Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 21.06.2013.
12:32
Đ. Barović - Vesti A

Šešelju nema ko da presudi?

Predviđen kraj procesa lideru SRS-a Vojislavu Šešelju doveden je u pitanje nakon što je danski sudija Frederik Harhof kritikovao predsednika suda Teodora Merona zbog politički motivisanog uticaja na kolege. Predstavnici sudskih veća i tužilaštva Haškog tribunala odbili su da komentarišu pismo Harhofa i strahuje se da bi u slučaju njegove ostavke novi sudija mogao godinama da proučava predmet.

Suđenje dugo 10 godina: Vojislav Šešelj
 

Da podsetimo, u pismu prijateljima, koje je neko od njih dostavio danskoj štampi, sudija Harhof sugerisao je da je sudija Meron za račun SAD i Izraela, podvrgao pritisku sudije Tribunala da hrvatskog generala Antu Gotovinu, srpskog generala Momčila Perišića i bivšeg šefa DB Srbije Jovicu Stanišića oslobode optužbi. Pre nego što je postao američki državljanin sudija Meron bio je ambasador Izraela u UN.

Sve "bez komentara"

Portparol suda Spalinska rekla je da je odlučeno da se nijedan aspekt Harhofovog pisma ne komentariše. Isti stav preneo je i predstavnik glavnog tužioca Aleksandar Kontić.
Čak i na provokativno pitanje kako će sud ponovo da uspostavi kredibilitet, odgovor je bio "bez komentara".

Portparol suda Magdalena Spalinska izjavila je da pismo sudije Harhofa neće uticati na izricanje presude Šešelju, zakazano za 30. oktobar. Međutim, ona je odbila da "spekuliše" šta bi se dogodilo sa presudom ukoliko bi sudija Harhof podneo ostavku.


Šešelj je u pritvoru haškog tribunala već 10 godina, a ponovo mu je ukinuta privilegovana telefonska linija sa pravnim savetnicima. Sekretarijat Haškog tribunala je tu odluku obrazložio sumnjom da su preko nje vođeni politički razgovori.


- Ako je reč o telefonskoj liniji koja ne sme da se prisluškuje postavlja se pitanje kako onda oni znaju o čemu je Šešelj pričao sa nama - ogorčen je njegov pravni savetnik Dejan Mirović.

Pročitajte još:

* Hag: Šešelj ponovo u izolaciji

Mirović tvrdi da je u pitanju politički motivisana odluka Tribunala čija je najverovatnija pozadina strah vlasti u Srbiji da bi lider radikala zaista mogao u oktobru da se vrati u zemlju po izricanju presude.


- Oni koji su se donedavno busali u grudi predvodeći antihaške demonstracije, sada čine isto ono što i njihovi prethodnici. Od svega im je najbitnije da Šešelj što duže trune u Hagu - tvrdi Mirović i dodaje da je nezahvalno prognozirati na koji način će kritika Harhofa uticati na prvostepenu presudu Šešelju.


- Činjenica je da bi Harhof posle svega mogao da da ostavku, a novom sudiji bi trebalo najmanje nekoliko godina da izuči predmet, ali je činjenica i da se predsedavajući veća, Žan-Klod Antoneti, pismeno obavezao da će presuda biti u oktobru. I najfantastičnija varijanta u slučaju Haškog tribunala je verovatna - zaključuje Mirović.

POVEZANE VESTI

Petak 21.06.2013. 13:23
Jedanaesta godina u istrazom zatvoru!? Nezapamcen horor i drama na ocigled svijeta! Strashna prica.
Petak 21.06.2013. 14:57
Oni Srbi koji cene i vole Seselja, a mnogo razloga ima za to, trebali bi nesto da urade svojim uticajem da se on sto pre vati na slobodu. Takvo casnu i argumentovanu odbranu tesko je i zamisliti. Bez obzira na raskol izmedju Narodnjaka i Radikala, bilo bi casno i pred narodom i pred Bogom zvanicno zatraziti resenje za Seselja. Mislim na sadasnji politicki vrh.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online