Nedelja 29. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 19.06.2013.
13:43
B. Đokić - Vesti A

"Srbija ni da čuje za Kapetana Dragana"

Čuveni komandant knindži Dragan Vasiljković (59), poznatiji kao kapetan Dragan, već sedam godina nalazi se u australijskom zatvoru, gde čeka odluku o zahtevu Hrvatske da bude izručen pod optužbom da je počinio ratne zločine.

Borba do kraja: Den Mori, advokat Kapetana Dragana
 

Vasiljković je ostavljen od svih, sem porodice, a pomoć nije dobio ni od Srbije za koju se borio, uprkos povremenim obećanjima vlasti u Beogradu.
 

U ćeliji sa kriminalcima

Uslovi u australijskom pritvoru su vrlo teški za Kapetana Dragana.
- Uslovi su se menjali u proteklih sedam godina. Njega drže u pritvorskoj jedinici maksimalne bezbednosti i nalazi se među kriminalcima. Proteklih sedam godina ostavilo je fizičkih tragova na njemu. Ljudi mogu da mu pišu u pritvor, što će mu pomoći da lakše prođe kroz ovo teško vreme. Informacije o tome gde poslati pisma mogu da se nađu na njegovoj internet stranici www.kapetandragan.org
- kaže Mori.

Ukoliko se nešto ne uradi po ovom pitanju, kapetan Dragan će se za godinu dana naći u Hrvatskoj, jer su gotovo sva pravna sredstva za izbegavanje izručenja iscrpljena. Den Mori, advokat kapetana Dragana, koji je nedavno preuzeo slučaj, posetio je protekle nedelje Beograd u nadi da će od advokata i Kapetanovih prijatelja da dobije pomoć, kao i da bi srpske vlasti obavestio o postupku izručenja.

Muk Vučića i Nikolića

Nedavno se pojavila ideja da se srpska vlada angažuje u ovom slučaju i ponudi hrvatskim vlastima da slučaj kapetana Dragana ustupe Srbiji, gde bi se proces vodio pred srpskim sudom za ratne zločine.


- Ne želim za sada da komentarišem takvu mogućnost. Ono što je važno jeste da li će srpska vlada da obezbedi Kapetanu Draganu pomoć za odbranu ukoliko bude izručen Hrvatskoj - kaže Mori.

Podrška prijatelja

- Nedavno smo podneli u ime Kapetana Dragana zahtev srpskoj vladi za finansijsku pomoć kako bi se efikasnije odbranio. Međutim, u proteklih sedam godina Vlada Srbije nije mu pružila nikakvu pomoć. Pojedinci i grupe su obezbedili materijalnu pomoć Kapetanu Draganu kako bi se izborio u ovom procesu i ne bi bio izručen Hrvatskoj - kaže Mori za "Vesti".

"Vesti" su pre nedelju dana poslale pitanje predsedniku Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću i potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću da li će se Srbija angažovati da preuzme slučaj Kapetana Dragana od hrvatskog pravosuđa, ali nikakav odgovor još nismo dobili.

Dačićevo obećanje

Da su srpske vlasti nezainteresovane za Vasiljkovića odavno je poznato. Tako je Dačić, tada još u ulozi potpredsednika Vlade posetio Australiju 2012. godine i obišao Kapetana Dragana u zatvoru Parklea. Obećao mu je punu podršku i da će Srbija da se založi za njegov slučaj. Međutim, od obećanja nije ostalo ništa.
Inače, proces izručenja kapetana Dragana je gotovo pred krajem.


- U novembru prošle godine australijski ministar unutrašnjih poslova odobrio je izručenje Hrvatskoj. Naša advokatska kancelarija, koja je tek počela da pomaže Kapetanu Draganu, podnela je žalbu Federalnom sudu Australije tražeći sudsku reviziju ministrove odluke, što je zaustavilo njegovo izručenje Hrvatskoj dok proces ne bude gotov.

- Mi očekujemo da će saslušanje po ovom zahtevu biti održano septembra ove godine, a odluka će biti doneta do kraja godine. Ukoliko odluka bude nepovoljna po nas, moguća je i žalba na nju, što može da makar odloži izručenje za 2014. godinu - objašnjava Mori.

POVEZANE VESTI

Sreda 19.06.2013. 14:47
Nije kapetan Dragan jedini, kome se ovaj advokat uopće obraća ! I stranci nas ne cijene, jer smo im dobrovoljno predali do posljednjeg, koga su tražili, a one u kazamatama, ostavili na cijedilu ! Žalosno, ali istinito !
Sreda 19.06.2013. 15:11
Stidet ce se buduce generacije sve malobrojnijih srba, zato sto smo imali toliko izdajnika da to nemoze da shvati ljudski um. Kad necasne Bog bude iskorenio iz srpstva ostace jako malo srba ali ce barem valjati za pelcer buducim generacijama. Nije dzaba pokojni Pavle govorio BUDIMO LJUDI. Za malu utehu mojim srbima da kazem u zlu koje prestoji jos cemo i dobro proci u odnosu na nase neprijatelje, nas ce manje biti a njih skoro i nece biti.
Sreda 19.06.2013. 18:06
Naravno da država Srbija nikad neće pomoći svojim "junacima"koji su palili Hrvatsku.90-tih svima su bila puna usta velike srbije i svuda su pisali :"ovo je srbija",sad sesve vraća.Doći će taj kapetan k nama.sudit ćemo mu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online