Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 21.06.2013.
17:25
Beta, RTS A

Eštonova i File traže datum za Srbiju

Visoki zvaničnici Evropske komisije Ketrin Ešton i Štefan File u pismu šefovima diplomatija EU predložili su da se pokrenu pregovori o članstvu sa Srbijom i sporazumu o pridruživanju s Kosovom.

Eštonova zadovoljna naporima Beograda i Prištine
 

Kako je agenciji Beta izjavio Fileov portparol Peter Stano, u pismu se navodi da su Beograd i Priština ostvarili vidan napredak u normalizaciji odnosa, što je bio ključni uslov da EU odobri pregovore sa Srbijom i Kosovom.

"Mi se veoma nadamo da će Savet ministara doneti povoljnu odluku", rekao je Stano.

Sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica EU će o tom nacrtu raspravljati u Luksemburgu, drugog dana sednice Ministarskog saveta koja počinje u ponedeljak, 24. juna, ali konačnu reč imaće šefovi država i vlada.
 

U sredu i četvrtak će, najpre u spoljnopolitičkom komitetu, a zatim na plenarnoj sednici, poslanici Bundestaga odlučivati da li da preporuče kancelarki Angeli Merkel da glasa za dodeljivanje datuma za otpočinjanje pregovora sa Srbijom. I konačno, šefovi država i vlada zemalja članica će na briselskom samitu u petak, 28. juna, jednoglasno doneti konačnu odluku o datumu, čime će višemesečna neizvesnost u vezi sa ovim pitanjem biti okončana.
 

Eštonova je sinoć na radnoj večeri, koja je trajala skoro šest sati, razgovarala sa predsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem, prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.
 

Posle tog sastanka, visoka predstavnica EU je saopštila da je tokom dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou postignut konkretan napredak i saglasnost o mnogim pitanjima, uključujući pravosuđe, policiju i lokalne izbore. U Briselu je danas nastavljen tehnički dijalog po radnim grupama.

POVEZANE VESTI

Petak 21.06.2013. 19:14
Datum ili ne, izdaja je izdaja.
Subota 22.06.2013. 07:50
Ma g.Estonova , mani se bre Politike , hajde ti u Srbiju na " Farmu " . Tu te ceka Ekrem , aman bili biste ko stvoreni jedan za drugog !!! Kako se ono kaze kod nas : SLIKA I PRILIKA !!!
Subota 22.06.2013. 07:58
Ako su Srbi jos imalo pametni , treba sto dalje da beze od EU . To je Savez koji puni Drzavnu Kasu, sve na Racun Naroda. Pogledajte samo kako " Naslednik ( ca ) Adolfa dirigira Evropu. Kad bi " Adolf " ustao , bio bi ponosan na nju . To je Germanska Gena , oni sebe smatraju Gospodskom Rasom !!! Zato Srbijo , bezi, bezi sto dalje od EU . Samo bojim se , da se Narod u Srbiji ne pita , oni " gore " , se nadaju da napune jos vise Dzepove , ma ko te pita za Narod !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online