Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.06.2013.
19:13
Beta A

Koha: Novinari na KiM rizikuju život

Glavni urednik kosovskog lista Koha Ditore Argon Bajrami ocenio je da je, kada je u pitanju sloboda medija, situacija na Kosovu sve lošija, da su novinari izloženi političkim i ekonomskim pritiscima i pretnjama. S tim u vezi, pozvao je Brisel da pomogne više kako bi se nezavisnost medija na Kosovu očuvala.

Novinari su izloženi političkim i ekonomskim pritiscima i pretnjama (Detalj sa prošlogodišnjeg protesta novinara u Prištini)
 

Svoju kritiku medijske situacije na Kosovu Bajrami je izneo u otvorenom pismu evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu, objavljenom na sajtu EUobserver, povodom današnjeg skupa o slobodi medija na Zapadnom Balkanu u Briselu "Speakup2", na kojem i on učestvuje. Bajrami je podsetio da je pre dve godine, kada je održan prvi skup "Speakup", rekao da se novinari na Kosovu suočavaju s ozbiljnim političkim i finansijskim pritiskom i da postoje pokušaji "veoma važnih osoba" da naruše nezavisnost medija.

"Rekao sam da smo bombardovani pretnjama, pokušajima podmićivanja i iznuđivanja njihovih poslovnih saradnika", podsetio je Bajrami i dodao da istraživački novinari koji pišu o korupciji rizikuju svoje živote.

"Govorili smo o neuspehu moje vlade da neguje demokratiju, o slabim institucijama kojima upravljaju njihovi klijenti i o socijalnoj nepravdi koju olakšava nedostatak vladavine prava. Ali dve godine kasnije situacija je još lošija! Medijski regulatori, umesto da su neutralni, rade po nalogu političara, sloboda medija u regionu opada, ne kažnjavaju se ljudi koji uznemiravaju novinare", ocenio je Bajrami.

"Iz mog ličnog iskustva, postoji čak kompanija iz države članice EU koja se oseća slobodno da preti mom osoblju na Kosovu", rekao je Bajrami i ukazao na ekonomske snage koje "ubijaju nezavisnost medija".

"Ako se ovaj trend nastavi, za nekoliko godina ćete videti da će opstati samo oni listovi ili emiteri koji su lojalni vladajućoj eliti ili velikim biznismenima", upozorio je Bajrami.

"U međuvremenu, naši najviši političari nastavljaju da dolaze u Brisel. Vi se i dalje rukujete s njima i smeštite na fotografijama. Žao mi je, ali vi ih ne činite boljim demokratama, već im dozvoljavate da se provuku", rekao je Bajrami, ocenivši da Evropska komisija ima "moćan arsenal političkih i finansijskih instrumenata" da poboljša situaciju, Bajrami je izrazio nadu da Brisel može da pomogne da se na Kosovu očuva sloboda govora.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online