Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 19.06.2013.
09:41
Srna A

Srbi sa KiM se ne raduju Vidovdanu

Vlasti Srbije očekuju da 28. jun bude "pobednički datum" za Srbe posle dugo vremena, nadajući se datumu za početak pregovora sa EU, dok Srbi sa Kosova i Metohije strahuju da će taj datum označiti konačan poraz srpske politike na Kosmetu.

Vlast najavljuje "pobednički Vidovdan", ali narod to ne oseća

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da će ovog leta Vidovdan na Kosovu biti prvi put "slavljen pobednički". "Srbija će dobiti datum, sačuvaće svoje državne interese na Kosovu i Metohiji i svoj narod na prostorima južne pokrajine", poručuje Vučić.

I direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin reče da će o Vidovdanu, ukoliko EU odredi datum pridruživanja, najsrećniji biti Srbi s Kosova i Metohije.

Međutim, predsednik izmeštene gradske Skupštine Prištine Radovan Ničić upozorava da će na Vidovdan biti ugašene srpske institucije, odnosno institucije države Srbije na Kosovu i Metohiji, i da će biti stavljena tačka na borbu kosmetskih Srba da opstanu u sastavu Srbije.

"Narod koji ostane bez svoje države je bespomoćan. Izvesno je da će Vidovdan biti datum koji će označiti pokretanje novog talasa iseljavanja", upozorava Ničić. On napominje da je sve više đaka koji podižu ispisnice i sa roditeljima napuštaju Kosovo i Metohiju.

"Niko ne želi da mu dete uči istoriju Kosova pod albanskom vlašću, da umesto o knezu Lazaru i caru Dušanu iz istorijskih čitanki uči o zloglasnom osnivaču terorističke OVK-a Ademu Jašariju. To je ono što Srbin nikada neće prihvatiti", poručuje Ničić.

Uz svu neizvesnost koju donosi ovogodišnji Vidovdan, ponovo su se pojavile kobne stranačke podele među samim Srbima. Tako članovi vladajućih stranaka u Srbiji podržavaju stavove vlade u Beogradu.

Šef biroa Kancelarije za Kosmet u Gračanici Branimir Stojanović smatra da je briselski sporazum "najbolje moguće rešenje da se sačuva državnost Srbije".

"O Vidovdanu mesta nema za predstavnike kosovskih institucija u porti manastira Gračanica i na Gazimestanu", rekao je on na otvaranju Vidovdanskih svečanosti pre neki dan, ali nije objasnio zašto po prvi put svečanosti, 24. po redu, nije blagoslovio neko od predstavnika Raško-prizrenske eparhije.

"To je posledica sukoba ovozemaljskih i nebeskih Srba", ocenjuje bivši gradonačelnik Prištine a sada direktor Javnog preduzeća za zaštitu spomenika i kulturnog nasleđa grada Prištine Nebojša Nikolić.

On kaže da se raspao Savet Vidovdanskog pesničkog pričešća. "Napustili su ga predstavnici Raško-prizrenske eparhije, jer pred Bogom i Svetim knezom Lazarom ne mogu opravdati to što u programu Vidovdanskih svečanosti nema liturgije i što se umesto tradicije nameće novokomponovani 'savremeni Vidovdan'", navodi Nikolić.

Potpredsednik Skupštine srpskih opština i naselja na Kosovu i Metohiji Marko Jakšić konstatuje da će "ovogodišnji Vidovdan ostati crnim slovima upisan u istoriji Srba i pravoslavlja, u istorijskim čitankama koje pamte i svedoče o trajanju srpske države na prostorima Dušanovog carstva".

On navodi da je u spisima i knjigama zapisano da je o Vidovdanu braneći srpstvo pao Sveti knez Lazar.

"Zapisano je da je Vidovdan slavljen uprkos stradanju kao pobeda Srba nad moćnom turskom vojskom i imperijom. U čitankama je zapisano da je o Vidovdanu Haškom tribunal izručen Slobodan Milošević. Zapisano je da je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije tim povodom rekao da je 'vlast predajom Miloševića Hagu njega svrstala u red svetaca'. Ali, biće zapisano i da je Vidovdan 2013. godine dan srpske propasti i najvećeg stradanja", naglasio je Jakšić.

Uoči Vidovdana, Beograd i Priština razmenili su oficire za vezu i, kako navodi Jakšić, "prvi radni zadatak Dejana Pavićevića u Prištini biće da izmoli dozvolu od Hašima Tačija da Srbi obeleže Vidovdan na Gazimestanu i u Gračanici".

Jedino što, bar malo, umiruje Srbe jeste najavljeni dolazak patrijarha Irineja, služenje liturgije i parastosa kosovskim junacima. Umesto kulturno-umetničkih društava i pojaca starih srpskih pesama, u Gračanici će nastupiti pop pevač Sergej Ćetković, što je, po stavu koji su izneli predstavnici raško-prizrenske eparhije, "huljenje i unižavanje Vidovdana".

Savet Vidovdana stavio je van snage odluku da se Zlatnim Krstom kneza Lazara ove godine okiti pesnik i pisac Milovan Vitezović, i tako svrsta u grupu velikana koju predvodi Desanka Maksimović. Umesto njega na spisak je, kako kaže direktor Doma kulture u Gračanici Dejan Jeftić, stavljeno ime Radoslava Zelenovića, koji 23 godine o pesničkom pričešću recituje stihove "Ustani Lazare".

POVEZANE VESTI

Sreda 19.06.2013. 10:24
Na današnji dan umrla je i 12. Beba iz Banja Luke zbog zabrane letova "humanih" evropljana... Bebe kojima je jedini "greh" bio što su rođene kao Srbi i Srpkinje... Tako da bi gljivu, lopatu, i gov*o picousto trebalo STALNO podsećati da nam ti, koji nam "obećavajU" nekakav broj na kalendaru, NIKAD i NIGDE nisu bili prijatelji nit' su nam IKAD dobro želeli... a gamad im predala, posle svega, i deo teritorije... ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online