Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 21.06.2013.
13:36
J. L. Petković - Vesti A

Brisel proterao Tačijevog oficira

Prištinski oficir za vezu u Beogradu Ljuljzim Peci ekspresno je povučen s te dužnosti kandidujući se tako za Ginisovu knjigu rekorda u dužini trajanja diplomatske misije. Već prvog dana po dolasku u Beograd Peci je načinio nekoliko prekršaja dajući neprimerene i problematične izjave zbog kojih je hitno pozvan da se vrati u Prištinu. "Vesti" saznaju da je Hašimu Tačiju takav potez naredio Brisel.

Samo dan na funkciji: Ljuljzim Peci
 

U medijima se spekulisalo i da je Peci povučen zbog kontakta sa srpskom bezbednosnom agencijom, a izvori "Vesti" kažu da je u pitanju i lični sukob sa Tačijem.

Promocija Kosova

Analitičar Đorđe Vukadinović smatra je u ovoj priči posredi "interna stvar", ali i da "pokazuje da albanska strana koristi svaku priliku za promovisanje svoje državnosti".
- Sve što se dogodilo Priština koristi za promovisanje svoje državnosti i suvereniteta. Tako i sada. Mislim da Peci nije napravio nikakav gaf i mislim je reč o internom sukobu - kaže Vukadinović.

- Peci je reagovao arogantno. Tači mu je poručio da bude "manje vidljiv" i "oladi" sa izjavama o Republici Kosovo, ali je on to odbio. Na to je Tači pobesneo i zvao svoju savetnicu dok je bio na putu za Brisel i naredio opoziv Pecija - tvdi naš izvor.

Dolazak bivšeg ambasadora Kosova u Švedskoj na službu oficira za vezu u Beogradu pratile su problematične izjave poput da se "oseća privilegovanim jer će biti predstavnik svoje zemlje u zemlji koja je htela da uništi njegov narod". Sam Peci je u pismu kosovskoj predsednici Atifeti Jahjagi napisao da odlazi zbog neslaganja sa Tačijem, odnosno da ga je Tači krikovao zbog izjave da "do normalizacije odnosa sa Srbijom može da dođe tek kad Srbija bude priznala Kosovo".

Nezrelo i nedolično

Politički analitičar Fatmir Šeholi samatra da je Pecijev potez "nezreo i nedoličan".
- Za diplomatu visokog kalibra nedolično je da na ovakav način postupi i da samo posle 48 sati daje ostavku jer time na neki način dokazuje da nije bio zreo ni za ambasadora u Švedskoj - rekao je Šeholi.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da Peci nije shvatio funkciju oficira za vezu i da izjave koje je davao nisu bile u skladu s njom.
- Verujem da je Tači zbog toga imao mnogo primedbi i od Beograda, ali i od međunarodne zajednice - rekao je Janjić.


Kosovski MIP je saopštio da je protiv Pecija ranije započet postupak smenjivanja, što je on znao, pa je podneo ostavku.


"Njegov jednodnevni boravak u Beogradu i povratak u Prištinu, obraćanje na konferenciji za medije jezikom zemlje domaćina, a ne zemlje koju predstavlja, neovlašćeni susreti s predstavnicima države Srbije i njegove pretenzije da iskaže svoje političke stavove su prevazišli ovlašćenja", kaže se u saopštenju iz Prištine.

Optužio Srbiju za pokušaj genocida

- Data mi je dužnost da predstavljam svoju zemlju u zemlji koja je izvršila agresiju u mojoj zemlji i pokušala da izvrši genocid prema mom narodu. To je bez sumnje zadatak s mnogo izazova, ali se s druge strane osećam privilegovanim da sam prvi predstavnik Kosova upravo u zemlji koja je pokušala da uništi moju zemlju - rekao je Peci.
Na te izjave, barem zvanično, niko od vlasti u Beogradu nije reagovao.


Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj predložio je Valjdeta Sadikua, ambasadora u Hrvatskoj, za novog oficira za vezu u Beogradu, a odluku o njegovom imenovanju treba da donese predsednica Kosova.

POVEZANE VESTI

Petak 21.06.2013. 14:57
Posle svega bi me bas i cudilo da je zvanicni ili bilo koji Beograd na te monstruozne izjave tog siptara reagovo. P..ke smo zato sto smo tako pasivni i ravnodusni cak i ljubazni prema dusmanima, ali mozda ce da dodje jednog dana neki duhovni preokret. Bez tog preokreta necemo opstati kao narod.
Petak 21.06.2013. 17:30
za SVEVLADA . . . bez obzira na cinjenicu da je zvanicno povucen sa duznosti, najpre bi Srbija morala u svoje ime da najuri PRIMITIVNO-AGRESIVNU SIPTARCINU . . .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online