala navodne povrede koje joj je naneo suprug, baš u vreme kada je bila privedena u policiju zbog nasilja u porodici. Jednom je prijavila da ju je suprug ujeo za vrat. Kada su sudski veštaci, koje je sud odredio, ukazali da takva povreda ne može nastati od ujeda, tužilaštvo je promenilo optužni predlog i navelo da joj je suprug zadao udarac nogom u predelu vrata. Sud nije dozvolio da optuženi muškarac dokaže da zbog telesne konstitucije nije u mogućnosti da svoju nogu podigne na visinu od oko 170 cm. Paralelno sa ovim vodi se i izvršni postupak, jer je parnični sud u brakorazvodnom postupku privremenom merom decu poverio majci. Međutim, pošto deca ne žele da žive sa majkom, jer ih zlostavlja, pobegla su kod oca, za šta je on osuđen za navodno oduzimanje maloletnog lica.

Posle svega, verujete li da muškarci koji su žrtve nasilja mogu da dobiju adekvatnu zaštitu i pravdu zadovolje na sudu?
- U suštini, naša država ima odlične zakone. Rešenje je u njihovoj podjednakoj primeni na žene i muškarce, jer su po Ustavu RS i zakonima, svi ravnopravni pred zakonom. Dosadašnje neustavno i nezakonito postupanje državnih organa, nije ništa drugo do otvorena diskriminacija i satanizacija muškaraca, koji su osuđeni i pre početka sudskog postupka. To je rasturanje porodice, osnovne ćelije koja državu čini jakom. Međutim, posle ovakvog odnosa državnih institucija, dominacije feminističkog lobija i maksimalne diskriminacije osoba muškog pola, pitanje je koliko njih je spremno da osniva porodicu i stvara decu, što kao posledicu ima belu kugu. Neki muškarci doživotno steknu averziju prema ženama, neki čak postanu gej osobe.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online