Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 22.06.2013.
12:02
D. N. Petrović - Vesti A

Novopazarci - genijalci!

Od 33 učenika IV-5 odeljenja novopazarske gimnazije, čak 17-oro njih su vukovci (u knjižicama sve same petice, a to donosi prestižnu Vukovu diplomu), a ostalih 16 su takođe odlikaši, ali sa tek po kojom četvorkom. Po svim statistikama, reč je o najboljem razredu u istoriji ove škole koja ove godine proslavlja 100 godina postojanja.

Mladi, pametni, uspešni: Na maturskoj večeri svi na okupu
 


Osim što su genijalci u školi, učenici ovog odeljenja su svestrani mladi ljudi koji beleže izvanredne rezultate u svemu čega se dohvate i što ih zanima: u kulturnom stvaralaštvu, muzici, sportu... Mnogi su već afirmisani mladi pesnici i slikari, jedna učenica piše roman, a jedan od vukovaca priprema izložbu slika. Nosioci su brojnih pehara i diploma sa raznih republičkih i međunarodnih takmičenja. Oni koji su sa njima radili i koji ih poznaju kažu u šali da je "samo Bog mogao da sastavi ovakvu reprezentaciju".


Sve ovo bio je (dovoljan) povod da njihov razredni starešina, profesor srpskog jezika Elijas Rebrova i uprava škole upute pismo ministru prosvete Žarku Obradoviću sa predlogom da se učenici ovog odeljenja, možda najboljeg i u Srbiji, upišu na željene fakultete bez polaganja prijemnog ispita. Kažu, zaslužili su to, dokazali se mnogo puta, pa im je ponovno proveravanje znanja - nepotrebno. Mada se početak upisnog roka bliži, odgovora na ovu inicijativu još nema.

Profesor Elijas Rebronja i Nina Rašljanin

- Došli smo iz raznih škola, uglavnom kao odlični đaci, odmah smo shvatili da smo svi mnogo jaki i da samo velikim radom i takmičarskim duhom možemo da se izborimo za petice, odlične uspehe i Vukove diplome. Vremenom smo vukli i pomagali jedni druge, takmičili smo se i međusobno bodrili, ali to nije ugrozilo naše drugarstvo, naprotiv, postali smo kao jedna porodica i sada nam je žao što se rastajemo: neki će na medicinu, drugi na građevinu, pravo, ekonomiju.... Svi će na fakultete, a ja sam izabrala medicinu - kaže Nina Rašljanin, jedan od 17 vukovaca iz IV-5.


- Kad su shvatili o kakvim se đacima radi, profesori su, specijalno za nas, pooštrili kriterijume, pa su nas terali da, osim iz obaveznih udžbenika, dodatno znanje tražimo i po raznim enciklopedijama, domaćoj i stranoj stručnoj literaturi, arhivima, stručnim časopisima, internetu... Ja sam imala sreću da, putem razmene, godinu dana boravim u Americi, da steknem jedno lepo iskustvo i puno novih znanja koja sam, naravno, prenela i na moje drugove i drugarice u razredu - dodaje Nina i naglašava da je sa knjigom provodila po više sati dnevno, ali da nije bila, ni štreber, ni kampanjac, ponajmanje bubalica. Stizala je na igranke, žurke, sportska i druga takmičenja...


- Već sam polagao prijemni na Policijskoj akademiji, a voleo bih da se oprobam i na Fakultetu bezbednosti. Ministar Obradović bi trebao da nam izađe u susret i uvaži naš zahtev, bila bi to lepa poruka i inspiracija drugim dobrim odeljenjima i novim generacijama da budu još bolji, da kao mi, da razviju takmičarski i drugarski duh i ređaju samo petice - kaže Veljko Jovanović koji je imao i po koju četvorku, ali je i njegov prosek uvek bio blizu petice.


- Otići ćemo na razne fakultete i udaljene gradove (neki će studije nastaviti u inostranstvu), ali ćemo i dalje biti u kontaktu i jedni drugima ćemo, kao što smo i do sada činili, pomagati. Pokušaćemo da, gde nas bude bar po dvoje-troje, oformimo naš tim i da i indekse punimo desetkama, kao što smo đačke knjižice punili peticama - ističe Ana Badnjar, Vukovac iz IV - 5.
 

Teško ih je ponoviti

Razredni starešina IV-5, profesor Elijas Rebrova, kaže da za dve decenije, koliko radi u prosveti, nije sreo ovakve đake i ovakvo odeljenje.
- Za časove kod njih, morao sam posebno da se pripremam, to su činili i drugi profesori, jer nikada nismo znali šta će nas sve pitati. Takvi đaci i takvo odeljenje retko se sreću, možda jednom u životu, osim peticama, oduševili su nas dobrotom, svi su sjajni ljudi, i zrelošću, jer su sa 19 godina bolji od svojih roditelja i profesora. Srećni smo svi zbog toga, verujemo da će, vrlo brzo, neki od njih voditi Novi Pazar - kaže Rebrova.

Subota 22.06.2013. 15:27
Све честитке за младе генијалце. Али сам тужан што ће већина њих отићи да служе и доприносе некој другој држави, јер наша држава нема слуха за таленте и одличне ученике.
Nedelja 23.06.2013. 08:03
Ima mnogo talentovane dece, samo kod nas država ne "lovi" talente, nego gleda da ih ignoriše, a škola ih uguši podsmehom. Lep slučaj suprotnog.
Subota 22.06.2013. 18:49
Ovako,u jedoj drzavici juznije dole(crnoj Planini)profesori pitaju decu-Deco gde zelite da idete na fakultet-ako je dgovor Srbija--e pa onda dobijaju ocene odlicne da bi na osnovu njih dobili vise bodova i normalno jos kao strani drzavljani usli na Budzet(hoce reci na pleca naseg naroda.) Tako da posle tog saznanja ne znam dali da verujem u ovo sto pisete
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online