Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 21.06.2013.
15:33
Beta A

Prosvetari: Poništite maturu, smenite Obradovića

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) uputila je zahtev za poništavanje "male mature" i za smenjivanje ministra prosvete Žarka Obradovića, uz istragu kako su rezultati testa iz matematike dospeli u javnost pre ispita.

Ministar prosvete Žarko Obradović
 


Potpredsednik USPRS Milan Jevtić je rekao na konferenciji za novinare u Beogradu da Ministarstvo prosvete sa ministrom Obradovićem na čelu "ne zna, ili neće da radi svoj posao".
 

"Radimo po krivičnoj prijavi Ministarstva prosvete"

Direktor policije Srbije Milorad
Veljović izjavio je danas da policija na osnovu krivične prijave Ministarstva prosvete ispituje navode o neregularnostima zbog
"curenja" u javnost testa iz matematike u okviru polaganja male mature.

Veljović je u izjavi agenciji Beta kratko rekao da sada ne može da govoriti o detaljima u vezi sa tim slučajem, kao i da će policija izdati saopštenje kada završi sve provere. "Policija postupa po krivičnoj prijavi koju je podnelo Ministarstvo prosvete", rekao je Veljović. Test iz matematike u okviru male mature bio je odložen za sredu, jer su testovi dan pred polaganje dospeli u javnost. Nakon toga opozicione stranke i pojedini prosvetni sindikati su tražili da ministar prosvete Srbije Žarko Obradović podnese ostavku.

 

"Ministru su krivi nastavnici, roditelji, deca, svi su krivi osim njega... On će podneti ostavku - kaže - ukoliko policija utvrdi da je kriv. Kad bi policija utvrdila da je ministar kriv, on bi trebalo da ide u zatvor", rekao je Jevtić.


Po rečima člana Predsedništva USPRS Dobrivoja Marjanovića, direktori škola i dežurni nastavnici ne mogu biti krivi za to što su rešenja testova bila poznata pre "male mature" jer nisu ni videli test iz matematike pre utorka, 18. juna, uoči testiranja.


"U 'piramidi odgovornosti', na čijem je vrhu Ministarstvo prosvete, mi možemo da eliminišemo dva aktera, a to su direktori i nastavnici", rekao je Marjanović.


Kako su rekli u USPRS, "više nema nikakve sumnje" da su kompromitovani i testovi iz srpskog jezika, a čak i ponovljeni testovi iz matematike nisu protekli "sasvim bez problema".
 

"Jedini logični i ispravni pristup bio bi poništavanje rezultata testiranja. Morao bi da se smisli način na koji bi se sproveo upis učenika, iza čega bi sledila ostavka ministra prosvete i sprovođenje ozbiljne istrage", kazao je Jevtić.


Unija sindikata osudila je i unošenje odredbi o štrajku u zakone iz oblasti obrazovanja jer to, kako kažu, "ne može biti predmet ovih zakona".


U Uniji su za prvi jul najavili održavanje naučnog skupa o liberalizaciji obrazovanja, i izrazili nadu da će do tada ministar prosvete Žarko Obradović "dati ostavku ili biti smenjen".

POVEZANE VESTI

Petak 21.06.2013. 15:58
On nastavlja sega Megatrend tradiciju: ne treba ni matura, samo "s'pare" se sve postize, dolazi samo tako do diploma. Neka se deca ugledaju i na naseg predsednika. Sto da se menja samo on i ko ce ga promeniti, u tom cirkusu sve je trulo, sve treba promeniti, inace nema spasa.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online