Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 21.06.2013.
15:44
Beta A

Stefanović: Deklaracija nije revizija istorije

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da Predlog deklaracije o osudi akata protiv civilnog mađarskog stanovništva u Vojvodini tokom 1944. i 1945. ne predstavlja reviziju istorije već želju da se reše problemi iz prošlosti i da srpski i mađarski narod se okrenu budućnosti.

Na početku sednice parlamenta, Stefanović je rekao da je deklaracija koja je pred poslanicima na današnjoj sednici "korak ka početku jednog istorijskog pomirenja" dva naroda.

"Nije reč o reviziji istorije. Svi oni koji su bili nevino osuđeni treba da budu rehabilitovani. Regionalna saradnja i pomirenje su teški zadaci, ali to je suština Evropske unije. Postoji potreba da se problemi iz prošlosti reše kako bismo mogli da idemo u budućnost", rekao je Stefanović.

Nebojša Stefanović

Dodao je da će konkretnu korist od te deklaracije, koja se može prihvatiti kao akt pomirenja, imati i srpska manjina u Mađarskoj i mađarska u Srbiji.

"Deklaracija veoma jasno osuđuje sve akte protiv civilnog mađarskog stanovništva u Vojvodini u 1944. i 1945. godini. Mislim da je ova deklaracija dobar korak ka početku jednog istorijskog pomirenja", rekao je Stefanović koji je jedan od predlagača deklaracije.

Predlog deklaracije potpisasalo je 69 poslanika. Opozicija je na početku sednice kritikovala vladajuću koaliciju da deklaraciju o osudi nepravdi nad mađarskim stanovništvom počinjenih 1944. i 1945. donosi radi podrške Mađarske kao članice Evropske unije uoči odluke Evropske unije o tome da li će Srbija dobiti datum
za početak pregovora o članstvu.

Bojan Đurić iz Liberalno demokratske partije je rekao da je utisak da je "ovo neka vrsta našeg gesta prema jednoj članici Evropske unije". Za obrazloženje deklaracije koju je ponudio Stefanović, Đurić je rekao da je "kratko i konfuzno".

I Slobodan Samaradžić iz Demokratske stranke Srbije smatra da vladajuća koalicija radi dobijanja datuma za početak pristupnih pregovora pokušava da se što više približi svakoj od članica EU. Samardžić je novinarima u parlamentu rekao da je predložena deklaracija o osudi nepravde nad mađarskim stanovništvom u Vojvodini tokom 1944. i 1945. "parcijalna" jer govori o osudi zločina nad samo
jednom etničkom grupom u jednom ratnom vremenu.

POVEZANE VESTI

Petak 21.06.2013. 15:54
Sledi deklaracija o izvinjenju Nemcima sto smo pogazili pakt, sto su morali da nas bombarduju i razaraju i nepotrebno gube vreme, sto su neki divljaci ubijali i masakrirali njihove oficire i vojnike, pa su morali posle toga da streljaju decu, da se znoje i trose municiju...............sve za datum.....gace su vec skinute, pa izvolte....
Petak 21.06.2013. 17:42
ovo je dokaz da u srbiji samo jugoslovensko-crnogorske stranke postoje. desetine hiljada nevinih srba iz srbije je pobijeno od strane titinih jedinica iz bivsih jugo drzava, i to niko ne pominje. jedino nase zrtve nisu zrtve, valjda su titine horde bile milosrdni andjeo, koji osta kod nas i posle odvajanja njihovih maticnih drzava, srbi po strankama pa sta kazete na ovo?
Petak 28.06.2013. 01:16
U to vreme kada se pobijeni mađarski stanovnici,Vojvodina je bila okupirana od strane vojske koja je napravila kontra revoluciju u vreme okupacije.Tu vojsku i njenog komandanta su podržali,opremili i naoružali Čerčil i njegova vlada.Tom vojskom su komandovali Hrvatski komunisti,kao i bivši oficiri ustašake NDH,koji su dobili oprost od Jazavičara.Većina te vojske je isto bila sastavljena od ustaša i domobrana.Srbi su takođe opasno i planski istrebljeni od strane te vojske. Mađarskim žrtvama treba da se izvinu Hrvati i Englezi,a ne Srbi,koji su bili najveće žrtve za vreme i posle rata.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online